Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

Εκλογές 17 Ιουνίου 2012: Τα 27 κόμματα των εκλογών


Συνολικά 27 είναι τα κόμματα και οι κομματική συνδυασμοί που υπέβαλαν δήλωση συμμετοχής στον Άρειο Πάγο στις επερχόμενες εκλογές.
Σημειώνεται ότι δύο ακόμη κόμματα υπέβαλαν δήλωση εκπρόθεσμα, σήμερα (η διορία έληγε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 28 Μαΐου).

Αναλυτικά υπέβαλαν τα εξής κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων:

1) Νέα Δημοκρατία (Α. Σαμαράς),

2) Σύριζα Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο (Αλ. Τσίπρας),

3) Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) (Ευ. Βενιζέλος),

4) Ανεξάρτητοι Έλληνες (Π. Καμμένος),

5) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Αλ. Παπαρήγα),

6) Δημοκρατική Αριστερά (Φ. Κουβέλης),

7) Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή (Ν. Μιχαλολιάκος),

8) Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα Χαρίζω Χρέη Σώζω Ζωές Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος ΠΑ.Ε.Κ.Ε. (Μ. Τζαλαζίδης),

9) Λευκό (Κων. Ντάλιος),

10) ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (21μελής Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή),

11) ΚΕΑΝ Κίνημα Εθνικής Αντίστασης (Ιπποκράτης Σαββούρας),

12) Ε.Λ.Κ.Σ.Ι. Ελληνικό-Λευκό-Κίνημα-Σημερινής-Ιδεολογίας (Ελ. Δανιηλίδης),

13) Κοινωνία Πολιτική Παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια (Μιχ. Ηλιάδης),

14) Π.Α.Μ.Ε. στο Γ.Ε.Σ.Ε.ΕΠ. (Θεοδ. Κυραγιάννης),

15) Κίνημα Δεν Πληρώνω (Βασ. Παπαδόπουλος,

16) Ένωση Κεντρώων (Βασ. Λεβέντης),

17) «Παναθηναϊκό Κίνημα» (ΠΑΝ.ΚΙ.) (Γ. Μπέτσικος),

18) Κόμμα Φιλελευθέρων (Εμμ. Καλλιγιάννης),

19) Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (Διοικ. Επιτροπή πρ. Ραφ.-Ανδρ. Παππάς), 20) Οικολόγοι Πράσινοι (6μελής εκτελεστική επιτροπή),

21) Εθνική Ελπίδα (Γ. Παπδόπουλος),

22) Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.) (Γ. Καρατζαφέρης),

23) Ελλην. Ε.Σ. (Ελλήνων Ελευθέρων Συνένωση),(Δ.Μιχάκης)

24) «Δημοβούλιο Πολιτών»-Ελληνική Συμπολιτεία με ('Αμεση) Δημοκρατία στην Πράξη (Γ. Κόκκας) (συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων),

25) «Δημιουργία, ξανά!» (συνασπισμός των κομμάτων Δημιουργία Ξανά, Δράση και Φιλελεύθερη Συμμαχία) (Γλ.-Αβ. Τζήμερος-Σ. Μάνος),

26) ΚΚΕ (μ-λ) - Μ-Λ ΚΚΕ - Εκλογική Συνεργασία (συνασπισμός) (4μελής διοικούσα επιτροπή),

27) Τυραννομάχοι (Αθ. Δασκαλόπουλος) (μεμονωμένος υποψήφιος).

Παραμονή στο ευρώ με τροποποίηση του μνημονίου


To 80,9% των πολιτών επιθυμεί την πάση θυσία παραμονή της χώρας στο ευρώ, το 77,8% % τάσσεται υπέρ της τροποποίησης του Μνημονίου και το 66,4% θα προτιμούσε τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας GPO, η οποία παρουσιάστηκε χθες βράδυ στην εκπομπή Ανατροπή του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της GPO, Τάκης Θεοδωρικάκος, η έρευνα διεξήχθη τηλεφωνικά σε δείγμα 1.600 πολιτών, στο διάστημα 25η-29η Μαΐου 2012.
Ειδικότερα, ανά ερώτημα, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έχουν ως εξής:
-Στο ερώτημα «τι θα προτιμούσαν να προκύψει μετά τις εκλογές», το 66,4% απάντησε «κυβέρνηση συνεργασίας», 30,3% «αυτοδύναμη κυβέρνηση», ενώ ένα 3,3% δεν απάντησε στο ερώτημα.
-Στο ερώτημα «κατά πόσο ενδιαφέρονται για τις εκλογές», το 82,7% απάντησε «πολύ», το 17% έδειξε λιγότερο ενδιαφέρον, ενώ δεν απάντησε το 0,3% των ερωτηθέντων.
-Στο ερώτημα «αν έπρεπε να γίνουν ξανά εκλογές», το 25,3% απάντησε «ναι», το 72,4% απάντησε «όχι», θεωρώντας ότι έπρεπε να είχε σχηματιστεί κυβέρνηση, ενώ το υπόλοιπο 0,3% δεν απάντησε.
-Στο ερώτημα «αν η χώρα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στο ευρώ», το 80,9% απάντησε «ναι», το 18% απάντησε «όχι», ενώ δεν απάντησε το 1,1%.
Σε παλαιότερη δημοσκόπηση, τον Φεβρουάριο του 2012, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 77,2%, 21,1% και 1,7%.
-Στο ερώτημα «αν γίνεται δεκτή ως προϋπόθεση για την πάση θυσία παραμονή στο ευρώ η εφαρμογή του Μνημονίου» το 52,4% απάντησε «ναι», το 44,5% απάντησε «όχι», ενώ το 3,1% δεν απάντησε.
-Στο ερώτημα «τι πρέπει να γίνει με το Μνημόνιο», το 20,4% τάχθηκε υπέρ της καταγγελίας του, το 77,8% τάχθηκε υπέρ της τροποποίησής του, ενώ δεν απάντησε το 1,2%.
-Στο ερώτημα «ποιες ενέργειες της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσουν στην έξοδο από το ευρώ», το 67% απάντησε ότι σε αυτό θα οδηγήσει η καταγγελία του Μνημονίου, το 17,6% απάντησε η εφαρμογή του, ενώ το 15,4 δεν τοποθετήθηκε.
-Στο ερώτημα «αν είναι ισχυρό το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ», το 45,4% απάντησε «πολύ ισχυρό», το 48,4% απάντησε «λίγο», ενώ το 6,2% δεν απάντησε.
-Στο ερώτημα «ποιος ευθύνεται για τον μη σχηματισμό κυβέρνησης», ο κ. Τσίπρας θεωρήθηκε υπεύθυνος από το 47,9% των ερωτηθέντων, και ακολούθησαν με «ποσοστά ευθύνης» ο κ. Σαμαράς με 16,7%, ο κ. Καμένος με 6,8%, ο κ. Βενιζέλος με 4,4%, ο κ. Κουβέλης με 3,2%, η κ. Παπαρήγα με 2,4% και ο κ. Μιχαλολιάκος με 0,1%.
-Στο ερώτημα «ποιος πολιτικός αρχηγός κράτησε πιο θετική στάση μετά τις εκλογές» ο κ. Σαμαράς «έλαβε» 22%, ο κ. Τσίπρας 20,8%,, ο κ. Βενιζέλος 17,2%, ο κ. Κουβέλης 9,6%, ο κ. Καμένος 6,4%, η κ. Παπαρήγα 4,3% και ο κ. Μιχαλολιάκος 1,7%.
-Σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου, τα δημοσκοπικά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής: ΝΔ 23,4%, ΣΥ.ΡΙΖ.Α 22,1%, ΠΑΣΟΚ 13,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,4%, ΚΚΕ 5,9%, ΔΗΜ.ΑΡ 5,1%, Χρυσή Αυγή 4,2%, Δημιουργία Ξανά 2,6%, ΛΑ.Ο.Σ, 2%, Οικολόγοι-Πράσινοι 0,5%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος είχε ποσοστό 9,4%.
-Στο ερώτημα «ποιο κόμμα είναι πιο έτοιμο να κυβερνήσει» η ΝΔ προηγείται στην δημοσκόπηση με 55,1% και ακολουθούν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 16,1%, το ΠΑΣΟΚ με 10,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8%, η ΔΗΜ.ΑΡ με 2,2% ενώ το 24,3% τάχθηκε υπέρ «άλλων» κομμάτων.
-Αναφορικά με την παράσταση νίκης, η ΝΔ «έλαβε» 56,6%, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α 33,6% και το ΠΑΣΟΚ 0,5%.
-Στο ερώτημα «ποιος είναι πιο κατάλληλος για πρωθυπουργός», ο κ. Σαμαράς «έλαβε» 22,7%, ο κ. Τσίπρας 19,1%, ο κ. Βενιζέλος 19,1%, ο κ. Κουβέλης 8,1%, ο κ. Καμένος 4,4%, η κ. Παπαρήγα 2,1% και ο κ. Μιχαλολιάκος 1,7%.
-Στο ερώτημα «ποια θα είναι τα κριτήρια ψήφου», το 36,5% απάντησε ο σχηματισμός κυβέρνησης, το 24,6% απάντησε «η διασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ», το 19,9% «η τροποποίηση του Μνημονίου», το 15,3% «η καταγγελία του Μνημονίου», ενώ το 3,7% δεν απάντησε.
-Αναφορικά με την συσπείρωση των κομμάτων, η έρευνα της GPO έδειξε ότι η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο 89.3%, ενώ σε αυτήν κατευθύνονται ψηφοφόροι από την Δημοκρατική Συμμαχία σε ποσοστό 66,7%, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες σε ποσοστό 14,9% και από τον ΛΑ.Ο.Σ σε ποσοστό 16,4%.
Η συσπείρωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α βρίσκεται στο 79,7%, ενώ σε αυτόν κατευθύνονται ψηφοφόροι από την ΔΗΜ.ΑΡ σε ποσοστό 21,4% από την Χρυσή Αυγή σε ποσοστό 18,2%, από τους Ανεξάρτητους 'Έλληνες σε ποσοστό 17%, από το ΚΚΕ σε ποσοστό 16,2%, από το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 4% και από την ΝΔ σε ποσοστό 1,8%.
Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσιάζοντας την κάρτα για τις συσπειρώσεις των κομμάτων, πολλοί ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής τοποθετούν τον εαυτό τους «αριστερά, κεντροαριστερά».
Μεταξύ των αποτελεσμάτων της έρευνας της GPO, σημειώνεται ότι το 60% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής την ψήφισε ως διαμαρτυρία εναντίον του πολιτικού συστήματος, ενώ το 29,3% των ψηφοφόρων της την προτίμησε «για να φύγουν οι μετανάστες από την χώρα» και το 4,8% τοποθετεί τον εαυτό του στην ακροδεξιά. Σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα, τέλος, το 58,6% των ψηφοφόρων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α τον ψήφισε ως διαμαρτυρία εναντίον του πολιτικού συστήματος, το 28,2% για την θέση του περί καταγγελίας του Μνημονίου και το 6,5% για τον σχηματισμό κυβέρνησης της αριστεράς.

Μετά τις εκλογές η αξιολόγηση των Δημοσίων υπαλλήλων


Η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα αναλάβει την αξιολόγηση του προσωπικού του Δημοσίου, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος συναντήθηκε την Τρίτη με τα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης των δομών έξι υπουργείων. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι «επιθυμία μου είναι να δώσουμε τη συνέχεια που χρειάζεται προκειμένου να μην πέσουμε έξω στα χρονοδιαγράμματα. Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση προσωπικού, είναι κάτι που θα ακολουθήσει την αξιολόγηση των δομών και πολύ φοβάμαι ότι εμείς ως κυβέρνηση περιορισμένου χρόνου, δεν έχουμε τον καιρό ούτε καν να το ξεκινήσουμε».
Ο κ. Αποστολίδης έκανε γνωστό ότι έληξε η πρώτη φάση της αξιολόγησης με την υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης των δομών για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείο Περιβάλλοντος.
«Κρίναμε σκόπιμο», υπογράμμισε, «να καλέσουμε τις τέσσερις νέες επιτροπές αξιολόγησης των δομών, των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Εργασίας και Υποδομών, προκειμένου να ενημερωθούν για την μεθοδολογία της αξιολόγησης που προηγήθηκε στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος για να ξεκινήσουν το δικό τους έργο».
«Σκοπός της αξιολόγησης των δομών είναι η καλύτερη λειτουργία του Δημοσίου, η αποφυγή συναρμοδιοτήτων, η αποτελεσματικότητα, η ευελιξία και βέβαια, η μείωση της δαπάνης. Ο χρονικός στόχος που έχει τεθεί είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις δομών για όλα τα υπουργεία, μέχρι το τέλος του 2012» κατέληξε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Εντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για τις αναφορές Μπακογιάννη


Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι βολές της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία υποστήριξε πως «πέντε από τα 19 μέλη της διοικούσας επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μάρτυρες υπέρ κατηγορουμένων της 17 Νοέμβρη στο δικαστήριο».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του πολιτικού σχηματισμού Πάνος Σκουρλέτης καταφέρθηκε εναντίον της κ. Μπακογιάννη, τονίζοντας πως η προσπάθεια της κ. Μπακογιάννη να συσχετίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την υπόθεση αυτή, με τρόπο ο οποίος αφήνει να δημιουργηθούν επικίνδυνοι συνειρμοί, συνιστά αήθη πολιτική επίθεση. Πρόσθεσε ότι πριν 10 χρόνια, όταν έγινε η δίκη, δεν υπήρχε καν ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη αντέδρασε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία επίσης καταφέρεται και κατά της εφημερίδας «Τα Νέα» για πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Ντόρα Μπακογιάννη: Ποιους από τον ΣΥΡΙΖΑ έδειξε για τη 17Ν».
Σε δήλωσή της η κ. Κωνσταντοπούλου εκφράζει την έκπληξη της για το γεγονός ότι στο σχετικό άρθρο της εφημερίδας μνημονεύονται ως «μάρτυρες υπέρ της 17Ν» άνθρωποι που προσήλθαν σε υπεράσπιση του Γιάννη Σερίφη, ο οποίος, όπως υπογραμμίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ταυτισμένος «με τη διαφανή και δημόσια δράση του για τα εργασιακά δικαιώματα και όχι με τη 17Ν». Υπενθυμίζει ακόμη ότι ο Γιάννης Σερίφης έχει αθωωθεί αμετακλήτως για την υπόθεση δύο φορές και διερωτάται πως διέφυγε της εφημερίδας το γεγονός αυτό, κι ενώ οι σχετικές δικές τελείωσαν και σε δεύτερο βαθμό το 2007.
«Ο Γιάννης Σερίφης, τον οποίο είχα την τιμή να υπερασπισθώ από κοινού με τους έγκριτους συναδέλφους Σπύρο Φυτράκη και Γιάννη Ιωαννίδη (τ. Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης), έχει αθωωθεί αμετακλήτως για την υπόθεση αυτή και μάλιστα δύο φορές, αφού είχε το θλιβερό προνόμιο να στοχοποιείται κατ’ επανάληψη από μηχανισμούς τους οποίους ενοχλούσε η δράση του υπέρ των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας», υπενθυμίζει η κ. Κωνσταντοπούλου και διερωτάται: «Η κ. Μπακογιάννη προφανώς λησμόνησε και αυτήν τη "λεπτομέρεια". Η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", όμως, που ισχυρίζεται ότι ανέτρεξε "στα πρακτικά των δύο δικών, αλλά και στα δημοσιεύματα της εποχής», δεν είδε ότι ο Γιάννης Σερίφης έχει αθωωθεί δύο φορές; Ποια ακριβώς είναι η είδηση, την οποία προέβαλε στο πρωτοσέλιδό της, με ενοχοποιητική διάθεση για έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο; Ότι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ενεργώντας ως υπεύθυνοι πολίτες και όχι ως κομματικοί εκπρόσωποι, υπερασπίσθηκαν έναν άνθρωπο που αθωώθηκε πανηγυρικά από τη Δικαιοσύνη; Και ποια η επικαιρότητα για να γίνει αυτό το παραπλανητικό δημοσίευμα πρωτοσέλιδο;»
Η διαβλητή «ενημέρωση» εκθέτει τους ίδιους τους διαβολείς, υπογραμμίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί όσους «επιτελούν την παραπληροφόρηση», να είναι πιο προσεκτικοί και να «εφαρμόσουν επιτέλους τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της αντικειμενικής δημοσιογραφίας».
«Ορισμένοι φαίνεται ότι τηρούν τη δική τους ατζέντα με τα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που επιθυμούν να ενοχοποιήσουν ή να στοχοποιήσουν. Εμείς, από την άλλη, είμαστε ευτυχείς που δεν μας έχει στην ατζέντα του κανένα εξωθεσμικό κέντρο διαπλοκής», καταλήγει με νόημα η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.

ΛΑΓΚΑΡΝΤ «Πήρα ένα μάθημα...»


Aναδιπλώθηκε χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ύστερα από την αντίδραση που προκάλεσαν οι σκληρές δηλώσεις της για τους Ελληνες στο πλαίσιο της συνέντευξής της στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» το Σάββατο.
«Πήρα ένα μάθημα», είπε απευθυνόμενη στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ χθες το πρωί, ότι δεν πρέπει να κάνω συγκρίσεις μεταξύ δύο χωρών όπως ο Νίγηρας και η Ελλάδα. Οπως είναι γνωστό, η κ. Λαγκάρντ είχε πει στη συνέντευξή της ότι νιώθει περισσότερη συμπάθεια για τα παιδιά του Νίγηρα που στριμώχνονται τρία - τρία σε μια καρέκλα για να μάθουν γράμματα, παρά για τους ανθρώπους στην Αθήνα που προσπαθούν συνεχώς να μην πληρώνουν τους φόρους τους.
Το σχόλιο και το γενικότερο ύφος της συνέντευξής της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, όπου χιλιάδες θυμωμένες απαντήσεις αναρτήθηκαν στο Ιντερνετ, ενώ και ο ίδιος ο εκδότης της βρετανικής εφημερίδας απάντησε χθες χαρακτηρίζοντας άδικη την επίθεση κατά των Ελλήνων.
Ετσι, η γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ πήρε χθες τον λόγο προ ημερησίας διατάξεως για να δώσει εξηγήσεις. Αρχισε λέγοντας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι λυπάται γιατί τα σχόλιά της στον «Γκάρντιαν» πήραν διαφορετική τροπή από αυτήν που ήθελε. Συνέχισε επισημαίνοντας πως αναγνωρίζει τις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Και κατέληξε ότι πήρε το μάθημά της για τις άστοχες συγκρίσεις μεταξύ Ελλάδας και Νίγηρα.
Πάντως, το θέμα αναμένεται να επανέλθει αύριο στην τακτική συνέντευξη Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στους 17 οι νεκροί από το σεισμό στην Ιταλία


Στους 17 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τη σεισμική δόνηση των 5,8 ρίχτερ στην περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια της βόρειας Ιταλίας, ενώ οι αγνοούμενοι είναι πλέον δέκα. Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται, αν και, δυστυχώς, δεν έχουν βρεθεί επιζώντες.
Στην περιοχή Μιράντολα, τέσσερις εργάτες έχασαν την ζωή τους από κατάρρευση κτιρίου μιας βιομηχανίας. 'Αλλοι τρεις εργάτες έχασαν την ζωή τους στη Μεντόλα, ενώ ένας συνάδελφός τους αγνοείται.
Σύμφωνα με την πλειοψηφία των γεωλόγων και σεισμολόγων η χθεσινή δεν ήταν μετασεισμική δόνηση του σεισμού της 20ης Μαΐου, αλλά ένα νέο χτύπημα του Εγκέλαδου, που προκλήθηκε από νέο ρήγμα. Οι μετασεισμοί, τις τελευταίες έντεκα ώρες, ξεπέρασαν τους 100.
Πολλοί δήμαρχοι ζητούν να εξαιρεθούν οι πληγείσες περιοχές από τους αυστηρούς κανόνες του εσωτερικού "Συμφώνου Σταθερότητας", που περιορίζει τις δαπάνες και τις χρηματοδοτήσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορέσουν να στηριχθούν άμεσα οι σεισμοπαθείς. Δεν αποκλείεται να ζητηθεί και έκτακτη ενίσχυση από την ΕΕ. Σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι πρόκειται να κάνει γνωστό με ποιο τρόπο θα ενισχυθούν οι σεισμόπληκτοι.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Ισπανία


Στο «κόκκινο» βρίσκονται πλέον οι ανησυχίες για την τύχη του ισπανικού τραπεζικού συστήματος, με τη διάσωση της προβληματικής Bankia να παραμένει στον «αέρα» και με κορυφαίους αξιωματούχους της ισπανικής κυβέρνησης να καλούν την Ευρώπη να λάβει άμεσα μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, καθώς όλα δείχνουν ότι η Μαδρίτη ίσως να μην καταφέρει να αποφύγει τον ακριβό δρόμο των αγορών για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος, εξέλιξη που αναμφισβήτητα θα επιδεινώσει την κατάστασή της.
Η ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι θα εκδώσει σύντομα νέα ομόλογα για τη χρηματοδότηση των προβληματικών τραπεζών και χρεωμένων αυτόνομων περιοχών της, παρά το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού πλησιάζει επικίνδυνα την απαγορευμένη ζώνη του 7%, στην οποία οι άλλες υπερχρεωμένες χώρες του ευρώ αναγκάστηκαν να ζητήσουν διεθνή οικονομική βοήθεια.
Η κίνηση αυτή θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα δημοσιονομικά της, τα οποία βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επενδυτών και των Ευρωπαίων αξιωματούχων που ανησυχούν ότι η Ισπανία θα πέσει «θύμα» της κρίσης χρέους, ακολουθώντας τα χνάρια της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Κυβερνητική πηγή αποκάλυψε χθες στο Reuters ότι η Μαδρίτη πιθανόν να ανακεφαλαιοποιήσει την Bankia, η οποία ζήτησε την Παρασκευή κρατική βοήθεια ύψους 19 δισ. ευρώ, μέσω έκδοσης νέων ομολόγων και ίσως μέσω της χρησιμοποίησης ρευστού από το ταμείο αναδιάρθρωσης τραπεζών και το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. «Υπάρχει σαφής επιλογή προς τις αγορές.
Η άλλη επιλογή, δηλαδή η διοχέτευση κρατικού χρήματος ή κρατικών ομολόγων απευθείας στην Bankia, είναι απομακρυσμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική πηγή.

Ολάντ: Σεβασμός στους Ελληνες!


«Οι Ελληνες έχουν δώσει πολλά αυτή την περίοδο. Χρειάζεται σεβασμός και εγώ είμαι υπέρ του σεβασμού». Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την εκλογή του, ο Φρανσουά Ολάντ κράτησε σαφείς αποστάσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ και τις δηλώσεις της που προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις, αναγκάζοντάς τη να κάνει στροφή 180 μοιρών και να τονίσει χθες ότι «πήρε το μάθημά της» όπως και ότι δεν θα επιχειρήσει ξανά να συγκρίνει δύο λαούς - όπως έκανε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» με τα ελληνόπουλα και τα παιδιά από τον Νίγηρα.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας άρχισε με αυτή τη φράση την απάντησή του όταν ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου France 2 του ζήτησε να σχολιάσει τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ στην εφημερίδα «Γκάρντιαν».
«Οι Ελληνες έχουν δώσει πολλά με τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης ή παραιτούμενοι από τα δικαιώματά τους», σημείωσε για να προσθέσει: «Είναι γεγονός ότι υπάρχουν Ελληνες πολύ πλούσιοι που φοροδιαφεύγουν και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Θεωρώ όμως ότι δεν είναι σωστό να πούμε στους Ελληνες, "κοιτάξτε την κατάστασή σας συγκριτικά με τους Αφρικανούς που ζουν χειρότερα από εσάς". Οχι. Χρειάζεται σεβασμός και εγώ τάσσομαι υπέρ του σεβασμού».
Ο κ. Ολάντ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εκλογές της 17ης Ιουνίου με μια νουθεσία, που έχει ακουστεί από πολλά ευρωπαϊκά χείλη. «Οι Ελληνες θα πρέπει να τοποθετηθούν ενώπιον των υποχρεώσεών τους. Προσοχή, αυτό που θα επιλέξετε στις 17 Ιουνίου θα έχει συνέπειες για εσάς και για εμάς. Σας σεβόμαστε όμως, και εγώ σας σέβομαι, και είναι προφανώς μια αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο», ανέφερε απευθυνόμενος προς τους έλληνες πολίτες σε δεύτερο πρόσωπο.
Στη στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Λ'Εξπρές», τονίζοντας ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι η κύρια προτεραιότητα της γαλλικής κυβέρνησης.
«Ευχόμαστε, όπως και οι Γερμανοί, όπως και η τεράστια πλειονότητα των Ελλήνων, να παραμείνουν στην ευρωζώνη. Πρέπει να τους πούμε ότι η Ευρώπη δεν θα τους εγκαταλείψει… Πρέπει όμως να κάνουν μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στον φορολογικό τομέα… Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε χωρίς την αποδοχή του ελληνικού λαού. Πρέπει πρώτα από όλα να τους σεβαστούμε», είπε. Οταν ρωτήθηκε μάλιστα για την πρόσφατη αλλαγή στάσης του νέου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, ο κ. Ερό τόνισε ότι «είναι σημαντικό να εξεταστούν όλες οι πιθανές επιλογές λόγω των ανησυχιών που συνδέονται με την Ελλάδα».
«Το πρόβλημα είναι το αυξανόμενο χάσμα της ανάπτυξης μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης. Οι λαοί έχουν κουραστεί από τη συνεχή λιτότητα η οποία έχει δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για ενίσχυση του λαϊκισμού», είπε.

Εθνική Τράπεζα: Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ


Δραματικές είναι οι εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Σε μελέτη της, η Εθνική επιχείρησε να ποσοτικοποιήσει τις συνέπειες μιας αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφής της στο εθνικό νόμισμα.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, τυχόν έξοδος από την ευρωζώνη θα προκαλούσε επιπλέον ύφεση 22%, ανεργία 34%, ενώ η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα έφθανε το 65%.
Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα είχε τεράστιες επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο κάθε Έλληνα πολίτη, καθώς θα σημειωνόταν μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά τουλάχιστον 55% σε ευρώ.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, το μεγαλύτερο πλήγμα θα το υποστούν οι οικονομικά ασθενέστεροι, λόγω της σημαντικής υποτίμησης του νέου νομίσματος (σε ονομαστικούς όρους 65%), της ύφεσης που θα εκτινασσόταν στο 22% (πέραν της συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 14% την περίοδο 2009-2011), ενώ η ανεργία θα εκτοξευόταν στο 34%.
Πληθωριστικός φαύλος κύκλος
Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, το κράτος θα εξαναγκαζόταν σε νομισματική χρηματοδότηση των αναγκών του, δημιουργώντας έτσι έναν πληθωριστικό φαύλο κύκλο. Αρχικά, ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν στο 30%, ενώ στη συνέχεια θα υπήρχε μεγάλη άνοδος, αφού θα τροφοδοτείται από αυξήσεις τιμών εισαγόμενων αγαθών και ονομαστικών τιμών, γεγονός που θα ακύρωνε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από την υποτίμηση.
Ελλείψεις σε βασικά είδη
Όπως αναφέρει η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, τυχόν έξοδος από το ευρώ θα προκαλούσε δυσκολίες πρόσβασης σε συνάλλαγμα. Ως εκ τούτου, η χώρα θα αθετούσε το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεών της προς τους δανειστές (325 δισ. ευρώ), με προφανείς δυσμενείς επιδράσεις σε διακρατικό επίπεδο και στις συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με το εξωτερικό.
Ως εκ τούτου, θα υπήρχε σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και δυσκολία πρόσβασης σε βασικά αγαθά, ιδιαίτερα σε καύσιμα και αναγκαίες πρώτες ύλες.
Οι συγκεκριμένες συνέπειες, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι, εντάσσονται στο σενάριο ήπιας μετάπτωσης στο νέο νόμισμα, καθώς αν εκδηλωθεί άτακτη χρεοκοπία, οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες.
Αλλαγές στο μνημόνιο
Οι οικονομολόγοι της Εθνικής αναφέρονται και σε αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν στα πλαίσια του μνημονίου, με στόχο τη στήριξη των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, οι αλλαγές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επέκταση της χρονικής διάρκειας προσαρμογής και την αυξημένη πρόνοια για τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται από την κρίση.
Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές προϋποθέτουν αρχικά απόφαση της Συνόδου Κορυφής και εν συνεχεία, επικύρωσή τους από τα εθνικά κοινοβούλια. Ως εκ τούτου, μια αλλαγή του μνημονίου θα ήταν επιτεύξιμη αν εξασφαλιζόταν μία αξιόπιστη πολιτική δέσμευση για αποφασιστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και επίτευξη των αναπροσαρμοσμένων δημοσιονομικών στόχων.

Οι ΗΠΑ «αρωγός» στην Ελλάδα


ΕΝΕΡΓΟΤΕΡΟ ρόλο στην ευρωπαϊκή κρίση φαίνεται πως επιθυμούν οι ΗΠΑ, καθώς η Αμερικανίδα υφυπουργός Οικονομικών Λάελ Μπρέιναρντ επισκέφθηκε χθες τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά για να συζητήσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Αν και μετά τη συνάντηση δεν ακολούθησαν επίσημες ανακοινώσεις, στο τραπέζι της συζητήσεως ετέθη η κατάσταση που διαμορφώνεται στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία. Η Αμερικανίδα υφυπουργός έχει επανειλημμένως εκφράσει τις ανησυχίες της για την έκβαση της ελληνικής κρίσεως, επειδή επηρεάζει έντονα και την αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, στην Ουάσιγκτον προετοιμάζονται ήδη για εκλογές στα τέλη του έτους και ο πρόεδρος Ομπάμα θα ήθελε να προλάβει καταστάσεις.
Εκτός από τις ανησυχίες της η κ. Μπράιντνερ εξέφρασε τη διάθεση για ενεργότερη στήριξη εκ μέρους των ΗΠΑ σε θέματα ανάπτυξης και επενδύσεων, ενώ συζητήθηκε και ο ρόλος που θα διαδραματίσει στο εξής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο οποίο οι ΗΠΑ έχουν πρωταγωνιστικό καθοριστικό ρόλο.

Fitch: Απίθανο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ


Απίθανο παραμένει το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Όπως εξήγησε ο εκτελεστικός διευθυντής του οίκου, Τζον Όλερτ, σε περίπτωση που αυτή πραγματοποιείτο θα ασκούσε πίεση στο αξιόχρεο των άλλων χωρών της ευρωζώνης.
«Αν η Ελλάδα ήταν σε θέση να φύγει από το ευρώ, αυτό θα είχε κατά την άποψή μας συνέπειες για μία σειρά από αξιολογήσεις, έως το σημείο πολλές από αυτές να τεθούν υπό παρακολούθηση», δήλωσε ο Όλερτ στο πρακτορείο Dow Jones.
Όπως σημείωσε, η σπουδή ορισμένων υπερχρεωμένων χωρών της Ευρώπης να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες τους επιδείνωσε τα δημοσιονομικά τους προβλήματα. «Σε πολλές περιπτώσεις, η λιτότητα αύξησε την πίεση στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις. Αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι η λιτότητα από μόνη της δεν αποτελεί λύση, πρέπει να υπάρξει κάποιος προσανατολισμός στην ανάπτυξη , γιατί χωρίς ανάπτυξη είναι πραγματικά δύσκολο να μπουν τα πράγματα σε μία τροχιά», δήλωσε ο αξιωματούχος της Fitch.
Το Μάρτιο, ο οίκος υποβάθμισε το αξιόχρεο της Βρετανίας ΑΑΑ από σταθερό σε αρνητικό και διατήρησε αρνητικό και το αξιόχρεο ΑΑΑ της Γαλλίας. «Κανείς δεν μπορεί βέβαια να κάνει δήλωση ότι θα υπάρξει σύντομα σταθερότητα στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, έως ότου αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια», πρόσθεσε ο Όλερτ.

Μνήμη Θόδωρου Αγγελόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον σκηνοθέτη ο οποίος μέσα από το προσωπικό του ύφος απελευθέρωσε την κινηματογραφική αφήγηση από το μελόδραμα κι ανέδειξε την πραγματικότητα ως δυναμική αφετηρία επίγνωσης και ανατροπής τιμά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η εκδήλωση-αφιέρωμα στην μνήμη του θα γίνει στις 31 Μαϊου (στις 19.00) στο πλαίσιο του Megaron Plus και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία προτεραιότητας.
Για τις ταινίες και το "ταξίδι" του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην ελληνική ιστορία θα μιλήσουν ο ιστορικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνης Λιάκος, η διδάκτωρ φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συγγραφέας Αιμιλία Καραλή, η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Ειρήνη Στάθη η οποία με την διδακτορική της διατριβή ερεύνησε τον «Χώρο και τον χρόνο στον κινηματογράφο του Θ. Αγγελόπουλου» και ο ομότιμος καθηγητής της αρχαίας κλασικής φιλολογίας Δημήτρης Μαρωνίτης. Τους ομιλητές θα συντονίσει ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος.
Το αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο περιέχει, επίσης, μια δική του ερωτική επιστολή προς την πόλη του, «μια γέρικη πόλη τεσσάρων χιλιάδων χρόνων» όπως υπογράμμιζε ο ίδιος, για την τηλεοπτική ταινία «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη», φτιαγμένη το 1983, για την ελληνική δημόσια τηλεόραση και την Trans World Film. Στο διάρκειας 43' φιλμ που φέρει την υπογραφή του Αγγελόπουλου στην σκηνοθεσία και το σενάριο, περιλαμβάνονται αποσπάσματα από τις ταινίες "Ο θίασος", "Οι κυνηγοί" και "Ο Μεγαλέξαντρος". Η φωτογραφία είναι του Γιώργου Αρβανίτη ενώ ακούγονται κείμενα του Κώστα Ταχτσή, ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη και του Τάσου Λειβαδίτη και μουσικά θέματα των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Λουκιανού Κηλαηδόνη και Διονύση Σαββόπουλου.
Στην γνωριμία του με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο αναφέρθηκε στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η οποία δόθηκε στις 29 Μαϊου, παρουσία των συμμετεχόντων στην εκδήλωση αλλά και της συντρόφου του σκηνοθέτη Φοίβης, ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Ιωάννης Μάνος. «Αυτό είναι ένα αφιέρωμα που έπρεπε να γίνει. Δυστυχώς, η περιρέουσα ατμόσφαιρα, η προεκλογική συγκυρία κ.λ.π δεν μας επέτρεψε να κάνουμε περισσότερα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάνος. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος προανήγγειλε ότι το Μέγαρο αναλαμβάνει την υποχρέωση διοργάνωσης διεθνούς συμποσίου μνήμης αλλά και προοπτικής για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο τον Φθινόπωρο του 2013.

Αριστοφάνης και Μολιέρος το καλοκαίρι στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου


Με τρεις από τους σημαντικότερους συγγραφείς κωμωδίας όλων των εποχών, τον Αριστοφάνη, τον Μολιέρο και τον Σαίξπηρ το Εθνικό Θέατρο καλεί το κοινό να συναντηθεί με το χιούμορ, το πνεύμα αλλά και τον ουσιαστικό προβληματισμό τους.

«Η κωμωδία ως παγκόσμια γλώσσα που "κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει" θα κυριαρχήσει στην καλοκαιρινή περιοδεία του Εθνικού Θεάτρου», σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Γιάννη Χουβαρδά.

«Γιατί όσο κοινό όχημα και για τους τρεις είναι το γέλιο, η σάτιρα, η ψυχαγωγία, άλλο τόσο είναι η βαθιά περίσκεψη για τον άνθρωπο και η κατανόηση της φθαρτής του μοίρας» πρόσθεσε ο κ.Χουβαρδάς σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Εκδηλώσεων της πρώτης κρατικής σκηνής.

Με άξονα το στίχο του Ιωάννη Πολέμη «Τι είναι η πατρίδα μας» η πρώτη κρατική σκηνή, επιλέγει τρεις σπουδαίους θεατρικούς συγγραφείς – τον Αριστοφάνη, τον Μολιέρο και τον Σαίξπηρ – και τρία έργα που ασχολούνται με το δικό του τρόπο το καθένα με την ελληνικότητα, διοργανώνει και συμμετέχει σε δράσεις στο εξωτερικό και συναντά εκτός των τειχών του το κοινό από την Επίδαυρο σε όλη την Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Με τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη κάνει πρεμιέρα το Εθνικό στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 13 και 14 Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια η παράσταση σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Νίκου Μαστοράκη και μετάφραση Κ.Χ. Μύρη θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα.

«Πρόκειται για ένα κομβικό έργο της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας που εγκαινιάζει πολύ νωρίς το διάλογο για το τι είναι ο Σωκράτης. Ο Αριστοφάνης στο πρόσωπο του Σωκράτη σατιρίζει τις «προοδευτικές» εκπαιδευτικές ιδέες που εισήγαγαν οι σοφιστές στην αρχαία Αθήνα» είπε ο Νίκος Μαστοράκης για να συμπληρώσει πως «σε μια εποχή κοινωνικών και ηθικών αναζητήσεων και έντονων ανακατατάξεων που τα όρια των ρευμάτων, των ιδεών και της προόδου βρίσκονται σε σύγχυση και υπό διαπραγμάτευση το αριστοφανικό έργο αποδεικνύεται πιο επίκαιρο από ποτέ».

Τους δύο βασικούς ρόλους του Στρεψιάδη και του Σωκράτη στην παράσταση ερμηνεύουν ο Γιάννης Μπέζος και ο Αλέξανδρος Μυλωνάς.

Με ένα κλασικό αριστούργημα, τον «Αμφιτρύωνα» του Μολιέρου- που θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 3 και 4 Αυγούστου (και στη συνέχεια, για περιορισμένες παραστάσεις, σε περιοδεία)- επανέρχεται στο Εθνικό Θέατρο ο Λευτέρης Βογιατζής.

Γραμμένη το 1668, η κωμωδία του Μολιέρου παρουσιάζεται για δεύτερη φορά από το Εθνικό Θέατρο – η πρώτη ήταν το 1948 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη. Ο Γάλλος κωμωδιογράφος θίγει έμμεσα τις ερωτικές περιπέτειες του Βασιλιά Λουδοβίκου 14ου και σατιρίζει τον αμοραλισμό των ισχυρών και τη δουλική συμπεριφορά όσων τους περιβάλλουν.

«Πρόκειται για ένα έργο που σου δίνει την αίσθηση ότι είναι αχρονικό και συγχρόνως βαθιά ριζωμένο στην εποχή του. Το ανέβασμά του την Επίδαυρο είναι και μία ευκαιρία να ανακαλυφθεί από το κοινό ξανά», ανέφερε η Χρύσα Προκοπάκη που επιμελείται την μετάφραση. Στην παράσταση συμμετέχουν οι Αμαλία Μουτούση, Γιώργος Γάλλος, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Ήμελλος, Χρήστος Λούλης, Εύη Σαουλίδου και Στεφανία Γουλιώτη.

Τέλος, «Ο Περικλής», η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά και μετάφραση Διονύση Καψάλη που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς στο θέατρο Globe στο Λονδίνο, συμμετέχοντας στο διεθνές φεστιβάλ Globe to Globe για τον Σαίξπηρ περιοδεύει για περιορισμένες παραστάσεις στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Οι ημερομηνίες και οι χώροι θα ανακοινωθούν προσεχώς.
Το Εθνικό στο εξωτερικό

Το Εθνικό Θέατρο ενισχύει και αυτό το καλοκαίρι ενεργά το διάλογο με την καλλιτεχνική δημιουργία του εξωτερικού. Προωθεί συνεργασίες με ξένα θέατρα και σημαντικούς σύγχρονους καλλιτέχνες, διοργανώνει περιοδείες και συμμετέχει σε μεγάλα φεστιβάλ.

Ειδικότερα, συμμετέχει στο φεστιβάλ «Resistance in the Mediterranean» που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 17 Ιουνίου στο Ballhaus Naunystrasse με τη σκηνική ανάγνωση του ειδικά γραμμένου για το φεστιβάλ έργου της Λένας Κιτσοπούλου «Ν – ΕΥΡΩ – ΣΗ». Την ίδια μέρα, έξι νέα έργα μικρής διάρκειας γύρω από το θέμα «Αραβική Άνοιξη/Ευρωπαϊκό Φθινόπωρο» θα παρουσιαστούν με τη μορφή σκηνικής ανάγνωσης. Τα έργα αυτά αναδεικνύουν τις ριζικές και πολιτικές αλλαγές που υφίστανται οι χώρες τους και δίνουν την ευκαιρία στους δημιουργούς να υψώσουν ελεύθερα τη φωνή τους.

Ακόμη, το Εθνικό Θέατρο και η Δραματική Σχολή του, σε συνεργασία με την Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης (UTE) και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών διοργανώνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, τη Δελφική Ακαδημία Θεάτρου στους Δελφούς, με θέμα «Πόλεμος και Σκηνή». Τα εργαστήρια θα διευθύνει ο διάσημος Γερμανός σκηνοθέτης Ματίας Λάνγκχοφ και πλάι στην πρακτική άσκηση θεατρολόγοι και φιλόσοφοι θα αναπτύξουν τον θεωρητικό στοχασμό.

«Το Βιτριόλι» του Γιάννη Μαυριτσάκη, «Η Αόρατη Όλγα» του Γιάννη Τσίρου και η «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.» της Λένας Κιτσοπούλου, τρεις παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, θα παρουσιαστούν στις 5, 9 και 13 Ιουνίου αντίστοιχα με τη μορφή αναλογίου στο Theatre de la Ville και η ανάγνωσή τους θα αναμεταδοθεί από τη γαλλική δημόσια ραδιοφωνία, στο σταθμό France Culture.

Τέλος, η παράσταση «Guns! Guns! Guns!» της ομάδας Blitz, παραγωγή του Εθνικού θεάτρου της σεζόν 2009-2010, θα μετέχει στο Φεστιβάλ Εργοτάξια της Ευρώπης που διοργανώνει το Theatre de la Ville στο Παρίσι με τη συνεργασία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. (Η παράσταση θα δοθεί στις 8 Ιουνίου στην Κεντρική Σκηνή του Theatre de la Ville).

Τρίτη, 29 Μαΐου 2012

Ντιμπέιτ για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα


Ντιμπέιτ με θέμα την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, διοργανώνει στις 11 Ιουνίου το online forum Intelligence στο Cadogan Hall του Λονδίνου. Το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα έχει αναζωπυρωθεί με αφορμή τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο το προσεχές καλοκαίρι, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που είναι υπέρ της επιστροφής τους από το Βρετανικό Μουσείο.

Ενδεικτικό είναι το πρόσφατο άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου του Observer, Χένρι Πόρτερ με τίτλο «Οι Ελληνες μας έδωσαν τους Ολυμπιακούς - Ας τους δώσουμε πίσω τα Μάρμαρα».

Υπέρμαχος της επιστροφής των μαρμάρων στο εν λόγω ντιμπέιτ θα είναι ο ηθοποιός Στίβεν Φράι, ενώ πολέμιοι ενός τέτοιου ενδεχομένου θα τεθούν οι Φίλιπ Φερνάντεζ – Αρμέστο και Τρίστραμ Χαντ. Τη συζήτηση θα συντονίσει η παρουσιάστρια του BBC World News, Ζέιναμπ Μπάνταουι.

Το ιστορικό της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθνώνα

«Ξέρετε, λένε ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε ένας θερμόαιμος λαός. Να σας πω κάτι, είναι αλήθεια. Και είναι γνωστό πως δεν αποτελώ εξαίρεση. Γνωρίζοντας τι σημαίνουν τα γλυπτά αυτά για τον ελληνικό λαό δεν είναι εύκολο να μιλήσω ψύχραιμα για το πως πάρθηκαν τα Μάρμαρα από την Ελλάδα, αλλά θα προσπαθήσω. Το υπόσχομαι». Με τα λόγια αυτά είχε ανοίξει την κουβέντα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα για να έρθει σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα το Βρετανικό Μουσείο τον Απρίλιο του 2007 να ανακοινώσει ρητά ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει την κυριότητα των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Με αφορμή τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακρόπολης, το 2009, το Βρετανικό Μουσείο «ξαναχτύπησε» με νέα του ανακοίνωση, με την οποία φαινόταν θετικό στο ενδεχόμενο να δανείσει τα Mάρμαρα, υπό τον όρο ότι η ελληνική πλευρά θα αναγνώριζε το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους στο Βρετανικό Μουσείο. Η πρόταση, όπως ήταν αναμενόμενο απορρίφθηκε αμέσως.

By: John

Πόλεμος για τους μάρτυρες υπέρ της 17Ν


«Τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, και προσωπικά ο κ. Τσίπρας, μου κάνει την τιμή να μου επιτίθεται προσωπικά. Ασχολείται μαζί μου σχεδόν σε καθημερινή βάση. Η αλήθεια είναι ότι ήμασταν πάντα σε αντίπαλα στρατόπεδα. Γιατί όταν, π.χ., δίναμε τη μάχη εναντίον της 17 Νοέμβρη, πέντε από τα 19 μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων», είπε το Σάββατο η Ντόρα Μπακογιάννη από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης της ΝΔ, στην πρώτη της εμφάνιση μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας της με τον Αντώνη Σαμαρά.
Οι ευθείες βολές της κ. Μπακογιάννη οδηγούν απευθείας στα πρακτικά των δύο δικών για την υπόθεση της 17Ν, αλλά και στα δημοσιεύματα της εποχής. Πρόσωπα που σήμερα κατέχουν θέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν βρεθεί στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού καταθέτοντας σε δημόσιες συνεδριάσεις ως μάρτυρες υπεράσπισης κατηγορουμένων.
Αλλοι από αυτούς έτυχε να γνωρίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα στο εδώλιο από παλαιότερα χρόνια και άλλοι έκαναν ένα πέρασμα από το δικαστήριο υπερασπιζόμενοι το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων, χωρίς να μπουν στην ουσία της υπόθεσης.
Μεταξύ των μαρτύρων ήταν οι Ν. Μανιός, Β. Αγγελόπουλος, Χρ. Παπαδόπουλος, Π. Λάμπρου, Δ. Στρατούλης.

ΟΙ «ΠΕΝΤΕ» ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ
Βένιος Αγγελόπουλος
Καθηγητής του ΕΜΠ, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο
Είχε εξεταστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου. Καταθέτοντας, επιχείρησε να αποσυνδέσει τον κατηγορούμενο από τον ρόλο του αρχηγού της οργάνωσης που του αποδόθηκε, υποστηρίζοντας ότι η 17Ν είναι «ηττημένος εχθρός του κράτους». «Ενδεχομένως υπό άλλες συνθήκες σε αυτό το εδώλιο να βρισκόμουν εγώ, γιατί ο Γιωτόπουλος είναι ένας άλλος “εγώ”», είχε πει ο κ. Αγγελόπουλος.

Δημήτρης Στρατούλης
Μέλος της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
Το 2003 βρέθηκε στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού, όπου διεξαγόταν η δίκη για την υπόθεση της 17Ν, καταθέτοντας ως μάρτυρας υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη. Και τόνισε ότι εδώ και χρόνια αποτελούσε στόχο των διωκτικών Αρχών.

Νίκος Μανιός
Γιατρός, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ  - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο
Βρέθηκε στο βήμα του μάρτυρα υπεράσπισης του πλέον γνωστού  «συνήθους υπόπτου» Γιάννη Σερίφη. Αναφερόμενος στον τότε κατηγορούμενο τον χαρακτήρισε ως «έναν ιδεολόγο εργάτη επαναστάτη» και απέδωσε την παραπομπή του σε κατασκευές των μηχανισμών.

Χριστόφορος Παπαδόπουλος
Μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
Συμπεριελήφθη στον κατάλογο των μαρτύρων υπεράσπισης του Ηρ.Κωστάρη στο Εφετείο της δίκης της 17 Ν, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια για συμμετοχή στη δολοφονία Μπακογιάννη. Ουσιαστικά η κατάθεσή του διεκόπη πριν καν αρχίσει. Ο μάρτυρας είπε ότι ήρθε να υπερασπιστεί την παραβίαση αυτού που λέγεται νομικός πολιτισμός και κράτος δικαίου. Η εισαγγελέας τον ρώτησε αν το κόμμα του τον έστειλε σαν εκπρόσωπο  καταλήγοντας: «Δεν ξέρω αν το ξέρει το κόμμα σας ότι ήλθατε εδώ».

Παναγιώτης Λάμπρου
Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο
Ως μάρτυρας υπεράσπισης του Ηρακλή Κωστάρη από το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο πέρασε ο Π. Λάμπρου, λέγοντας ότι τον γνώρισε σε διάφορες διαδικασίες του αριστερού κινήματος. Διευκρίνισε μάλιστα ότι «εγώ δεν μπορώ να καταθέσω αν ο Κωστάρης είχε ή δεν είχε σχέση με όσα τον κατηγορούν, σας μεταφέρω όμως μια εικόνα που υπάρχει έξω. Οτι η εμπλοκή του έχει σχέση με την προσπάθεια εμπλοκής του Γιάννη Σερίφη».

By: John

Guardian: Αν η Ελλάδα πέσει στον γκρεμό θα πάρει μαζι της και τη Γερμανία


Με ένα σκίτσο που τα λέει όλα, οι βρετανικοί Guardian αποτυπώνουν το ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται στον γκρεμό, με το σκοινί που κρατά η Γερμανία να είναι σχεδόν κομμένο, και τη Μέρκελ να είναι χαμένη στους χάρτες, θέλοντας να δείξει ότι έχει φτάσει την κατάσταση στο χείλος του γκρεμού και δεν ξέρει τί να κάνει.

Στο ίδιο σκίτσο φαίνονται οι υπόλοιπες χώρες του Νότου που αποκροβατουν με την Ισπανία να είναι ήδη πεσμένη.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναλύει το γεγονός ότι οι Μερκοζί έφεραν την κατάσταση στην Ευρώπη στα άκρα, ενώ ξεκινα να περιγράφει την κατάσταση με το δανεισμό της Γερμανίας που πλέον γίνεται με μηδενικά κουπόνια, που σημαίνει ότι δανείζεται χωρίς να πληρώνει ούτε ένα ευρώ. Την ίδια ώρα, η Ισπανία δανείζεται με επιτόκιο 6% για τα 10ετη ομόλογα.

Οι Guardian αναφέρουν ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί ιδιαίτερα από την κρίση χρέους εδω και καιρό και Ίσως να έχει έρθει η ώρα να βάλει “νερό στο κρασί της”.

By: John


Λουκέτο στο Καζίνο της Πάρνηθας


Με λοκ άουτ απάντησε το Καζίνο της Πάρνηθας στην απεργία των εργαζομένων προκειμένου να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Από το Σαββάτο το βράδυ το καζίνο ανέστειλε επ' αόριστον τη λειτουργία του, επικαλούμενο οικονομική δυσπραγία, μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των 1.150 εργαζομένων του, που ζητούν νέα σύμβαση εργασίας από τις 6 Ιουνίου, οπότε λήγει η υπάρχουσα. Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν απεργία την Παρασκευή με καθολική σχεδόν συμμετοχή.

Με βάση πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρείας προσανατολίζεται στο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι η πρόταση της διοίκησης για τη νέα σύμβαση προβλέπει εφαρμογή οκταώρου, αντί επταώρου και τη μείωση των αποδοχών κατά περίπου 5%.
Τι απαντούν οι εργαζόμενοι

Σε διάψευση των ισχυρισμών της διοίκησης όσον αφορά τους μισθούς αλλά και του ότι το καζίνο έκλεισε γιατί έκλεισαν το δρόμο, προχωρούν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του Καζίνο, του ξενοδοχείου και του τελεφερίκ της Πάρνηθας.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, η εργοδοσία του Καζίνου της Πάρνηθας «ζητεί με εξώδικο από τους εργαζόμενους και το σωματείο δήλωση μετάνοιας για την απόφασή μας να απεργήσουμε και αποδοχή μισθών και δικαιωμάτων που δεν φτάνουν να ζήσουμε εμάς και τις οικογένειές μας».

Οι εργαζόμενοι κατηγορούν τη διοίκηση του Καζίνο για ψευδείς διαρροές προς τον Τύπο αναφορικά με τις αμοιβές ενώ σημειώνουν ότι την Παρασκευή 25/5 κανείς εργαζόμενος δεν έκλεισε κανένα δρόμο, ούτε εμπόδισε κανέναν εργαζόμενο να προσέλθει στην εργασία του. Η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία ξεπέρασε το 95% και αυτό ήταν που ανάγκασε την εταιρεία να προχωρήσει σε ανταπεργία, σημειώνουν.

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας σε επιχείρηση με καθαρά κέρδη 11 εκατομμύρια ευρώ, τη μείωση μισθών και δικαιωμάτων και την απαίτηση να αυξηθούν οι ώρες εργασίας των εργαζομένων που, όπως λένε, θα σημάνει νέες απολύσεις. Αίτημα των εργαζομένων η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας που δεν έχει καμιά απαίτηση για αυξήσεις, όπως τονίζουν.
Το πρόστιμο
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγα 24ωρα μετά την επιστολή της Regency Entertainment με αποδέκτη τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Ζανιά σε σχέση με την καταδικαστική απόφαση της Ε.Ε. αναφορικά με το διαχωρισμό τιμών εισόδου στα καζίνο ανά την Ελλάδα. (Η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ για το θέμα του μειωμένου εισιτηρίου στο Καζίνο Πάρνηθας).

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η επιστολή, το υπουργείο πρότεινε για να λυθεί το ζήτημα με την Ε.Ε. να ενοποιηθούν οι τιμές εισόδου στα 6 ευρώ (τιμή εισόδου σε Πάρνηθα) ή στα 12 ευρώ (τιμή στα περισσότερα καζίνο). Η Regency επισημαίνει ότι σε περίπτωση που η τιμή στα Καζίνο Πάρνηθας και Θεσσαλονίκης αυξηθούν στα 12 ευρώ τότε αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες στον τζίρο της εταιρείας, ο οποίος έχει ήδη συρρικνωθεί λόγω της οικονομικής κατάστασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για μειωμένο εισιτήριο στο Καζίνο Πάρνηθας ελήφθη εν έτει 2003 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Ανάπτυξης (νόμος 3139/2003 για την πώληση του 49% των μετοχών και εκχώρηση του μάνατζμεντ). Για το θέμα υπήρξε προσφυγή της Club Hotel Casino Loutraki στην Ε.Ε. επικαλούμενο λόγους αθέμιτου ανταγωνισμού και καταδικαστική απόφαση που συνοδεύτηκε από πρόστιμο 200.000.000 ευρώ, άμεσα καταβλητέο, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εισπραχθεί. Σχολιάζοντας το θέμα στελέχη της αγοράς έκαναν λόγο για «άσκηση πίεσης από πλευράς ιδιοκτησίας του καζίνο Πάρνηθας και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο».

By: John

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012

Σάββατο 26/5 *Αποκλεισμός ΣΕΦ για τα τροχαία*
Το Σάββατο 26/5/2012 και ώρα 17:00 ποδηλάτες από όλες τις ομάδες της Αθήνας θα πάμε στον παράδρομο του Σ.Ε.Φ. και θα αποκλείσουμε την είσοδο στα αυτοκίνητα εκεί.
Η δράση θα γίνει με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό τριών συν-ποδηλάτων μας από ασυνείδητο οδηγό αυτοκινήτου που έκανε φιγούρες και χειρόφρενα στον παράδρομο συμπαρασύροντας τους ποδηλάτες.
Η ΒΙΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑ.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
Να είμαστε όλοι εκεί στο ΣΕΦ, διεκδικώντας την ασφάλεια μας στους δρόμους και την εφαρμογή του Κ.Ο.Κ. από τους χρηστές Ι.Χ. που οδηγούν παρορμητικά χωρίς να υπολογίζουν τους άλλους χρηστές του οδοστρώματος. Σήμερα τραυματίστηκε ένας γνωστός, αύριο θα είναι ένας δικός μας άνθρωπος.

Θα είναι μαζί μας και θα μας στηρίξουν οι σύλλογοι / Μ.Κ.Ο.
·                  ο σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα ((http://www.soste.gr/) και http://sostegr.wordpress.com/
·                  οι Πάνθηρες των δρόμων (www.streetpanthers.gr)
·                  Οι φίλοι της Φύσης (http://naturefriends-gr.blogspot.com/)
·                  You Αre What U Do - Κώστας Κουβίδης/Μέλος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων (http://kostaskouvidis.com/taytotita/you-are-what-u-do-kstas-koybidis)
·                  OΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου (http://www.xpolis.blogspot.com/)
·                  ΜΕΤΡΟ ΔΥΤΙΚΑ (http://metrodyt.blogspot.com/)

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
 εδώ > http://www.podilates.gr/node/22947
Προσκλήσεις διαμαρτυρίας για άτομα μέσω του site κοινωνικής δικτύωσης facebook εδώ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ TΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΕΦ εδώ > http://www.podilates.gr/node/22958
Το θέμα είναι συνέχεια-ανανέωση του θέματος/συζήτησης

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012

Τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής ΦλόγαςΣτα χέρια των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων θα περάσει από σήμερα το απόγευμα η Ιερή Φλόγα. Η τελετή παράδοσης θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 στο Παναθηναϊκό Στάδιο, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι θα είναι οι χρυσοί Ολυμπιονίκες Πύρρος Δήμας και ο Κινέζος Λι Νινγκ, ο οποίος είχε ανάψει το βωμό στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου στη διάρκεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008.
Η ολυμπιακή φλόγα θα παραδοθεί από τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο στην πριγκίπισσα Αννα, που θα συνοδεύεται από πέντε νεαρά παιδιά από τη Μεγάλη Βρετανία.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Α) Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από τις 16.00 με εξαίρεση τα διαπιστευμένα, οχήματα:
- Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους σε αυτήν οδούς έως και την πρώτη παράλληλο.
- Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους σε αυτήν οδούς έως και την πρώτη παράλληλο.
- Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
- Αρχιμήδους, στο τμήμα της από Ερατοσθένους έως Δικαιάρχου, διότι το εν λόγω τμήμα έχει καθοριστεί ως χώρος στάθμευσης οχημάτων ανεφοδιασμού εγκατάστασης.
- Ηρώδου Αττικού, σε όλο το μήκος της.
- Πλ. Σταδίου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου και της οδού Ευφορίωνος.
Β) Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων από 09.00 ώρα με εξαίρεση τα διαπιστευμένα οχήματα:
- Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, στο τμήμα της από Ερατοσθένους έως Λ. Βασ. Όλγας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
- Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
- Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
- Αρχιμήδους, στο τμήμα της από Ερατοσθένους έως Δικαιάρχου.
- Λ. Συγγρού στο τμήμα της από Βούρβαχη έως Διάκου, ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
- Λ. Αμαλίας, στο τμήμα της από Βασ. Όλγας έως Όθωνος ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
- Ηρώδου Αττικού, σε όλο το μήκος της.
- Πλ. Σταδίου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου και της οδού Ευφορίωνος.

By: John

Ολλανδία - Νόμιμο το Κόμμα των Παιδεραστών!Στην Ελλάδα έχουμε προβλήματα με τους πολιτικούς και τα κόμματα, αλλά όπως θα διαπιστώσετε, η κατάστασή μας είναι σαφώς προτιμότερη από την ολλανδική, εκεί που το τοπικό δικαστήριο της Χάγης κατέστησε νόμιμο ένα Κόμμα Παιδόφιλων!

Με μία πρωτοφανή στα χρονικά απόφαση, τοπικό δικαστήριο της Χάγης κατέστησε νόμιμο το Κόμμα των Παιδόφιλων (PNVD).
Το σκεπτικό της απόφασης βασίστηκε στην ελευθερία της έκφρασης, του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι κει έτσι δεν μπήκε «φρένο» στην ίδρυση του κόμματος και αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ολλανδική Κυβέρνηση.
Σε αυτή την περίπτωση η ελευθερία της έκφρασης λειτούργησε εναντίον των δικαιωμάτων των παιδιών.
Βασικοί στόχοι του κόμματος είναι:
- Η νομιμοποίηση της σεξουαλικής επαφής μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων από 12 ετών
- Η νομιμοποίηση της κατοχής παιδικού πορνογραφικού υλικού για προσωπική χρήση

By: John