Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013

Οι άγγελοι της επανασύνδεσης


Την ώρα που η ΔΕΗ δείχνει αμείλικτη απέναντι στους φτωχούς πολίτες που ξεπαγιάζουν οικογενειακώς γύρω από τα μαγκάλια, ή και πεθαίνουν από τις αναθυμιάσεις, επιδεικνύει μεγάλη δυσκολία να αντιμετωπίσει μεγάλης έκτασης ρευματοκλοπές σε βίλες και μεζονέτες.

Στις 300 ανέρχονται οι εντολές διακοπής της ηλεκτροδότησης που φθάνουν καθημερινά στη Θεσσαλονίκη από τα κεντρικά της ΔΕΗ στην Αθήνα και αφορούν σε όλο το νομό. Από τα μεσάνυχτα ώς τα χαράματα, σαν τους κλέφτες, δρουν τα συνεργεία των εργολάβων που κόβουν το ρεύμα στις άπορες οικογένειες, για να μην τους δει ο κόσμος και τους κυνηγήσει.
Στο πλάι των οικογενειών στις οποίες η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα βρίσκονται οι άνθρωποι που με ένα τηλεφώνημα έρχονται για να το επανασυνδέσουν. Κάποιοι από αυτούς, επίσης άνεργοι. Στη Θεσσαλονίκη μπορεί να τους βρει κανείς στο 6976906286.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθημερινά έρχονται στη ΔΕΗ Θεσσαλονίκης από τα κεντρικά της Αθήνας περί τις 300 εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης. Από αυτές, το 60% αφορά κατοικίες και το 40% καταστήματα, επιχειρήσεις, επαγγελματικούς χώρους. Για το περίπου 35%-40%, σε μερικές μέρες ή βδομάδες θα γίνουν αιτήσεις ρύθμισης ή επανασύνδεσης. Από τις υπόλοιπες πολλές αφορούν παράνομες συνδέσεις και ρευματοκλοπές.

Πολλές ρευματοκλοπές αφορούν σε μεγάλες κατοικίες ή βίλες με πολλά τα τετραγωνικά μέτρα, τα οποία όμως δηλώνονται σαν κατοικίες 100 τ.μ. ή 120 τ.μ. Ή συγκροτήματα με 7 μεζονέτες, από τις οποίες συνδεδεμένες στο δίκτυο της ΔΕΗ είναι μόνο 3. Ή εξαώροφες οικοδομές που δηλώνονται ως διώροφες.
Πρόκειται για κατοικίες και συγκροτήματα ανθρώπων υψηλού οικονομικού επιπέδου, που με αυτό τον τρόπο δηλώνουν λιγότερα τετραγωνικά μέτρα, με αποτέλεσμα να πληρώνουν πολύ μικρότερο «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ.
Το ερώτημα είναι αν, όταν και όποτε οι παρανομίες αυτές διαπιστωθούν, η ΔΕΗ ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν τα ανάλογα πρόστιμα με τις προσαυξήσεις που επιβάλλει ο νόμος.

Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ κόβει με μεγάλη ευκολία το ρεύμα σε όσους πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν και χρησιμοποιούν μαγκάλια για να μπορέσουν να ζεσταθούν. Ο Σταύρος και ο Διονύσης είναι δύο από τους ανθρώπους που σπεύδουν να βοηθήσουν τις άπορες οικογένειες, όταν η ΔΕΗ τους κόβει το ρεύμα. Έχουν δει ανθρώπους και οικογένειες που ζουν σε άθλιες συνθήκες, σε απίστευτη φτώχεια και ανέχεια.

Είναι και οι δύο μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Αγώνα Κατοίκων Τούμπας. «Το πρόβλημα ξεκίνησε από τότε που επιβλήθηκαν τα χαράτσια της ΔΕΗ, αλλά τώρα η κατάσταση έχει χειροτερέψει», λέει ο Σταύρος. «Δεν προλαβαίνουμε τα τηλεφωνήματα. Χθες σύνδεσα το ρεύμα σε ένα σπίτι, σήμερα ήδη σε δύο. Χθες ήταν μια νεαρή μητέρα 24-25χρονώ, που ζει μόνη εδώ κι 1 χρόνο με το 8χρονώ παιδί της. Τους πέταξε ο άντρας της στο δρόμο. Τους ταΐζει η γειτονιά». Η φτώχεια και η ανέχεια έχουν εξαπλωθεί. «Δεν υπάρχει τίποτα, σου λέω. Ο κόσμος δεν έχει τίποτα. Ποιο κοινωνικό τιμολόγιο; Ο κόσμος πεινάει και κρυώνει. Δεν είναι κοινωνικό το θέμα. Είναι καθαρά πολιτικό», λέει εξοργισμένος από αυτούς που έχουν φέρει τον κόσμο σε αυτή την κατάσταση.

«Είναι να τραβάς τα μαλλιά σου από την απελπισία», λέει ο Διονύσης. «Και η ΔΕΗ σκαρφίζεται τρόπους για να μην μπορούμε να επανασυνδέσουμε το ρεύμα. Τώρα δεν το κόβουν από τις "χελώνες". Το κόβουν από τις κολόνες. Για να μην μπορούμε ν' ανεβούμε».

Έχει δει πολυμελείς οικογένειες με άρρωστα παιδιά να μην έχουν ρεύμα, ανάπηρους και ηλικιωμένους που πρέπει να διαλέξουν, ή να αγοράσουν τα φάρμακά τους ή να πληρώσουν το ρεύμα. «Πεθαίνει ο κόσμος, φίλε. Κι αυτούς στην κυβέρνηση δεν τους ενδιαφέρει.
Μόνο αυτή τη βδομάδα είχα 6 τηλεφωνήματα για επανασύνδεση ρεύματος. Κι αργότερα, μέσα στο χειμώνα, η κατάσταση θα χειροτερέψει, γιατί θα έρθουν κι άλλοι λογαριασμοί».

Σύμφωνα με μέλος της Ανοιχτής Συνέλευσης Αγώνα Κατοίκων Τούμπας, η ΔΕΗ έχει λογισμικό και βλέπει αν κάποιος καταναλωτής που δεν πληρώνει έχει κάνει διακανονισμό ή έχει ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο. «Αλλά το χρέος αυξάνεται.

Μπορεί να κάνεις διακανονισμό για να εξοφλήσεις 1.000 ευρώ σε έναν χρόνο. Αλλά κάθε δίμηνο έρχεται ο νέος λογαριασμός και πρέπει να κάνεις διακανονισμό και γι' αυτόν. Έτσι, το χρέος δεν παύει να αυξάνεται, αλλά οι άνθρωποι απλά δεν μπορούν να πληρώσουν, γιατί δεν έχουν λεφτά».
Οι διακοπές ρεύματος ανατίθενται σε εργολάβους. «Τους δίνουν 30-40 εντολές διακοπής ρεύματος τη μέρα κι αυτοί πρέπει να γυρίσουν και να δείξουν ότι τις εκτέλεσαν».

Ανήμποροι οι δήμοι
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δηλώνει ότι οι δήμοι είναι ανήμποροι να βοηθήσουν. Σύμφωνα με το δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Μάτη, οι απλήρωτοι λογαριασμοί μόνο στο Δήμο Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε 40.000. «Αν προσπαθήσουμε να δώσουμε χρήματα, θα μας σταματήσει ο επίτροπος, γιατί ο νόμος δεν προβλέπει αυτή τη δυνατότητα για τους δήμους».

Ο μόνος τρόπος, λέει, είναι κάνει παρέμβαση ο δήμος στη ΔΕΗ για να γίνει αξιολόγηση των περιπτώσεων και να διαπιστωθεί ποιοι πραγματικά βρίσκονται σε ανάγκη. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αρβανίτης τονίζει ότι ο δήμος σκοπεύει να εξετάσει τα στοιχεία των καταναλωτών, με τη βοήθεια της ΔΕΗ, ώστε να διαπιστωθεί για ποιο λόγο κάποιος δεν έχει πληρώσει το λογαριασμό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, πρέπει να διευρυνθεί το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και να μειωθεί η τιμή της κιλοβατώρας στα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη και αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας και υγείας. «Η ΔΕΗ μπορεί να εξασφαλίσει έσοδα για να μειώσει τις τιμές στους φτωχούς, αν χτυπήσει τη ρευματοκλοπή που γίνεται συστηματικά από βίλες, πολυτελείς κατοικίες και οικοδομικά συγκροτήματα».

Όπως λέει, στο Δήμο Νεάπολης - Συκεών λειτουργεί ειδικό τμήμα που βοηθά τα φτωχά νοικοκυριά να έρθουν σε επαφή με τη ΔΕΗ για διακανονισμό, ενώ πληρώνει και τους λογαριασμού της ΔΕΗ από ειδικό ταμείο, όσο επιτρέπει ο νόμος. «Πρέπει να τροποποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας των δήμων, ώστε να μπορούμε να βοηθάμε περισσότερο», τονίζει.