Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

(Video) Ένα ενδιαφέρον πείραμα για τον ρατσισμό


Ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα που πραγματοποιήθηκε στους μαθητές μιας τάξης πολλά χρόνια πριν είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Η δασκάλα χρησιμοποιώντας τη βιωματική μάθηση ξεχωρίζει τα παιδιά σε αυτά με τα καστανά και σε αυτά με τα γαλάζια μάτια.
Έπειτα, εξιδανικεύει τα δεύτερα και περιθωριοποιεί τα πρώτα ενώ στην συνέχεια κάνει ακριβώς το ίδιο αντίστροφα.
Όλα τα παιδιά λοιπόν περνούν από το στάδιο του ρατσισμού, της περιθωριοποίησης και της ανούσιας γενίκευσης που επικρατεί στον κόσμο των ''μεγάλων'' ειδικά όταν πρόκειται για φυλετικές διαφορές.
Κατά τη διάρκεια του πειράματος παρατηρείται ότι τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία είναι πολύ εύκολο να κάνουν διακρίσεις και να απομονώσουν τους μέχρι τότε φίλους τους επειδή επιβάλλεται από κάποιον ''ανώτερο'' (εδώ δασκάλα, σε άλλη περίπτωση κοινωνία-γονείς-παρέα).
Στο τέλος όμως είναι φανερό πως όλα τα παιδιά τάσσονται κατά των διακρίσεων αυτών και αντιλαμβάνονται πλήρως πόσο ανώφελο, ανόητο και απαράδεκτο είναι να ξεχωρίζεις έναν άνθρωπο από το χρώμα του (την καταγωγή του)...
Αφού το καταλαβαίνουν τα παιδιά, μήπως πρέπει να το καταλάβουν επιτέλους και οι μεγάλοι?

Ms. Jane Elliott's "brown eyes, blue eyes" experiment in 1970 (the third one after her first in 1968). This "Eye of Storm" documentary was made by William Peters in 1970 for ABC News and later included in the documentary "A Class Divided" (1985), which included a class reunion (of 1984.)
The most telling moment is when Russell used "brown eyes" as a derogatory term to call John name, only a couple of hours through. Though, the experiment was too short to allow it to get to the point when a "brown-eyes" person does so to another fellow "brown-eyes" person.

Δεν υπάρχουν σχόλια: