Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Τί θα συμβεί τελικά στην Ελλάδα, σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ και χρεοκοπίας;


Την απάντηση επιχειρεί να δώσει ο αρθρογράφος της El Mundo, Εκτόρ Εστέπα, καταγράφοντας τις επτά συνέπειες ενός Grexit.
Αν και υπάρχουν «πολλοί παράγοντες» οι οποίοι «είναι απρόβλεπτοι», τυχόν Grexit θα είναι ζημιογόνο για τη χώρα αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα.
«Οι ειδικοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο αν ένα Grexit θα πρέπει να γίνει άμεσα ή προγραμματισμένα και σταδιακά», όμως από τη στιγμή που θα ληφθεί αυτή η απόφαση, «θα καταστεί αναγκαίο να καθιερωθούν αμέσως μέτρα ελέγχου των κεφαλαίων».
Σύμφωνα με τον Εκτόρ Εστέπα οι οικονομικές συνέπειες από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι οι εξής:
1. Το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί αμέσως και ένα νέο θα πρέπει να τυπωθεί. Ωστόσο, πόσο σύντομα μπορεί να γίνει αυτό; Σε παρόμοιες περιπτώσεις, το νόμισμα υποτιμήθηκε μεταξύ 45% και 85%. Διάφοροι σύμβουλοι προβλέπουν ότι η υποτίμηση (για την Ελλάδα) θα κυμανθεί μεταξύ 20% και 30%, αν και αυτό θα μπορούσε να είναι προσωρινό».
2. Αυτή η υποτίμηση θα δυσκολέψει τις επιχειρήσεις να κάνουν εισαγωγές, όπως πριν. Έτσι, θα σημειωθούν προβλήματα εφοδιασμού σε ιατρικά υλικά και πετρέλαιο.
3. Όσες επιχειρήσει αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και χρέη σε ευρώ θα πτωχεύσουν.
4. Το ίδιο θα συμβεί και με τα Ασφαλιστικά Ταμεία, των οποίων τα κεφάλαια κλυδωνίζονται εδώ και καιρό.
5. Οι επενδύσεις στη χώρα θα μειωθούν κι άλλο.
6. Το ΑΕΠ της χώρας είναι πολύ πιθανό να μειωθεί πολύ περισσότερο από το 10% μέσα στους επόμενους μήνες.
7. Όλα αυτά κάνουν ορατό τον κίνδυνο να προκληθεί ένα μαζικό κύμα φυγής των Ελλήνων στην Ευρώπη σε αναζήτηση εργασίας που θα πληρώνει σε ευρώ.
Ωστόσο, ο δημοσιογράφος της «El Mundo» παραθέτει και την άλλη άποψη, αυτή που θέλει την Ελλάδα να βγαίνει ωφελημένη μακροπρόθεσμα από ένα Grexit.
«Μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ξαναπάρει τον έλεγχο της νομισματικής της πολιτικής» και πως «η αδυναμία του νέου νομίσματος θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην εγχώρια παραγωγή, όπως επίσης και στις εξαγωγές [...] ενώ το να ταξιδέψει κανείς στη χώρα θα είναι πιο φτηνό» αναφέρει ο αρθρογράφος.
Επίσης, επισημαίνει ότι μια χρεοκοπία θα έχει και πολιτικές συνέπειες, οι οποίες όμως, «είναι δύσκολο να προβλεφθούν». Ωστόσο, υπάρχουν οι εξής επιλογές:
- να επιλεχθεί μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας
-ή να αυξήσουν πολύ τα ποσοστά τους ακραία κόμματα, όπως η Χρυσή Αυγή
-ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να δημιουργηθούν και συνθήκες ενός είδους εμφύλιας σύγκρουσης».
Επίσης, «η Ελλάδα θα αναθεωρήσει τους συμμάχους της» γράφει ο Εστέπα κάνοντας αναφορά στη στροφή προς Ρωσία, κάτι που «θα αποσταθεροποιήσει κι άλλο τα Βαλκάνια» αλλά και προς ανατολάς, Κίνα. Αναρωτιέται για το τι θα συμβεί με το ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα τονίζει ότι «γεωπολιτικά, η Ελλάδα είναι μια χώρα-κλειδί για την ΕΕ και πως επίσης η ΕΕ είναι συμμαχία-κλειδί για τους Έλληνες».


imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: