Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Φάιμαν: Ο Σόιμπλε θέλει να βγάλει τους Έλληνες από το ευρώ


Ο Σόιμπλε σπρώχνει την Ελλάδα εκτός ευρώ, η Μέρκελ βάζει πλάτη. Ποιος τελικά όμως ηγείται των διαπραγματεύσεων; Ο Καγκελάριος της Αυστρίας αποκαλύπτει.  
Αυτό που φαίνεται να είναι κοινό μυστικό επιβεβαιώνεται σήμερα από τα επίσημα χείλη του καγκελάριου της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος δηλώνει πλέον ξεκάθαρα ότι «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει σοβαρά να εξωθήσει τους Έλληνες από το ευρώ, ενώ αντίθετα η γερμανίδα καγκελάριος καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την εξεύρεση εποικοδομητικής λύσης».
Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Österreich, ο καγκελάριος επισημαίνει ότι η πρόοδος στις συνομιλίες της Κυριακής είναι μια τεράστια πρόκληση, καθώς το ρήγμα για το ζήτημα της Ελλάδας διασχίζει όλη την Ευρώπη, και εσωτερικές διαφορές όπως αυτές στη Γερμανία υπάρχουν σε πολλές χώρες.
Τονίζει πάντως ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ πρέπει να αποτραπεί γιατί θα έσπρωχνε προς τα πίσω την Ευρώπη. Ο κ. Φάιμαν πιστεύει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα δώσει το σήμα για μια εποικοδομητική λύση και ακριβώς αυτό υποστηρίζει και ο ίδιος: να βρεθεί γρήγορα μια μεταβατική λύση και κατόπιν να συγκεκριμενοποιηθούν οι προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού κατά τρόπο που να είναι δυνατή μια μακροπρόθεσμη λύση.
Και αυτό δεν σημαίνει διαγραφή χρέους, αλλά μείωση του βάρους των επιτοκίων με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ώστε να είναι επιτέλους δυνατές οι επενδύσεις στην Ελλάδα, λέει ο Φάιμαν.
«Δεν επιτρέπεται, τονίζει ο καγκελάριος, «να καταστρέφουμε την Ευρώπη με προγράμματα λιτότητας. Πρέπει να εξοικονομούμε πόρους και να επενδύουμε και εδώ δεν πρόκειται για παιχνίδια στον υπολογιστή, αλλά για τις τύχες των ανθρώπων».
Θεωρεί ότι μια συμφωνία βρίσκεται σίγουρα πλησιέστερα από προηγούμενες φορές, θα έλεγε μάλιστα πως οι ευκαιρίες για μια συμφωνία σε ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ τόσο καλές όσο τώρα. Υπάρχει όμως μεγάλη απόσταση από ένα οριστικό «Ναι» για το πρόγραμμα βοήθειας, καθώς μερικές χώρες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.
Σχολιάζοντας την τελευταία πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο αυστριακός καγκελάριος επισημαίνει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έχει προχωρήσει τόσο πολύ όσο ποτέ, έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα, το οποίο πρέπει να αξιολογηθεί θετικά, διότι καθιστά δυνατή μια βάση για μία συμφωνία».
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο πρωθυπουργός «στέκεται με την πλάτη στον τοίχο» και έχει αποδεχθεί στο πρόγραμμά του πράγματα που τον θέτουν υπό πίεση.
Αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει σίγουρα να συγκεκριμενοποιήσει και να βελτιώσει πολλά σημεία ακόμη, για το λόγο και μόνον ότι έχει αυξηθεί η χρηματοδοτική ανάγκη από τα 53 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και επειδή έχει χειροτερέψει η οικονομική κατάσταση εξαιτίας του κλεισίματος των τραπεζών.
Ο Βέρνερ Φάιμαν αναγνωρίζει πως η Αυστρία επωφελείται από την ελληνική κρίση και αναφέρει ως παράδειγμα ότι αυτή την εβδομάδα τα κρατικά της ομόλογα βρέθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. Για ένα δεκαετές ομόλογο το αυστριακό κράτος πληρώνει αυτή τη στιγμή επιτόκιο 1,14%, κάτι που σημαίνει εξοικονόμηση σχεδόν 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στον αυστριακό προϋπολογισμό του 2016.
«Έχουμε όφελος ως χώρα, χρειαζόμαστε όμως και μια σταθερή Ευρώπη, διότι μόνο τότε μπορούμε να εξάγουμε σε άλλες χώρες, όταν οι άνθρωποι εκεί έχουν χρήματα και μπορούν να αγοράσουν κάτι. Είναι σημαντικό να οικοδομήσουμε τώρα γέφυρες, να εξασφαλίσουμε τις εξαγωγές μας, να εξασφαλίσουμε το μέλλον της Ευρώπης, και δεν επιτρέπεται να πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε» καταλήγει ο αυστριακός καγκελάριος. 


mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: