Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Άδωνις: Ο ΕΟΠΥΥ θα αλλάξει ριζικά


«Ο ΕΟΠΥΥ όπως τον γνωρίζαμε δεν φαίνεται να συνεχίζει» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας-Ο ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει ο ασφαλιστικός «γίγαντας» της χώρας, ωστόσο θα επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας:


Ριζικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 12ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Από το Μνημόνιο στην συγκρότηση του υγειονομικού τομέα». «Ο ΕΟΠΥΥ όπως τον γνωρίζαμε δεν φαίνεται να συνεχίζει» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας ότι «η πρωτοβάθμια φροντίδα χρειάζεται γενική αναμόρφωση, όπως εν γένει ο τομέας της υγείας». 
Ο υπουργός έκανε επιπλέον λόγο για ενοποίηση των μονάδων του ΕΟΠΥΥ, των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων του ΕΣΥ υπό την ομπρέλα ενός ενιαίου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στον οποίο θα ενταχθούν και ιδιώτες γιατροί. 
Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει ο ασφαλιστικός «γίγαντας» της χώρας, ωστόσο θα επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας: θα συνεχίσει να καλύπτει τους ασφαλισμένους όχι όμως με δικά του μέσα και δομές, πχ με τα Πολυιατρεία, αλλά μέσω των παρόχων υγείας του ιδιωτικού τομέα. Στην πράξη δηλαδή ο Οργανισμός θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας από τους ιδιώτες, «συναλλαγή» που εκτιμάται ότι θα είναι συμφέρουσα για τον ΕΟΠΥΥ των εκατομμυρίων ασφαλισμένων και θα του επιτρέψει να συμπιέσει τα κόστη. Το βέβαιον είναι ότι το μοντέλο του κλειστού προϋπολογισμού που ίσχυσε το τρέχον έτος θα υιοθετηθεί και στον νέο ΕΟΠΥΥ. 
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε, σκιαγραφώντας τον νέο ΕΟΠΥΥ,  ότι θα προηγηθεί διάλογος με τους άμεσα εμπλεκόμενους στη μορφή και το σχήμα του Οργανισμού. «Η  διαμόρφωση ενός ενιαίου δημόσιου φορέα θα είναι προϊόν διαλόγου και δεν έχουμε καταλήξει σε αποφάσεις» κατέληξε. 

Συνεχίζεται το πάρτι υπερσυνταγογράφησης
Κατάλογο με τα ονόματα των ιατρών του ΕΟΠΥΥ που φαίνεται ότι συνταγογραφούν αφειδώς διαγνωστικές εξετάσεις πρόκειται να έχει στα χέρια του την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας. 
Η υπέρβαση της εφετινής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 200% -είχαν προϋπολογιστεί 370 εκατ. ευρώ για το 2013 αλλά μέχρι τον Ιούνιο είχαν γίνει εξετάσεις αξίας 600 εκατ. ευρώ. Ο έλεγχος μέσω του συστήματος e- syntagografisi συνεχίζεται αμείωτος και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, υπάρχουν αποτελέσματα. 
«Έχουμε εξελίξεις και σύντομα θα παρουσιάσω όλα τα στοιχεία. Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι» είπε ο υπουργός Υγείας αναφορικά με τις περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει βρεθεί γιατρός που έγραψε σε έναν μήνα εξετάσεις αξίας 450.000 ευρώ». 

«Σοβιετικού τύπου» μέτρο το claw back
Κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε τη βούληση τόσο της Κυβέρνησης, όσο και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας «για την εξασφάλιση καθαρών προϋποθέσεων και κανόνων που θα ισχύουν για όλους και θα είναι εκ των προτέρων γνωστές σε όλους, για ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον», με κινήσεις όπως «η υπουργική απόφαση την άλλη βδομάδα για την ανάρτηση του δελτίου τιμών των φαρμάκων στο Παρατηρητήριο Τιμών». 
Τάχθηκε κατά του μέτρου clawback (πρόκειται για τον μηχανισμό αυτόματων επιστροφών χρημάτων όταν καταγράφεται υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης) που εφαρμόζεται στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. «Πρόκειται για «σοβιετικού τύπου» μέτρο» είπε αλλά το χαρακτήρισε «αναγκαίο για τη μείωση της συγκεκριμένης δαπάνης».
Τέλος, ανέφερε ως έμπρακτη απόδειξη του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον τους για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς  «την ολοένα και ταχύτερη πληρωμή των ληξιπροθέσμων του ΕΟΠΥΥ».


Δεν υπάρχουν σχόλια: