Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Μέσω καρτών, τραπεζικών λογαριασμών και επιταγών οι αγορές άνω των 1.500 ευρώ



Οι συναλλαγές πάνω από 1.500 ευρώ που αφορούν αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών θα γίνονται οπωσδήποτε μέσω τραπεζικών καρτών, λογαριασμών ή επιταγών, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε χθες τις σχετικές αιτήσεις ακύρωσης που είχαν υποβάλει θιγόμενοι πολίτες.
Με τις αιτήσεις αυτές είχε προσβληθεί ως αντισυνταγματική, αλλά και αντίθετη σε διεθνείς κανόνες δικαίου η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να σταματήσει η συναλλαγή με μετρητά για ποσά άνω των 3.000 ευρώ από το 2011, «πλαφόν» που μειώθηκε σε 1.500 ευρώ από το 2012. Το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, αλλά η θέσπιση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις και για πρακτικούς λόγους, με συνέπεια να ακολουθήσουν και νεότερες διατάξεις που καθόριζαν πως μπορούν να γίνουν οι σχετικές συναλλαγές όταν πραγματοποιούνται σε ημέρες και ώρες που δεν λειτουργούν οι τράπεζες.
Οι προσφεύγοντες θιγόμενοι πολίτες από την Ελλάδα και από το εξωτερικό υποστήριξαν ότι, με την υπουργική απόφαση που καταργεί από ένα σημείο και πέρα τα μετρητά, παραβιάζονται η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και μια σειρά συνταγματικών διατάξεων (για την οικονομική ελευθερία, τα προσωπικά δεδομένα κ.λπ.), αφού οι πολίτες εξαναγκάζονται να τηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς, να εκδίδουν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, να συναλλάσσονται μέσω του τραπεζικού συστήματος κ.λπ.
Το Β' Τμήμα ΣτΕ απέρριψε κατά πλειοψηφία (με ψήφους 5-2) την αίτηση για ακύρωση, σημειώνοντας ότι οι συνέπειες σε βάρος των καταναλωτών προκύπτουν κατευθείαν από το νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 3842/10) για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Παράλληλα δέχθηκε ότι είναι ευνοϊκές γι' αυτούς οι διατάξεις που ρυθμίζουν τις σχετικές συναλλαγές όταν δεν λειτουργούν οι τράπεζες.
Αντίθετα η μειοψηφία των δύο ανώτατων δικαστών έκρινε (854/13) ότι η υποχρεωτική εξόφληση των φορολογικών στοιχείων μέσω τράπεζας και όχι με μετρητά, έτσι όπως εξειδικεύεται στην υπουργική απόφαση, βλάπτει τους συναλλασσόμενους πολίτες. Και ζήτησε να εξεταστεί όχι μόνο το ενδεχόμενο αντισυνταγματικότητας, αλλά κυρίως της προσβολής των διεθνών κανόνων δικαίου, καθώς «δεν νοείται ρύθμιση λεπτομερειών εφαρμογής νόμου, που προσκρούει σε υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: