Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Με βραχιολάκια στις άδειες οι κρατούμενοι



Με ηλεκτρονικά βραχιολάκια - εικόνες που στην Ελλάδα βλέπαμε μέχρι τώρα μόνο σε κινηματογραφικές ταινίες - θα μπορούν να κυκλοφορούν πολύ σύντομα υπόδικοι, κατηγορούμενοι και κατάδικοι τις ημέρες των αδειών τους και στη χώρα μας.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε από χθες σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο για «τα μέσα ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και εν αδεία κρατουμένων», προκειμένου να επιτύχει βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές, πρόβλημα που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον υπερπληθυσμό κρατουμένων.
Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο νομοσχέδιο, δικαίωμα να τεθούν σε καθεστώς κατ' οίκον περιορισμού φορώντας το ηλεκτρονικό βραχιολάκι έχουν, εκτός από τους υπόδικους, όσοι έχουν καταδικαστεί σε πρόσκαιρη κάθειρξη και έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους, αλλά και οι ισοβίτες που έχουν εκτίσει τουλάχιστον 16 χρόνια στη φυλακή.
Με το ίδιο νομοσχέδιο, διευρύνονται οι περιοριστικοί όροι που μπορεί να επιβληθούν σε έναν κατηγορούμενο, ο οποίος αντί να βρεθεί προσωρινά κρατούμενος σε φυλακή, μπορεί μέχρις ότου κριθεί από τη Δικαιοσύνη να παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση.
Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου εξαιρούνται μόνο οι κατάδικοι για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει σαφής διάταξη που ορίζει ότι «εάν η αποδιδόμενη πράξη στον κατηγορούμενο τελέστηκε στο πλαίσιο εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης δεν μπορεί να διαταχθεί ο κατ' οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση, όταν με βάση τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα».
Το πράσινο φως για να ξεκινήσει η διαδικασία της ηλεκτρονικής επιτήρησης για κάθε κατηγορούμενο δίνει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής. Οπως προβλέπεται μάλιστα, «η απόλυση χορηγείται οπωσδήποτε, εκτός αν κριθεί με ειδική αιτιολογία ότι η διαγωγή του καταδίκου, κατά την έκτιση της ποινής του, καθιστά απολύτως αναγκαία τη συνέχιση της κράτησής του για να αποτραπεί από αυτόν η τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων».
Το κόστος για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που υπολογίζεται ότι θα διαμορφώνεται περίπου στα 3.000 ευρώ επιβαρύνει τον ίδιο τον κατηγορούμενο, εκτός αν κριθεί με ειδική αιτιολογία ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το πληρώσει οπότε τα έξοδα επιβάλλονται στο Δημόσιο.
Αν όμως ο κατηγορούμενος έχει την οικονομική ευχέρεια να πληρώσει, ορίζεται εκ των προτέρων η υποχρέωση προκαταβολής των εξόδων επιτήρησης για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες.
Σε περίπτωση κατά την οποία το Δικαστικό Συμβούλιο απορρίψει το αίτημα κατηγορουμένου για την ηλεκτρονική επιτήρηση, τότε ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επανέλθει έπειτα από δύο μήνες με νέα αίτησή του.
Φορώντας το ηλεκτρονικό βραχιολάκι ο κατηγορούμενος μπορεί να απομακρυνθεί από το σπίτι του αποκλειστικά για λόγους εργασίας, εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης ή παρακολούθησης εγκεκριμένου προγράμματος απεξάρτησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: