Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Μισθοί, συντάξεις, καταθέσεις, ενοίκια, υπέρ του Δημοσίου, για χρέη



Ανοίγει ο δρόμος για κατασχέσεις, αλλά και άμεση είσπραξη του τιμήματος των πλειστηριασμών υπέρ του Δημοσίου με διατάξεις που περιλαμβάνονται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Τα ειδοποιητήρια των κατασχέσεων θα αποστέλλονται πλέον με ηλεκτρονική μορφή, ενώ τα ποσά που προκύπτουν από πλειστηριασμούς θα περνούν στο Δημόσιο ακόμη και αν δεν έχει ολοκληρωθεί η ένδικη διαδικασία.
Επίσης στο νομοσχέδιο περιέχονται ρυθμίσεις για το «ξεσκαρτάρισμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο οι οποίες ξεπερνούν τα 55 δισ. ευρώ και η συντριπτική πλειονότητα κρίνεται ως ανεπίδεκτη είσπραξης, κίνητρα στους φορολογουμένους που πιάστηκαν στα πράσα των ελέγχων να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση με μειωμένες προσαυξήσεις και πρόστιμα πριν από την έκδοση καταλογιστικών πράξεων και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τις κατασχέσεις θεσπίζεται η δυνατότητα κοινοποίησης των ειδοποιητηρίων για κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» και τραπεζών (μισθοί, συντάξεις, καταθέσεις, ενοίκια, επιδοτήσεις) με ηλεκτρονικά μέσα. Όπως τονίζεται στο νομοσχέδιο, στόχος είναι η απλοποίηση, η επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης και η εξοικονόμηση δαπανών.
Επίσης, με άλλη διάταξη νομοθετείται για πρώτη φορά η υποχρέωση προς άμεση καταβολή στο Δημόσιο του συνόλου των απαιτήσεών του που έχουν «καταταγεί επί πλειστηριάσματος ως εισπρακτέες, ανεξάρτητα από τη δικαστική προσβολή της κατάταξης αυτών». Κι αυτό για να αποφευχθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων, λόγω της μακροχρόνιας διεξαγωγής των σχετικών δικών.
Επίσης, εισάγεται ρύθμιση αναδρομικής εφαρμογής της ρύθμισης και για παλιότερες και εκκρεμείς υποθέσεις που δεν έχουν καταστεί τελεσίδικες προκειμένου να γίνει άμεση είσπραξη και των δημοσίων εσόδων που «λιμνάζουν» επί χρόνια στο Ταμείο Παρακαταθηκών. Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο γίνεται ρητή αναφορά περί εφαρμογής των πιο πάνω ρυθμίσεων σε κάθε είδους διαδικασία πλειστηριασμού.
Αυστηρότερα πρόστιμα για ανασφάλιστα ΙΧ
Έρχονται
 αυστηρότερα πρόστιμα και εκτεταμένοι έλεγχοι μέσω διασταυρώσεων για ανασφάλιστα οχήματα. Σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου που τίθεται σε ισχύ στις 15 Απριλίου, η ΓΓΠΣ θα στείλει «ραβασάκια» και θα ζητά εντός οκτώ ημερών την ασφάλιση του ΙΧ και πληρωμή προστίμου 250 ευρώ. Αν δεν προσέλθουν οικειοθελώς, το πρόστιμο είναι 500 ευρώ για ΙΧ, 1.000 ευρώ για φορτηγά και 250 για μοτοσικλέτες. Αν εμπλακεί σε ατύχημα, αφαιρούνται πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας για 2 χρόνια.
Επιστροφή χρημάτων σε 60.000 ιδιοκτήτες
Από τις κατά τόπους εφορίες θα γίνεται η επιστροφή χρημάτων σε όσους φορολογουμένους υπολογίστηκε εσφαλμένα το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2011 και τους ήλθε «φουσκωμένος» λογαριασμός. Οπως τονίζεται σε σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου, δεν είναι δυνατή η επιστροφή των ποσών από τους προμηθευτές ρεύματος (μέσω συμψηφισμού), καθώς στο μεγαλύτερο μέρος τους τα έχουν ήδη αποδώσει στο Δημόσιο. Εκτιμάται ότι επιστροφές θα λάβουν περί τους 60.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.
Αύξηση φόρου κερδών από τυχερά παιχνίδια
Αυξάνεται η φορολογία στα κέρδη από τα τυχερά παιχνίδια (KINO, Πάμε Στοίχημα, Τζόκερ κ.ά.). Μπορεί να επανέρχεται το αφορολόγητο για κέρδη έως 100 ευρώ, όμως αυξάνονται οι συντελεστές για ποσά από 101 ευρώ και πάνω. Με τη νέα ρύθμιση η φορολογία θα είναι μηδενική για τα κέρδη κάτω των 100 ευρώ, θα φθάνει το 15% για κέρδη μεταξύ των 101 και των 500 ευρώ, και στο 20% για κέρδη άνω των 501 ευρώ.

Κώστας Τσαχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: