Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010

Ψηφιακή Τηλεόραση, Digea, και 'Οικογένεια Κλικλίκου'


Ίσως αρκετοί θα έχετε ήδη δει την διαφήμιση της Digea, του νέου ψηφιακού πάροχου των ιδιωτικών καναλιών, με πρωταγωνιστή την 'Οικογένεια… Κλικλίκου'. Αν όχι, απολαύστε τηνείναι μια μεγάλου budget διαφημιστική υπερπαραγωγή, με τα κανάλια να αυτοδιαφημίζονται και φυσικά να μην εξηγούν τα παρακάτω.

Οι περισσότεροι θα θυμάστε ότι όταν η ΕΡΤ ανακοίνωνε την έναρξη της ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα, τρέχαμε να πληρώσουμε και να πάρουμε κάτι κουτάκια για να πιάνουμε τα νέα κανάλια, και από τότε όταν αγοράζαμε νέα τηλεόραση ή DVD-R video πληρώναμε το κάτι παραπάνω και φροντίζαμε να έχουν ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη ώστε να είμαστε έτοιμοι σύμφωνα με αυτά που μας λέγανε για την εξέλιξη στις τηλεοπτικές μεταδώσεις.
Φυσικά, σας φαίνεται αυτονόητο ότι οι συσκευές αυτές θα συνεχίσουν να λειτουργούν και με την Digea.
Για ξανασκεφτείτε το! Η οικογένεια Κλικλίκου δεν σας τα λέει όλα ξεκάθαρα.
Το πρότυπο που θα εκπέμψει η Digea ΔΕΝ είναι συμβατό με την πλειοψηφία των συσκευών με ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη που έχουν πουληθεί στην χώρα μας. Η οικογένεια Κλικλίκου θεωρεί λοιπόν ότι ήρθε η ώρα να αγοράσετε νέο ψηφιακό δέκτη.
Εν συντομία, το πρότυπο που είχε ανακοινωθεί και εκπέμπει ήδη η ΕΡΤ είναι το DVB-T (Digital Video Broadcasting Terrestrial)mpeg2 ενώ η αγαπητή Digea (τα ίδια τα κανάλια δηλαδή) αποφάσισε να υιοθετήσει το DVB-T mpeg4 το οποίο ΔΕΝ μπορούν να αποκωδικοποιήσουν οι περισσότερες συσκευές.
Εάν αγοράσατε την ωραία σας τηλεόραση πρόσφατα (το τελευταίο 6μηνο), ανήκετε πιθανότατα στους λίγους τυχερούς και δεν θα έχετε πρόβλημα. Εάν πάλι όχι, θεωρείται ότι πιο φυσικό η απαξίωση του εξοπλισμού σας. Αγοράστε τώρα πάλι κινέζικα εξωτερικά κουτιά - δέκτες και καλώδια για να συνοδέψουν την λεπτή σας LCD και αυξήστε και τα τηλεκοντρόλ στο τραπεζάκι σας. Πετάξτε τοDVD video recorder σας διότι αυτό δεν σώζεται ούτε με εξωτερικό δέκτη.
Θα πείτε, δεν πειράζει, αφού το DVB-T mpeg4 είναι καλύτερο, χαλάλι. Αν μη τι άλλο, το 4 είναι μεγαλύτερο του 2 άρα καλύτερο θα είναι. Όμως και εδώ κάνετε λάθος, έτσι μας κάνανε να νομίζουμε! Τα κανάλια θα εκπέμπονται και πάλι σε 4:3 (!!!) standard definition, με εξαίρεση τον ΣΚΑΙ που ήδη εκπέμπει 16:9. Δηλαδή, θα μπορούσαν κάλλιστα να εκπέμψουν στο συμβατό mpeg2 και πάλι θα είχαν δυνατότητα για καλύτερης ανάλυσης σήμα.
Θα πείτε πάλι, δεν πειράζει, η Digea λέει ότι ο εξωτερικός δέκτης που χρειάζομαι είναι φτηνός και η οικογένεια Κλικλίκου δεν ενοχλείται που θα βάλει άλλο ένα κουτί με καλώδια και κοντρόλ στο σαλονάκι της, δεν βαριέσαι βρε αδελφέ ας πάρω και εγώ ένα. Και πάλι λάθος. Ας δούμε τι απάντησε η Digea σε κάποιον που τους ρώτησε που θα βρει αυτό τον περίφημο οικονομικό δέκτη http://www.sdtv.gr/smf/archive.php?topic=13054.0 .
Βέβαια σίγουρο είναι ότι σύντομα θα εμφανιστεί και φθηνό μοντέλο made in Pouthena με ποιότητα εικόνας χειρότερη από αυτή που βλέπουμε τώρα, design Αφρικανικής φριτέζας κάρβουνου και διάρκεια ζωής κουνουπιού. Ψήνεστε να το καμαρώνετε δίπλα στην TV σας;
Άρα γιατί mpeg4? Διότι είναι φθηνότερο για τα ίδια τα κανάλια που μόνα τους κάνανε την Digea και μόνα τους αποφασίσανε για το mpeg4. Διότι θα χωρέσει περισσότερους σταθμούς από τις ίδιες συχνότητες και έτσι θα γεμίσουμε ευκολότερα με κάθε είδουςtelemarketing. Πράγμα το οποίο δεν θα ήταν τόσο κακό εάν δεν γινόταν και πάλι στις πλάτες του κάθε ένα από εμάς που πλήρωσε για τηλεοράσεις, video & εξωτερικούς δέκτες οι οποίοι θα γίνουν άχρηστοι. Να πουλήσουν και κάτι τα καταστήματα, κρίση έχουμε. Στο κάτω κάτω, ας διατηρούσαν οι σταθμοί ένα σήμα συμβατό με τις συσκευές μας και μετά να κάνανε εκπομπή και σε mpeg15 και όποιος μετά ήθελε, ας αγόραζε νέο δέκτη.
Σκεφτείτε το λίγο καλύτερα. Δεν σας λένε ότι εάν δεν αλλάξετε εξοπλισμό δεν θα μπορείτε να έχετε κάποια επιπλέον υπηρεσία. Σας ακυρώνουν τον εξοπλισμό σας και σας λένε ή τον αλλάζετε ή πάπαλα. Υπάρχει Ευρωπαϊκή οδηγία ότι τα τηλεοπτικά κανάλια θα πρέπει να γίνουν ψηφιακά, αλλά δεν είπε ότι πρέπει να γίνουν mpeg4 για να τραβάμε τα μαλλιά μας. Ούτε η γιαγιά μου δεν πέταξε την παλιά ασπρόμαυρη τηλεόραση όταν άρχισαν οι έγχρωμες εκπομπές στην Ελλάδα, αλλά καλούμαστε εμείς να πετάξουμε συσκευές με ηλικία 1 χρόνου ή να γεμίσουμε κουτιά, καλώδια και τηλεκοντρόλ το σαλόνι μας για να πλουτίσει ο κάθε Χατζηκολάου.
Εάν παίρνατε αυτοκίνητο και σας καταργούσαν την βενζίνη θα το βρίσκατε φυσιολογικό; Κουζίνα φυσικού αερίου και σας καταργούσαν το αέριο; Εάν αγοράζατε ραδιόφωνο και καταργούσαν τα FM? Εάν αγοράζατε απλό κινητό και σας λέγανε να πάρετε νέο διότι τώρα βγήκε η νέα video κλήση υψηλής ευκρίνειας και το πρότυπο κινητής τηλεφωνίας GSM καταργείται? Ας μην αναφέρουμε την περίπτωση τώρα που πήραμε φόρα, να ξανααλλάξουμε το τηλεοπτικό πρότυπο σε κανένα χρόνο.
Μη μένεις πάλι απλός (τηλε)θεατής. Αντέδρασε, ή κλείσε την ριμάδα την τηλεόραση και άσε την οικογένεια Κλικλίκου να πάει να κλικλιστεί. Άλλαξε συχνότητα και όχι τηλεόραση!

Digea:
Τηλέφωνο: 210 6838700 210 6838700
Fax: 210 6823205
E-mail: info@digea.gr

ΙΝΚΑ: inka@inka.gr

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (Ε.Σ.Ρ.)
Πανεπιστημίου & Αμερικής 5, 10564 Αθήνα
Τηλ.: 210-3354500 210-3354500, Fax: 210-3319881
Email:ncrtv@otenet.gr

4 σχόλια:

DreSSed είπε...

Είχα στείλει το παρακάτω σχόλιο - email (http://www.inews.gr/65/epistoli-schetika-me-tin-DIGEA-kai-tin-psifiaki-ekpobi-ton-kanalion.htm) σχεδόν παντού! Από ενώσεις καταναλωτών μέχρι την Greenpeace. Κανείς δεν ...ίδρωσε. Και το χειρότερο είναι οτι βρέθηκε και ένας βλάκας να μου πει οτι είμαι "πολέμιος της τεχνολογίας". Να μην αγοράσει κανένας αποκωδικοποιητή θα έπρεπε σαν αντίδραση! Τι θα χάσει ρε παιδιά, τον Ury Geller; LOL!!! Αλλά αφού λοιπόν είμαστε ζώα καλά να μας κάνουνε.

Karolos27 είπε...

Με βρίσκεις απολύτως σύμφωνο. Εγώ θα πάρω στα σοβαρά τα ψηφιακά κανάλια, όταν θα μπορούμε να δούμε έστω και λίγο HD. Τότε, δηλαδή, που σ' όλη την υπόλοιπη Ευρώπη θα βλέπουνε Ultra High Definition (UHD). Θυμάμαι όταν πρωτοβγήκε το σπορ+, που οι υπεύθυνοι τής ΕΡΤ έλεγαν ότι θα έχει μεταδόσεις απ' όλα τα γήπεδα και στάδια τού κόσμου. Μπράβο τους, προσφέρουν πορτογαλικό, ολλανδικό και σκωτσέζικο πρωτάθλημα, τα πρωταθλήματα που δε βλέπει κανείς! Και προσφέρουν αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ, 3-4 μέρες μετά την διεξαγωγή και προβολή τους (από τη Nova). Αφού αγαπούν τόσο πολύ τ' αθλητικά, όπως λένε, να μάθουν τι θα πει μοναδικότητα ενός αγώνα. Ένα μπουρδέλο είναι η τηλεόραση και έτσι θα παραμείνει για πολλά χρόνια. Συγχαρητήρια για το άρθρο σου.

miga είπε...

καλό το βλαμμένο αυτό κείμενο, αλλά δεν περιέχει ούτε και 30% αλήθεια, είναι μια ακόμα κλασική βλακεία, από ένα μα..σμένο μυαλό τύπου troktiko,

για όλα αυτά τα ερωτήματα η απάντηση είναι μια.
Η ευρωπαϊκή ένωση έχει κάνει πρότυπο το mpeg4.
έτσι αν τώρα μείνουμε στο mpeg2 και σε δύο χρόνια μας πούνε:
"οκ έχετε πάρει όλοι mpeg2, ας πάμε σε mpeg4, διότι το προτυποποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση."
Τι θα πούνε τότε αυτές οι άκυρες φωνές, τα ίδια, αλλά τότε θα λένε ότι θα έπρεπε από σήμερα να είχαμε αλλάξει σε mpeg4. Τέτοια υποκρισία!

Επίσης δεν είμαστε μόνο εμείς, ήδη και άλλες χώρες που έχουν ήδη αλλάξει σε mpeg2, πολύ πιο ενωρίς από την Ελλάδα, και με μεγαλύτερη διείσδυση του μέσου αυτού στο κόσμο, τώρα πάνε σε αλλαγή σε mpeg4.

Δεν υποστηρίζω τους ιδιώτες digea, εγώ ακόμα έχω συσκευή mpeg2, που πάει χαμένη, ίσως. Διότι λένε ότι υπάρχουν αποκωδικοποιητές ή τηλεοράσεις LCD που μπορούν να πάρουν μια κάρτα και να γίνουν mpeg4, δεν το έχω ψάξει.
Αλλά μην κολλάμε σαν ελληνάρες σε μαλ..κίες , όπως πάντα, με επιχειρήματα λαϊκισμού και δήθεν αριστερισμού !!!! (βλ. αιώνιους φοιτητές ΚΚ, που λένε κούφια λογία, και αμπελοφιλοσοφίες.

Και για τις ανάποδες λωρίδες κυκλοφορίας στη Πανεπιστημίου φωνάζαμε, και τώρα όλα καλά.
Και για τις ανεμογεννήτριες λέμε βλακείες για την "καταστροφή του φυσικού τοπίου" και είναι μια χαρά, όπου και αν έχουν μπει.
Και για το μετρό στην Αγ. Παρασκευή οι κάτοικοι δεν ήθελαν να χαλάσει η πλατεία (τα καφέ, και τα κέρδη του δήμου) και δεν έγινε όταν είχε σχεδιαστεί όλο το έργο , έτσι το καλοκαίρι και πιο πριν, φάγαμε ταλαιπωρία για 6 μήνες, αφού έκλεισε το μετρό, για να φτιαχτεί ο νέος σταθμός της Αγ. Παρασκευής.
Για όλα αυτά φταίνε μόνο αυτού του είδους τα κούφια λόγια , και η βλακεία των δημοσιογράφων, και των άλλων φορέων εξουσίας.

Μην τους πιστεύετε, άκριτα, ακόμα για το μόνο σωστό αυτού του κειμένου που είναι το κλείσιμο της τηλεόρασης, τώρα που το σκέφτομαι νομίζω ότι είναι ακόμα και αυτό ένας ακόμα λαϊκισμός, μια μπαρούφα που ο γράφων ούτε την πιστεύει ούτε την ακολουθεί.


συγνώμη για τη σπατάλη του χρόνου σας, αλλά το χωρίς υπογραφή κείμενο ήταν ντροπή να μην έχει αντίλογο.

OUPS είπε...

Καλησπέρα φίλε
Το να συντάσσει κάποιος ένα κείμενο για μερικούς μπορεί να φαίνεται βλαμμένο για άλλους αναξιόπιστους και για άλλους σωστό.
Δεν θα κρίνω την δική σου απάντηση και τον τρόπο γραφής του.
Αλλά θα φροντίσω να σου λύσω τις απορίες σου σχετικά με το DIGEA
1) Όντως η ΕΕ έχει εδώ και πολλά χρόνια τοποθετήσει το MPG4 εμείς όμως τι κάναμε, η ΕΡΤ μέσω μεγάλων και τρελών κονδυλίων εγκατέστησε το MPG2 μας ανάγκασε σχεδόν όλους (όσοι θέλανε να δούνε κάτι διαφορετικό μέσω των τεσσάρων καναλιών τους) να αγοράσουμε ένα αποκωδικοποιητή αξίας 60 ευρώ (κινέζικο) ή την χειρότερη των περιπτώσεων (για να μην έχουμε κουτιά και άλλα κουτιά) μια καινούργια LCD τηλεόραση και το αποτέλεσμα πιο ήτανε η ΕΡΤ να κλείσει τα κανάλια και να μας μείνει αμανάτι το κουτί.
2) Όσο για την Πανεπιστημίου δεν νομίζω να φώναζε κανένας όπως λες αιώνιος φοιτητής ΚΚ αλλά από ότι θυμάμαι μάλλον κάτι ταξιτζήδες.
3) Για τις ανεμογεννήτρια δεν νομίζω να φώναξε κανείς και όλοι εμείς το επιβραβεύσαμε.
4) Όσο για το μετρό της Αγ. Παρασκευής δεν νομίζω να βγήκανε οι πολίτες στους δρόμους να διαδηλώσουν κατά του μετρό ΑΛΛΑ ήταν προσωπική υπόθεση του Δημάρχου (και το σύνολο των ιδιοκτητών από της καφετέριες λόγο τραπεζάκια στην πλατεία) και φυσικά των προσκείμενων σε αυτόν Δημοτικό Συμβούλιο και για αυτό δεν ξαναβγήκε ο Δήμαρχος (και αυτό το είχαμε κατακρίνει για την μη δημιουργία του μετρό σε άλλο blog)
5) Ούτε δημοσιογράφος είμαι ούτε πολιτικός είμαι.
6) Προσωπικά επειδή έχω τρία παιδιά και μια τηλεόραση δεν προλαβαίνω λόγο δουλείας να δω καθόλου. Τα παιδιά μου όμως βλέπουνε και βλέπουνε μόνο παιδικά.
Εύχομαι να σου έλυσα κάποιες απορίες
Όσο για το troktiko είναι ένα blog που έχει φέρει πολλές φορές σε άσχημη θέση πολλούς πολυθρονάτους.