Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Ασφαλιστικό 20 χρόνια πιο πριν

Ασφαλιστικό ….. ας πάμε 20 χρόνια πριν να δούμε πως ξεκίνησε όλη η ιστορία.



Νόμος Γιαννάκου-Σουφλιά (1902/90)
Αφού αναφερθεί στην περιβόητη «γήρανση του πληθυσμού», κινδυνολογώντας ότι οι συνταξιούχοι θα φτάσουν «μέσα στα επόμενα 50 χρόνια το 34%» του ενεργού πληθυσμού, η εισηγητική έκθεση διακηρύσσει το στόχο του νομοσχέδιου: «Στόχος της Κυβέρνησης είναι με το παρόν Νομοσχέδιο να δώσει λύση στο οικονομικό αδιέξοδο και, ταυτόχρονα να εξυγιάνει και εκλογικεύσει το ασφαλιστικό σύστημα».
Αφήνει δε ανοιχτό το δρόμο για την επόμενη αντιασφαλιστική παρέμβαση: «Αμβλύνει τις υπάρχουσες σήμερα αδυναμίες και θέτει τις βάσεις για μετάβαση σε ένα δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο σύστημα, το οποίο στην τελική του φάση θα εξασφαλίζει σ’ όλους τους Ελληνες…».



Νόμος Σιούφα (2084/92)
Η ώρα της «τελικής φάσης» έρχεται δυο χρόνια μετά, με την ψήφιση νέου αντιασφαλιστικού νόμου, του 2084/92, που έμεινε γνωστός ως «νόμος Σιούφα». Είχε προηγηθεί το λεγόμενο «μίνι ασφαλιστικό» (νόμος 1976/91), με το οποίο άλλαξαν προς το χειρότερο κάποιες διατάξεις του 1902/90.
Στην εισηγητική έκθεση του νόμου 2084/92 διαβάζουμε: «Με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται η δεύτερη και τελική φάση της εξυγίανσης του συστήματος, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί κατά την ψήφιση του Ν. 1902/90, και στα πλαίσια αυτά είχε συσταθεί και η Επιτροπή υπό τον καθηγητή Φακιολά για να μελετήσει το Ασφαλιστικό σύστημα».
Το «έλυσε», λοιπόν, η ΝΔ το Ασφαλιστικό για… τα επόμενα 50 χρόνια!


…δεν πέρασαν όμως πάνω από 10 χρόνια, για να έρθει μια ακόμα αντιασφαλιστική λαίλαπα… αυτή τη φορά από τους «σοσιαλιστές»!

Νόμος Ρέππα (3029/2002)
Το ΠΑΣΟΚ, που υποσχόταν ότι θα καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ, τους άφησε άθιχτους. Δέκα χρόνια αργότερα, επιχείρησε τη δική του αντιασφαλιστική ανατροπή με το «νόμο Ρέππα» (μετά την αποτυχημένη αντιασφαλιστική ανατροπή του Γιαννίτση).
Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχέδιου διαβάζουμε αρχικά ότι αυτό «είναι αποτέλεσμα της ευρύτατης συμφωνίας, που επιτεύχθηκε στη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου, ανάμεσα στην Κυβέρνηση, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργοδοτικούς φορείς».
Στη συνέχεια, η εισηγητική έκθεση δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Με το γνώριμο αλαζονικό πασοκικό ύφος γράφει: «Διαμορφώνονται κανόνες κρατικής χρηματοδότησης, που εγγυώνται την πλεονασματική οικονομική λειτουργία του ΙΚΑ μέχρι το 2030»
Νόμος Πετραλιά (3655/2008)
Εξι χρόνια μετά το νόμο Ρέππα, που «έλυσε» το Ασφαλιστικό (που «δεν είχε λύσει ο νόμος Σιούφα), ξαναήρθε η σειρά της ΝΔ, με το νόμο Πετραλιά, στην εισηγητική έκθεση του οποίου διαβάζουμε: «Βασικός σκοπός του παρόντος σχεδίου νόμου είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με στόχο την οικοδόμηση ενός συστήματος σύγχρονου, ορθολογικού, κοινωνικά δίκαιου, βιώσιμου, σύμφωνου με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και με μακροχρόνια προοπτική». Οι συντάκτες αυτού του νομοσχέδιου δεν έβαλαν χρονικό ορίζοντα, όμως «έλυσαν» κι αυτοί το ασφαλιστικό… μακροχρόνια.

Τότε ο… Γιωργάκης έβγαινε στους δρόμους και… διαδήλωνε!


…σηκώνοντας μάλιστα και τη… γροθιά του!

Συνέντευξη Τύπου Ευ. Χριστοφιλοπούλου, Χρ. Χαϊδου και Μ. Τιμοσίδη για την απασχόληση, τη κοινωνική ασφάλιση και τον προϋπολογισμό
18/12/2008
• Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι κατ' αρχήν θα καταργήσει τις άδικες και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις του Νόμου Πετραλιά με πρώτη προτεραιότητα αυτή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Το 2009 ένας άνθρωπος ο οποίος παραδείγματος χάριν λόγω κρίσης θα χάσει τη δουλειά του και θα έχει θεμελιώσει δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης, θα υφίσταται αυξημένη ποινή στη σύνταξη που θα πάρει, τη μειωμένη σύνταξη. Ποινή 6%, ενώ μέχρι φέτος είναι 4,5% η ποινή. Είναι ιδιαίτερα άδικο και σκληρό , ιδιαίτερα μάλιστα ενόψει πιθανών εξελίξεων στην απασχόληση αν γίνουν απολύσεις, λόγω της επερχόμενης κρίσης.
• Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να καταργήσει αυτές τις ρυθμίσεις, και για τις ποινές στις πρόωρες συντάξεις και για τον περιορισμό των επικουρικών συντάξεων και για την αύξηση ορίων ηλικίας και ιδιαίτερα ορίων ηλικίας στις γυναίκες.
(http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/e0755318-3ad1-4c09-91b2-86163eca0151)

Το δούλεμα συνεχίστηκε αφού βγήκαν στην κυβέρνηση…
«Την κατάργηση των ρυθμίσεων Πετραλιά για την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος, ο οποίος εγγυήθηκε την καταβολή των συντάξεων και του δώρου στους συνταξιούχους.» (Εθνος, 19/10/2009)

Ισχύουν απολύτως «τα τρία ΔΕΝ»
(δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης - δεν αυξάνονται οι εισφορές - δεν μειώνονται οι συντάξεις).
Ανδρέας Λοβέρδος,
ΝΕΤ, Δευτέρα, 1.2.2010

Αν αδιαφορήσουμε σήμερα λέγοντας ότι
«δεν θα πάρουμε ποτέ σύνταξη»
ας σκεφτούμε…
ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ
ΟΛΟΙ ΜΑΣ – ΕΝΩΜΕΝΟΙ
Και όχι πράσινοι, μπλε, κόκκινοι, βόρειοι, νότιοι, δημόσιοι, ιδιωτικοί

Δεν υπάρχουν σχόλια: