Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Συντελεστής 42% για εισοδήματα 42.000€ και άνω



Με τις νέες διατάξεις επέρχονται ελαφρύνσεις στους μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς παιδιά και ετήσιο εισόδημα μέχρι 23.000 ευρώ, στους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα άνω των 55.000 ευρώ, σε όσους εισπράττουν μεγάλα ποσά ενοικίων άνω των 80.000 ευρώ, καθώς και στις οικογένειες με παιδιά υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 ή τα 20.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Οι μεγάλοι χαμένοι της νέας φορολογικής κλίμακας, που θα ισχύσει από την 1-1-2013, είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, οι μισθωτοί με παιδιά και οικογενειακό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ καθώς γι' αυτούς ο φόρος αυξάνεται από τα 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και άνω, όσοι δεν έχουν παιδιά και το εισόδημά τους ξεπερνά τα 23.000 ευρώ, καθώς και εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία, ενοίκια, δίδακτρα και ασφάλιστρα.
Επίσης, με τις νέες ρυθμίσεις


·                  αυξάνεται στο 15% από 10% η φορολογία στους τόκους καταθέσεων αναδρομικά από την 1η Δεκεμβρίου του 2012
·                  το αυξημένος τέλος επιτηδεύματος που διαμορφώνεται στα 650 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις ισχύει από φέτος και θα καταβληθεί με το εκκαθαριστικό του 2013
·                  επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 20% στα κέρδη από μετοχές από την 1η Απριλίου 2013, καθώς και στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ο φόρος επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ τιμής κτήσης και πώλησης
·                  υποχρεωτικά υποβάλλουν φορολογική δήλωση όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι εισόδημα
·                  στις φορολογικές δηλώσεις του 2013 θα δηλωθούν όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από το αν απαλλάσσονται από τη φορολογία ή φορολογούνται αυτοτελώς
·                  όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους πάσης φύσεως ακίνητα εκτός σχεδίου πόλεως θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά νέα δήλωση περιουσιακής κατάστασης στην οποία θα αναγράψουν την ακίνητη περιουσία που είχαν την 1-1-2013.
Με το νομοσχέδιο καθιερώνονται τέσσερις διαφορετικές κλίμακες φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους, για ελεύθερους επαγγελματίες και ΟΕ και ΕΕ, για αγρότες και για όσους έχουν εισόδημα από ενοίκια.
Ειδικότερα, για τους μισθωτούς και συνταξιούχους καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και αντικαθίσταται από έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για εισόδημα μέχρι τις 21.000 ευρώ. Από κει και πάνω η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ.


Η νέα κλίμακα θα έχει τρεις φορολογικούς συντελεστές οι οποίοι διαμορφώνονται ως εξής:
·                  από 0 έως 25.000 ευρώ συντελεστής 22%,
·                  από 25.001 έως 42.000 ευρώ συντελεστής 32%,
·                  άνω των 42.000 ευρώ συντελεστής 42%.
Επαγγελματίες
Φόρος άνω του 1.000%
Έκρηξη φόρου που ξεπερνά και το 1.000% θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% μέχρι τα 50.000 ευρώ και 33% για το υψηλότερο τμήμα. Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 1.300 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητος και αν συνυπολογιστεί και το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος, η επιβάρυνση ανέρχεται σε 1.950 ευρώ από 500 ευρώ σήμερα.
Σήμερα εκπίπτουν σε ποσοστό 10%
Κατάργηση εκπτώσεων για δάνεια, ενοίκια, δίδακτρα και ασφάλιστρα
Επιβαρύνσεις στον τελικό φόρο του εκκαθαριστικού σημειώματος θα έχουν εκατομμύρια φορολογούμενοι λόγω της κατάργησης των φορο-εκπτώσεων για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια, φροντιστήρια, ασφάλιστρα και άλλα έξοδα που σήμερα εκπίπτουν σε ποσοστό 10%.
Μόνο η κατάργηση της έκπτωσης των τόκων στεγαστικών δανείων, επηρεάζει καταλυτικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις περίπου 800.000 νοικοκυριών με στεγαστικά δάνεια που μπορούσαν φέτος να μειώσουν τον φόρο τους κατά το 10% των τόκων που είχαν καταβάλει για την εξυπηρέτηση του στεγαστικού τους.
Αυτό σημαίνει ότι, ανεξάρτητα από την οικογενειακή κατάσταση και το ύψος του εισοδήματος, όλοι οι φορολογούμενοι θα χάσουν φορο-εκπτώσεις και συνεπώς το τελικό ποσό του φόρου στο εκκαθαριστικό του 2014 θα είναι αισθητά αυξημένο.
Για παράδειγμα, από μισθωτό με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ, που δηλώνει δαπάνη για τόκους στεγαστικού δανείου για την πρώτη κατοικία του 5.000 ευρώ, με το σημερινό καθεστώς αφαιρείται από τον τελικό φόρο ποσό ύψους 500 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα χάνεται αυτή η έκπτωση και η επιβάρυνση θα είναι ισόποση.
Μισθωτός χωρίς παιδιά και εισόδημα 20.000 ευρώ, ο οποίος καταβάλλει 1.000 ευρώ για τόκους στεγαστικού δανείου και 800 ευρώ για ασφάλιστρα ζωής, με το ισχύον καθεστώς κέρδιζε έκπτωση φόρου 180 ευρώ (το 10% της δαπάνης για τόκους και ασφάλιστρα), ενώ με την κατάργηση της έκπτωσης θα χάσει τη μείωση του φόρου και συνεπώς θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 180 ευρώ στο εκκαθαριστικό σημείωμα.
Παραμένει η έκπτωση φόρου σε ποσοστό 10% επί της δαπάνης για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η δαπάνη υπερβαίνει το 5% του δηλωθέντος εισοδήματος με ανώτατο όριο μείωσης τις 3.000 ευρώ. Σε περίπτωση που είναι χαμηλότερη δεν θα αναγνωρίζεται καμία έκπτωση φόρου.
Επίσης θα εκπίπτουν τα ποσά της διατροφής που καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο, οι δωρεές στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, τους ιερούς ναούς, τις ιερές μονές του Αγίου Όρους προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.ά.
Επίσης θα υπάρχει έκπτωση φόρου 200 ευρώ για τους φορολογουμένους που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω, τυφλούς και νεφροπαθείς.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: