Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012

Ένας στους πέντε φορολογουμένους δεν πλήρωσε την πρώτη δόσηΤο 18% των φορολογουμένων, που έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα μέχρι και τον Ιούλιο, δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του φόρου, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο επικεφαλής της ΓΓΠΣ, Χάρης Θεοχάρης, είπε πως «οι πρώτες δόσεις πάνε καλά. Δηλαδή και ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είχε λίγα ληξιπρόθεσμα σε σχέση με το ιστορικό μέσο όρο. Το ποσοστό των ληξιπρόθεσμων δόσεων ανέρχεται στο 18%». Μέχρι και τον Ιούλιο τα χρεωστικά σημειώματα που είχαν αποσταλεί ανέρχονταν σε 2.562.135, το 18% των οποίων ανέρχεται σε 461.184 φορολογουμένους, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος και τις εισφορές που καταλογίστηκαν.
Αναφορικά με τις δόσεις πληρωμής του φόρου, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι η πληρωμή έρχεται πάντα σε τρεις δόσεις και τώρα σε δύο σε όσα εκκαθαριστικά έχουν φύγει, αλλά οι δόσεις αυτόματα έχουν μετατραπεί σε επτά. Η διαδικασία της εκκαθάρισης ολοκληρώνεται, καθώς απομένουν περίπου 600.000 δηλώσεις, ακόμη, ενώ προανήγγειλε από το Σεπτέμβριο διασταυρώσεις στοιχείων, προκειμένου να εντοπιστούν φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις. Για την εκκρεμότητα με το Ε9, ο επικεφαλής της ΓΓΠΣ ανέφερε πως εντός του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η εφαρμογή για το 2012.
Πρόσθεσε ότι έχει τελειώσει η αποστολή του ΕΤΑΚ του 2009 και «ξεκινάμε να κάνουμε τώρα τις διάφορες εργασίες για να μπορέσουμε να διαχωρίσουμε την περιουσιακή κατάσταση γιατί από το 2010 και μετά το εκκαθαριστικό βγαίνει ατομικά στο καθένα». Στο πλαίσιο αυτό είπε θα διαχωρίσουμε τώρα την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων και μέσα στο Σεπτέμβριο, μάλλον προς τα τέλη του, θα στείλουμε και το φόρο που πρέπει να πληρωθεί για το 2010, από 270.000 υπόχρεους, ενώ συνολικά ο φόρος ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ.
Σε στενότερη παρακολούθηση θέτει το υπουργείο Οικονομικών τις υποθέσεις των διώξεων για φοροδιαφυγή, καθώς και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες να αποστέλλουν αυστηρά ανά τρίμηνο στοιχεία για τις μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί, για αδικήματα φοροδιαφυγής καθώς και για ληξιπρόθεσμα χρέη.
Εγκύκλιος για μηνύσεις
Ειδικότερα τα στοιχεία αφορούν στην υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων υποβληθεισών μηνυτήριων αναφορών και αιτήσεων ποινικής δίωξης για τα αδικήματα των άρθρων 17, 18 & 19 Ν. 2523/1997 που αφορούν στο αδίκημα φοροδιαφυγής για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών και το αδίκημα φοροδιαφυγής για έκδοση ή αποδοχή πλαστών, νοθευμένων ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, των αυτουργών και των συνεργών τους, καθώς και του άρθρου 25 Ν. 1882/1990 που αναφέρεται στην ποινική δίωξη των οφειλετών του Δημοσίου.
Στην εγκύκλιο προστίθεται επίσης: «Για την παρακολούθηση της εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων, έχουν ήδη αναρτηθεί στο site της Γενικής Δ/νσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που λειτουργεί στο εσωτερικό δίκτυο (INTRANET) του υπουργείου (http://10.16.5.21), στην επιλογή "Τμήμα Α' - Θέματα Ποινών", φόρμες προς συμπλήρωση με τον τίτλο "Τριμηνιαία Στατιστικά Δελτία Μηνυτήριων Αναφορών για τα αδικήματα των άρθρων 17, 18 & 19 Ν. 2523/97" και "Τριμηνιαία Στατιστικά Δελτία Αιτήσεων Ποινικών Διώξεων για το αδίκημα του άρθρου 25 Ν.1882/90", οι οποίες θα συμπληρώνονται με τα στοιχεία των υποβαλλόμενων από τις Επιχειρησιακές και Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ, τις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα μηνυτήριων αναφορών και αιτήσεων ποινικής δίωξης και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προς τη Δ/νση Παρακολούθησης Νομικών Υποθέσεων Ελέγχου και Αναγκαστικής Είσπραξης και τις κατά τόπους αρμόδιες Οικονομικές Επιθεωρήσεις. Η πρόσβαση των ΔΟΥ στην ανωτέρω ηλεκτρονική διεύθυνση θα πραγματοποιείται προς το παρόν μέσω των κωδικών που έχουν ήδη παρασχεθεί στο Τμήμα Ελέγχου.
Η αποστολή θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά ανά τρίμηνο και το αργότερο εντός του πρώτου δεκαημέρου από την πάροδο κάθε τριμήνου, αρχής γενομένης από το Γ' τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Επί μη υποβολής θα αποστέλλονται οι φόρμες με την ένδειξη "Μηδενικό Δελτίο".
Επισημαίνεται ότι τα σχετικά στατιστικά δελτία θα αποστέλλονται αποκλειστικά με την ανωτέρω διαδικασία, καταργουμένης της έως σήμερα ταχυδρομικής αποστολής τους.
Με την παρούσα, παρακαλούμε να μην κοινοποιούνται εφεξής στη Δ/νση Παρακολούθησης Νομικών Υποθέσεων Ελέγχου και Αναγκαστικής Είσπραξης οι ίδιες οι υποβαλλόμενες στον αρμόδιο εισαγγελέα μηνυτήριες αναφορές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: