Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Ανάσα για χιλιάδες νοικοκυριά! Ποιοι, πότε και πως μπορούν να ρυθμίσουν δάνεια τους;



Το αργότερο σε 20 μέρες θα είναι έτοιμο το σχέδιο της κυβέρνησης για τις ρυθμίσεις καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, αποκάλυψε σήμερα  Δευτέρα  ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.
«Από τις εκτιμήσεις που έχουμε από τις επαφές με την Τράπεζα της Ελλάδος, εντός της εβδομάδας θα έχει δώσει και η Τράπεζα τις απαντήσεις της στην τρόικα», τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.
«Συνεπώς, από εκεί και μετά, είναι μόνο θέμα αν όχι ημερών, δύο-τριών εβδομάδων. Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί παραπάνω. Το ταχύτερο δυνατό. Εμείς έτοιμοι είμαστε» πρόσθεσε
Ο κ. Σκορδάς συνέχισε λέγοντας ότι «οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν είναι καθαρά οριακές. Νομίζω ότι στο τέλος δεν θα χρειαστούν ούτε αυτές».    
Το σχέδιο, αφορά μόλις των 10%, ήτοι 120.000 επί του συνόλου των 1,2 εκατομμυρίων προβληματικών δανειοληπτών  και η βασική αντίρρηση εστιάζεται πλέον στη χρονική διάρκεια της περιόδου χάριτος, η οποία έχει προσδιορισθεί στα 4 έτη.
Σημειώνεται πως τα κριτήρια για να ενταχθεί ο δανειολήπτης στην επικείμενη ρύθμιση είναι ιδιαίτερα αυστηρά και περιορίζουν δραστικά τη χρήση της ρύθμισης. Πρέπει το οικογενειακό εισόδημα να ανέρχεται σε 25.000 ευρώ και αυτό να έχει υποστεί μείωση εισοδήματος 35% από το 2010 έως σήμερα.
Αν η πρόταση αυτή πάρει την έγκριση της Τρόικας τότε τα νοικοκυριά θα δουν τη δόση τους να περιορίζεται στο 30% των νέων χαμηλότερων εισοδημάτων τους!!!

Δικαιούχοι της ρύθμισης

Αναλυτικότερα, δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση που προτείνεται έχουν οι εξής κατηγορίες δανειοληπτών:
Α. Μισθωτοί - Συνταξιούχοι - Επαγγελματίες με ως δύο εργοδότες (μπλοκάκια)
Με εισοδηματικές απώλειες από την 1.1.2010 άνω του 35%.
Με φορολογητέο εισόδημα σήμερα ως 25.000 ευρώ.
Με προσημειωμένο ακίνητο αντικειμενικής αξίας ως 180.000 ευρώ.
Β. Ανεργοι, ευπαθείς ομάδες
Με προσημειωμένο ακίνητο αντικειμενικής αξίας ως 200.000 ευρώ.
Χωρίς κανένα άλλο κριτήριο.
Οσοι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια μπορούν να μειώσουν τη δόση τους στο 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Οι βασικοί όροι της ρύθμισης είναι οι εξής:
-Ο δανειολήπτης πληρώνει μόνο τόκους με σταθερό επιτόκιο 1,50% για τέσσερα χρόνια.
-Σε κάθε περίπτωση η δόση δεν μπορεί να ξεπερνά το 30% των μηνιαίων αποδοχών του.
-Θα γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης του δανειολήπτη ύστερα από δύο χρόνια.
-Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν έχει εισοδήματα θα αναστέλλεται η πληρωμή των δόσεων.
-Μετά την τετραετή περίοδο χάριτος θα επανέρχονται οι αρχικοί όροι του δανείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: