Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Κάντο όπως η Ισλανδία



Τέσσερα χρόνια μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε η οικονομία της Ισλανδίας, η χώρα φαίνεται να ανακάμπτει και η ανεργία υποχωρεί. Αρκετοί λοιπόν αναρωτιούνται εάν το Ρέικιαβικ διαθέτει το μυστικό της επιτυχίας.
Ο πρόεδρος Ολαφουρ Γκρίμσον, μιλώντας στην Deutsche Welle  απέδωσε την επιτυχία αυτή στο γεγονός ότι δεν ακολούθησαν τις δυτικές συνταγές για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Επιδιώξαμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη και παράλληλα να αλλάξουμε τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν» σημείωσε ο Ισλανδός πρόεδρος και συμπλήρωσε : «Οι τράπεζες είναι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και όταν διαπράττουν μεγάλα λάθη θα πρέπει να χρεοκοπούν. Σε διαφορετική περίπτωση τους δημιουργούμε την εντύπωση πως μπορούν να παίρνουν μεγάλα ρίσκα χωρίς ευθύνη. Δεν γίνεται όταν έχουν επιτυχία να σημειώνουν μεγάλα κέρδη και όταν αποτυγχάνουν να καλείται ο φορολογούμενος να πληρώσει τον λογαριασμό».
Ο Ολ. Γκρίμσον απαντά και σε όσους άσκησαν κριτική στη στάση της Ισλανδία λέγοντας ότι πέτυχε την ανάκαμψη επειδή είχε το δικό της νόμισμα. Αναγνωρίζει ότι η υποτίμηση της κορώνας έπαιξε σημαντικό ρόλο αλλά τονίζει ότι η χώρα έδωσε έμφαση και σε άλλους τομείς όπως τη στήριξη του συστήματος πρόνοιας και η εφαρμογή κοινωνικών μεταρρυθμίσεων με τη στήριξη των πολιτών.
O πρόεδρος της Ισλανδίας εκτιμά ότι η χώρα του μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση καθώς ακόμη και το ΔΝΤ –αφού ολοκλήρωσε το πρόγραμμα διαχείρισης της κρίσης-παραδέχθηκε ότι διδάχθηκε πολλά από την ισλανδική εμπειρία.
Όμως αυτό που ξέχασε να πει είναι ότι η λιτότητα ήταν βασική στρατηγική και σε αυτή την περίπτωση, με περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις και τις δημόσιες δαπάνες στην Ισλανδία. Ισως όχι σε τόσο υψηλό βαθμό, αλλά λιτότητα.

πληροφορίες από Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια: