Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Πόσο χαράτσι θα πληρώσουμε μέσω της ΔΕΗ: Η μείωση του φόρου ακινήτων σε 28 περιοχές



Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), δηλαδή το «αναβαπτισμένο» Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), το οποίο θα αρχίσει να καταβάλλεται από τον Ιούνιο, θα είναι πιο «ελαφρύ» για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω της οριζόντιας μείωσης των συντελεστών του χαρατσιού κατά 15%.
Η «ελάφρυνση» θα είναι μεγαλύτερη για τις περιοχές με υψηλότερες αντικειμενικές αξίες και μικρότερη για τις περιοχές που οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. Ετσι, η μέση επιβάρυνση από το νέο χαράτσι για ένα μη νεόδμητο διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων σε μια φθηνή περιοχή (π.χ. Δραπετσώνα) θα είναι κατά 60 ευρώ μικρότερη σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ, ενώ η μέση επιβάρυνση από το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων για ένα νεόδμητο διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων σε μια ακριβή περιοχή θα είναι μειωμένη έως και 300 ευρώ (π.χ. Φιλοθέη).
Ωστόσο, με τις προσαρμογές που επήλθαν με το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφισθεί αύριο στη Βουλή το ΕΕΤΑ θα είναι τσιμπημένο σε περιοχές όπου δεν υπάρχει τιμή ζώνης, καθώς πλέον θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος τιμών ζώνης της δημοτικής ενότητας ή εφόσον δεν υπάρχουν θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των τιμών ζώνης του δήμου στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο. Η αλλαγή αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των φορολογουμένων που έχουν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε περιοχές εκτός σχεδίου, καθώς αντί για 3 ευρώ ανά τετραγωνικό θα κληθούν να πληρώσουν πλέον 4 ή 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Για παράδειγμα, σε Μαραθώνα, Λαυρεωτική, Κορωπί αλλά και σε άλλες περιοχές της Αττικής και της Ελλάδας υπάρχουν περιοχές - γειτονιές για τις οποίες δεν έχουν καθορισθεί τιμές ζώνης και στις οποίες το ΕΕΤΗΔΕ υπολογιζόταν με συντελεστή 3 ευρώ το τετραγωνικό, δηλαδή με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ. Πλέον σε αυτές τις περιπτώσεις θα ακολουθηθεί ο μέσος όρος τιμών ζώνης της περιοχής που, για παράδειγμα, στον Μαραθώνα είναι μεταξύ 501-1.000 ευρώ, δηλαδή ο συντελεστής του ΕΕΤΗΔΕ θα αυξηθεί κατά 33%, στα 4 ευρώ το τετραγωνικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις ακινήτων το ΕΕΤΑ θα είναι αυξημένο καθώς οι συντελεστές ανά τετραγωνικό θα αυξηθούν έως και κατά 66%.
Το ΕΕΤΑ ισχύει για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ακόμη και τα ημιτελή, και θα πληρωθεί από τον Ιούνιο σε πέντε διμηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση έως το τέλος Φεβρουαρίου 2014. Το χαράτσι επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα εφόσον έως την 1η Μάιου 2013 ήταν ηλεκτροδοτούμενα. Στην περίπτωση που δεν θα έχουν ηλεκτροδοτηθεί έως τότε (π.χ. θα λάβουν ρεύμα στις 2 Μαΐου) δεν θα επιβαρυνθούν με το ΕΕΤΑ. Υπόχρεος για την καταβολή του ΕΕΤΑ είναι ο χρήστης του ακινήτου κατά την ημερομηνία έκδοσης κάθε λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα.
Οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες θα έχουν προθεσμία έως και τις 15 Μαΐου για τη διόρθωση τυχόν λαθών στα στοιχεία της επιφάνειας, της τιμής ζώνης και της παλαιότητας του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου. Οι διορθώσεις στοιχείων θα γίνονται στον αρμόδιο δήμο υποβάλλοντας σχετικό αίτημα, αλλιώς θα θεωρείται ότι αποδέχονται τα στοιχεία ως ακριβή.
Από το ΕΕΤΑ θα απαλλάσσονται οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών, τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα, χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων και τα ακίνητα που αφορούν γεωργική ή βιομηχανική χρήση.
Σημειώνεται πως η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος θα εξακολουθήσουν να εισπράττουν ποσοστό 0,25% επί του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων. Αυτό για ένα νεόδμητο σπίτι 100 τ.μ. στο Ψυχικό ερμηνεύεται σε επιβάρυνση 5 ευρώ, ενώ για ένα παλαιό σπίτι στο Περιστέρι σε επιβάρυνση 1 ευρώ.

ΠΟΜΙΔΑ
Επιβάρυνση στα ημιτελή ακίνητα
Για ψευδείς αναφορές κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς αναφορικά με την επιβολή του Εκτακτου Ειδικού Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) στα ημιτελή ακίνητα.
Ο κ. Παραδιάς, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ισχυρίστηκε ότι «το ΕΕΤΗΔΕ δεν επιβλήθηκε ποτέ στο εργοταξιακό ρεύμα. Ας μας κομίσει έναν λογαριασμό εργοταξιακού ρεύματος το υπουργείο που να εμπεριέχει το χαράτσι. Η νέα επιβάρυνση που επέρχεται με το ΕΕΤΑ στα ακίνητα αυτά είναι νέος φόρος» τόνισε ο κ. Παραδιάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, γεννάται και σημαντικό νομικό θέμα καθώς το χαράτσι υπολογίζεται επί των καταγεγραμμένων από τους δήμους ηλεκτροδοτημένων δομημένων επιφανειών, κάτι που για τα γιαπιά δεν ισχύει καθώς είναι οικοδομές σε διαδικασία ανέγερσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: