Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Με τιμή στο 1,40 ευρώ θα διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο


Τριάντα πέντε λεπτά ακριβότερο (σε σχέση με τις σημερινές τιμές) θα πωλείται από τις 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ αντίθετα το πετρέλαιο κίνησης θα είναι φθηνότερο περίπου 19 λεπτά το λίτρο.
Οπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, η εξίσωση του φόρου μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης θα γίνει κατά μέγιστο στο 80% του φόρου που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης.
Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον το επιτρέψει η πορεία των εσόδων, η εξίσωση να γίνει σε χαμηλότερα επίπεδα. Σημειώνεται ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του έτους παρουσιάζουν ήδη αποκλίσεις από τους στόχους και το ενδεχόμενο η εξίσωση να γίνει κάτω από το 80% φαίνεται να απομακρύνεται.
Με τα ανωτέρω δεδομένα, από τις 15 Οκτωβρίου πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα διατεθούν στην αγορά στο 1,40 ευρώ ανά λίτρο (με βάση τα σημερινά στοιχεία). Η αύξηση των 35 λεπτών ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης σημαίνει ότι αυξάνεται η τιμή κατά 34% σε σχέση με σήμερα, ενώ το πετρέλαιο κίνησης μειώνεται κατά 12%.
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται 1,046 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης 1,591 ευρώ το λίτρο.
Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι θα δοθεί επίδομα θέρμανσης χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τους δικαιούχους. Ολα αυτά σε κάθε περίπτωση θα αποφασισθούν από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στις εκλογές του Μαΐου. Πάντως μία από τις προτάσεις που έχει κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια καθώς και ηλικιακά. Πάντως, δεδομένων των αποκλίσεων που παρατηρούνται στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους στο σκέλος των εσόδων, θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο το επίδομα θέρμανσης να συμβάλει στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών που θα το λάβουν. Σημειώνεται ότι τη φετινή σεζόν αυξήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο και τον Οκτώβριο του 2012 θα φθάσει τα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο.
Πάντως άγνωστες παραμένουν οι διαθέσεις της κυβέρνησης στο θέμα του φυσικού αερίου. Δεν έχει γίνει προς το παρόν λόγος για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, που μέχρι πρότινος η τιμή του ήταν συνδεδεμένη με το πετρέλαιο θέρμανσης. Βέβαια, ο βασικός λόγος που αποφασίσθηκε η εξίσωση των ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης έγκειται στο λαθρεμπόριο καυσίμων. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρη Θεοχάρη, τα διαφυγόντα έσοδα από το λαθρεμπόριο καυσίμων φθάνουν από 500 εκατ. ευρώ έως 2 δισ. ευρώ. Πάντως ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι η κατανάλωση καυσίμων έχει μειωθεί περίπου 10% με στοιχεία του 2010. Η εξίσωση των φόρων αναμένεται να μειώσει περαιτέρω την κατανάλωση λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 34% ή 35 λεπτά το λίτρο.

By: John

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: