Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Φοιτητές από το ΑΠΘ οι νικητές του τελικού του Imagine Cup της Microsoft



Κάθονται σκυμμένοι πάνω από τους ανοιχτούς φορητούς υπολογιστές τους. Στα λίγα λεπτά που τους χωρίζουν από την παρουσίαση της εφαρμογής τους, κάποιες από τις έξι φοιτητικές ομάδες που συμμετέχουν στον φετινό ελληνικό τελικό του παγκόσμιου διαγωνισμού Imagine Cup της Microsoft συνεννοούνται για τις τελευταίες λεπτομέρειες. Αλλες τοποθετούν σε τάξη τα καλώδια και τις περιφερειακές συσκευές που μπλέκονται με τις τσάντες και τα χαρτιά τους. Οταν η μουσική δυναμώνει, όλοι παίρνουν θέση ανάμεσα στο ακροατήριο.
Την εκδήλωση του τελικού άνοιξε ο διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, Ερνστ Γιαν Στίχτερ. «Εάν προσδοκούμε ένα καλύτερο μέλλον, οφείλουμε να επενδύσουμε στους νέους μας, στο πάθος τους για εφευρετικότητα και στις φρέσκιες ιδέες τους, να αναπτύξουμε δράσεις που έχουν ως στόχο να εμπνέυσουν και να παρακινήσουν τους νέους ανθρώπους, ώστε αυτοί να δημιουργούν και να καινοτομούν», είπε καλωσορίζοντας τους φοιτητές και τους καθηγητές τους. Η υποστήριξη των καινοτόμων ιδεών είναι ακόμα πιο επιτακτική, ώστε να προωθηθεί στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα στον μέγιστο βαθμό, ανέφερε παίρνοντας τον λόγο η διευθύντρια Τεχνολογίας της Microsoft Ελλάς, Ελένη Ραχανιώτου.
Νικήτρια εφαρμογή του φετινού τελικού αναδείχθηκε η Symbiosis, ένα πρόγραμμα υποστήριξης ασθενών που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οπως εξηγούν οι δημιουργοί της - τέσσερις τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - σκοπός του προγράμματός τους είναι η κατανόηση και ικανοποίηση των αναγκών των ασθενών με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Η ΙΔΕΑ για την εφαρμογή προέκυψε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναφέρει ο Δημήτρης Μανδηλιώτης εκ μέρους της ομάδας. «Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου μελετούσαμε θεωρητικά το πρόβλημα: κάναμε επισκέψεις σε Κέντρα Ημέρας για ανοϊκούς ασθενείς και συζητούσαμε με γιατρούς. Στη συνέχεια, ακολούθησε η φάση της υλοποίησης», συμπληρώνει. Το πρόγραμμα έχει διπλή εφαρμογή. Οι ασθενείς μπορούν - μέσω διαδραστικών παιχνιδιών - να οξύνουν τη μνήμη τους, να εξασκήσουν την οπτική τους αντίληψη και την αίσθηση του προσανατολισμού, ενώ παράλληλα το πρόγραμμα τούς συνδέει με τους γιατρούς που τους παρακολουθούν μέσω των συσκευών από τις οποίες το χρησιμοποιούν.
Τον Ιούλιο η ομάδα θα ταξιδέψει στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στους παγκόσμιους τελικούς του φοιτητικού διαγωνισμού. Μελλοντικός στόχος τους - λένε οι ίδιοι - είναι να συνεχίσουν την έρευνα, υλοποιώντας τη Symbiosis στην πράξη. «Σχεδιάζουμε να προωθήσουμε διαφορετικά πακέτα της εφαρμογής με διαφορετικές λειτουργικότητες: από απλές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα μέχρι ολοκληρωμένα προγράμματα για Κέντρα Ημέρας», συμπληρώνει η Κική Κάζα, υπολογίζοντας το κόστος αγοράς τους από 4 έως 1.500 ευρώ.
Στη δεύτερη θέση του ελληνικού τελικού βρέθηκε το πληροφοριακό σύστημα Sitisis από το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, που σχεδιάστηκε ώστε να επιτρέπει τη δικτύωση και την απομακρυσμένη διαχείριση των τραπεζών τροφίμων - με σκοπό τη σίτιση κοινοτήτων σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Τρίτη καλύτερη εφαρμογή αναδείχθηκε το Floffy, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς και παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας που έχει ως στόχο την οπτικοποίηση της διαδικασίας φροντίδας ενός φυτού - ανάγκη για ήλιο, νερό και κατάλληλη θερμοκρασία - μέσω ενός «ηλεκτρονικού φίλου».
Ο διεθνής διαγωνισμός Imagine Cup διοργανώνεται παγκοσμίως από το 2003, ενώ οι ελληνικοί τελικοί πραγματοποιούνται από το 2004. Μέχρι σήμερα 5.500 έλληνες φοιτητές έχουν δηλώσει συμμετοχή και τρεις ελληνικές ομάδες έχουν διακριθεί στον διεθνή διαγωνισμό.

By: John

Δεν υπάρχουν σχόλια: