Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Σήμανε η έναρξη της προεκλογικής περιόδου



Με τη διάλυση της Βουλής χθες, ξεκίνησε και τυπικά η προεκλογική περίοδος, η οποία θα καταλήξει στις 6 Μαΐου, ημέρα των εθνικών εκλογών. Ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε σχετικά για την πράξη του υπουργικού συμβουλίου με την οποία ζήτησε την προκήρυξη εκλογών για μείζον εθνικό θέμα, όπως προβλέπει το άρθρο 43 του Συντάγματος. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκαναν δηλώσεις, ενώ αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπούλιας προχώρησε στην έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών στις 6 Μαΐου.
Νωρίτερα, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, στον σύντομο απολογισμό που έκανε ο κ. Παπαδήμος για τη θητεία της κυβέρνησής του, επεσήμανε πως η κυβέρνηση αυτή ορκίστηκε στις 11 Νοεμβρίου 2011, «σε μία περίοδο που η χώρα μας βρισκόταν ένα βήμα πριν από την πτώχευση και την οικονομική κατάρρευση και η θέση της στη ζώνη του ευρώ τελούσε υπό αίρεση». Υποστήριξε δε ότι οι κύριοι στόχοι αυτής της κυβέρνησης επιτεύχθηκαν:
* Καταρτίστηκε, ύστερα από σκληρές και επίπονες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας για την τριετία 2012-2014, το οποίο ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή.
* Εγκρίθηκε το δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ, που καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας έως το 2015.
* Επιτεύχθηκε συμφωνία με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή σχεδόν του συνόλου των ομολόγων, με την οποία μειώθηκε δραστικά το χρέος που βαρύνει τον ελληνικό λαό κατά περίπου 100 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι προωθήθηκαν πολιτικές για την ανάπτυξη (αναδιάρθρωση ΕΣΠΑ, πρόγραμμα μεταρρύθμισης του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης, προκήρυξη διαγωνισμών για τη διεξαγωγή ερευνών για την ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου κ.λπ.).
Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε ο κ. Παπαδήμος, η κυβέρνησή του αφήνει και μία σημαντική πολιτική κληρονομιά: «Το υπουργικό συμβούλιο απαρτίζεται από υπουργούς που ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα. Και αυτούς τους πέντε μήνες φάνηκε ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε, να συνθέτουμε απόψεις, όπου χρειάζεται να βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να παίρνουμε αποφάσεις για το καλό της χώρας» τόνισε, παραδεχόμενος ωστόσο πως «τα λειτουργικά προβλήματα και οι αρρυθμίες δεν έλειψαν - ιδίως τους δύο πρώτους μήνες, σε κάποιες περιπτώσεις». Προειδοποίησε παράλληλα ότι για να εμπεδωθεί η προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας, απαιτείται να ληφθούν άμεσα σημαντικές αποφάσεις. Τον Ιούνιο 2012 πρέπει να προετοιμαστεί και να υποβληθεί στη Βουλή προς ψήφιση το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της χώρας για την περίοδο 2013-2016.
Επιπλέον, πρέπει να εφαρμοστεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα και να υλοποιηθούν οι απαραίτητες για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Αυτές οι προκλήσεις άλλωστε ήταν και το «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας, τον χειρισμό του οποίου πρέπει να αναλάβει νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή» και ο κ. Παπαδήμος εισηγήθηκε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών την 6η Μαΐου 2012. Η σύγκληση της νέας Βουλής θα γίνει τη 17η Μαΐου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.00.
«Σήμερα ξεκινάει επισήμως η προεκλογική περίοδος» είπε. «Οι περισσότεροι από εσάς θα είστε υποψήφιοι στις εκλογές. Ως εκ τούτου θα έχετε να εκπληρώσετε δύο δύσκολους στόχους: Να ανταποκριθείτε στα καθήκοντά σας ως μέλη της κυβέρνησης και παράλληλα να μεριμνήσετε την εκλογική σας εκστρατεία ως υποψήφιοι βουλευτές. Η ταυτόχρονη υλοποίηση των δύο στόχων είναι δύσκολη, το κατανοώ. Ο δεύτερος στόχος όμως δεν πρέπει να επιτευχθεί σε βάρος του πρώτου».
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
Ο Πρωθυπουργός ωστόσο ένιωσε την ανάγκη να προειδοποιήσει τους υπουργούς που θα είναι και υποψήφιοι βουλευτές ότι «η διάλυση της Βουλής δεν σημαίνει και διάλυση της κυβέρνησης». «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν επιτρέπεται να χάσουμε ούτε μία μέρα. Αυτή η προεκλογική περίοδος δεν είναι σαν τις προηγούμενες. Πολλά θέματα δεν μπορούν να περιμένουν την αντιμετώπισή τους μετά τις εκλογές» είπε με έμφαση, προσθέτοντας πως «στο διάστημα που μεσολαβεί έως τις 6 Μαΐου απαιτείται η λήψη σημαντικών αποφάσεων και η προώθηση πολιτικών που έχει ήδη εγκρίνει η Βουλή», αλλά και «να διαμορφωθούν οι όροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας».
Καταλήγοντας, δε, ο κ. Παπαδήμος τόνισε: «Οφείλουμε, ως κυβέρνηση, όταν παραδώσουμε τη σκυτάλη στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, να της παραδώσουμε ταυτόχρονα και επεξεργασμένες προτάσεις, ώστε να μπορεί να κάνει με πληρέστερο τρόπο τις δικές της επιλογές. Πρέπει να της παραδώσουμε ένα κράτος σε λειτουργία».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, δύο υπουργοί, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος διερωτήθηκαν μήπως, λόγω της εκκρεμότητας με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρέπει οι εκλογές να διεξαχθούν στις 13 Μαΐου, πρόταση ωστόσο η οποία δεν έγινε δεκτή.

By: John

Δεν υπάρχουν σχόλια: