Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012

Νέο βιολογικό όπλο κατά του AIDS


Ένα νέο βιολογικό μηχανισμό, μέσω του οποίου τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, προσπαθούν να φρενάρουν την εξάπλωση στο σώμα του ιού HIV, ανακάλυψε μια διεθνής επιστημονική ομάδα. Η αξιοποίηση αυτού του μηχανισμού μπορεί πιθανότατα να αποτελέσει ένα νέο όπλο κατά του AIDS και να ανοίξει νέους δρόμους για την αντιμετώπιση της νόσου.

Ομάδα επιστημόνων από τη Γαλλία τη Γερμανία τη Νότια Κορέα και το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, εστίασαν την προσοχή τους στην πρωτεΐνη SANHD1. Ανακάλυψαν ότι ορισμένα ανοσοποιητικά κύτταρα, τα δενδριτικά, τα οποία έχουν αυτή την πρωτεΐνη, είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικά στη μόλυνση από τον ιό HIV.

Όλες τους οι προσπάθειες ήταν για να κατανοήσουν με ποιο τρόπο η συγκεκριμένη πρωτεΐνη προστατεύει τα εν λόγω ανοσοποιητικά κύτταρα. Και τελικά το κατάφεραν. Ανακάλυψαν τον μοριακό μηχανισμό μέσω του οποίου η SAMHD1, προστατεύει τα κύτταρα και εμποδίζει τον ιό να εισάγει δικό του γενετικό υλικό στο DNA των υγιών δενδρικών κυττάρων.

Με αυτό τον τρόπο γεννάται η ελπίδα ότι θα βρεθεί μια μέθοδος να παρασχεθεί μελλοντικά με συνθετικό τρόπο ανάλογη προστασία και στα άλλα κύτταρα του σώματος εκτός από τα δενδρικά. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη μπορεί να παρομοιαστεί με σαμποτέρ. Διασπά τους θεμελιώδεις λίθους του DNA και έτσι ο ιός καταδικάζεται σε λιμοκτονία. Αφήνει πίσω της δηλαδή “καμμένη γη” και ο ιός δεν έχει να τραφεί αφού δεν βρίσκει διαθέσιμα γενετικά υλικά για να αλλοιώσει και μετά να αναπαραχθεί. Έτσι το φυσιολογικό υγιές κύτταρο δεν καταστρέφεται.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι ο ιός αποφεύγει να “ορμήσει” σε κύτταρα που περιέχουν αυτή την πρωτεΐνη και προτιμά άλλα που μπορεί να αναπαραχθεί ευκολότερα. Μάλιστα δεν τα πλησιάζει καν αυτά τα κύτταρα διότι θα σημάνει συναγερμός στο ανοσοποιητικό σύστημα. Βέβαια οι επιστήμονες τονίζουν ότι θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να τελειοποιηθεί πλήρως και να κατανοηθεί πλήρως αυτός ο μηχανισμός.

Εξάλλου ιοί που σχετίζονται με τον HIV όπως ο HIV2 και ο SIV, έχουν αναπτύξει μια δική τους πρωτεΐνη την VPX, η οποία επιτίθεται στην SAMHD1 και επιτρέπει στον ιό να μολύνει ακόμη και τα δενδρικά ανοσοποιητικά κύτταρα.

By: Alkisti

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: