Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Η αρχαία Ελλάδα κατακτά την Αμερική


Η αρχαία Ελλάδα κατακτά την Αμερική: Δύο ιδιαίτερα σημαντικές εκθέσεις με αρχαιοελληνικά και βυζαντινά αριστουργήματα θα παρουσιαστούν το διάστημα 2013-2014 στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τις εκθέσεις «Οι Ελληνες από τον Αγαμέμνονα στο Μέγα Αλέξανδρο» και «Βυζάντιο.
Αριστουργήματα από ελληνικές συλλογές» που θα ταξιδέψουν σε διάφορες αμερικανικές πόλεις. Ετσι, ύστερα από τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η έκθεση «Οι Ελληνες από τον Αγαμέμνονα στο Μέγα Αλέξανδρο» («The Greeks. From Agamemnon to Alexander the Great») θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης, στο Μουσείο της National Geographic Society στην Ουάσιγκτον και σε δύο ακόμη αμερικανικά μουσεία.
Θεματολογία
Μάλιστα, η έκθεση, την οποία ετοιμάζει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΤ σε συνεργασία με τη National Geographic Society (που θα αναλάβει και το κόστος της διοργάνωσης), θα διαρκέσει από τις αρχές Απριλίου του 2013 έως τον Οκτώβριο του 2014.
Κεντρικός άξονας της θεματολογίας της θα είναι οι Ελληνες ως μορφές: από τον ανώνυμο επιφανή νεκρό, το μυθολογικό Αγαμέμνονα και τον επώνυμο αριστοκράτη, μέχρι τους «επιφανείς άνδρες» του πνεύματος (Πλάτωνα και Αριστοτέλη) και του ιστορικού γίγνεσθαι (Φίλιππο και Αλέξανδρο) και θα καλύπτει τις περιόδους από την Εποχή του Λίθου (6000 π.Χ.) έως την Ελληνιστική Περίοδο (2ος αιώνας π.Χ.).
Η έκθεση θα διαρθρώνεται σε 9 ενότητες, ενώ από τα 564 αρχαία έργα, τα πέντε θα είναι προπλάσματα, τα δύο εκμαγεία και τα τρία αναπλασμένα πρόσωπα, ενώ στην έκθεση θα συμμετέχει και το γνήσιο αντίγραφο του χρυσού προσωπείου του Αγαμέμνονα, που είναι και μοναδικό. Και ακόμη, περίπου 300 βυζαντινά αριστουργήματα ελληνικών μουσείων, δημόσιων και ιδιωτικών, μοναστηριών, αλλά και ευρήματα πρόσφατων ανασκαφικών ευρημάτων, θα ταξιδέψουν επίσης το Φθινόπωρο του 2013 στις ΗΠΑ για να παρουσιαστούν αρχικά στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον και στη συνέχεια στο Μουσείο Γκετί στο Μαλιμπού της Καλιφόρνιας.
Διάρκεια
Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως την Ανοιξη του 2014, διατρέχει το Βυζάντιο από την αρχή μέχρι το τέλος του - από το 330 μ.Χ. μέχρι το 1453 και αποτελείται από πέντε ενότητες, με προσωρινούς τίτλους «Από τον αρχαίο στο βυζαντινό κόσμο», «Ο χριστιανικός κόσμος»,«Οι διανοούμενοι», «Οι χαρές της ζωής» και «Το Βυζάντιο σε σταυροδρόμι».

By: John

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: