Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Cleanjunkies: Υπέρ μιας καλύτερης αισθητικής της πόλης

Με σύνθημα «Ας μην κατηγορούμε συνέχεια τους άλλους, ας κάνουμε κι εμείς κάτι για τους εαυτούς μας», οι cleanjunkies έχουν βάλει στόχο τους να καθαρίσουν τις γειτονιές της Αθήνας από τις σκουριασμένες διαφημιστικές πινακίδες και τα σκουπίδια σε αλσύλλια που χαλάνε την αισθητική της πόλης. Μοναδικά τους εργαλεία, μια πένσα και ένας κόφτης.
Οι «μανιακοί με την καθαριότητα» γνωρίστηκαν μέσω διαδικτύου, οργανώθηκαν και έβαλαν στόχο τα δημόσια κτίρια και τις δημόσιες περιφράξεις. Συνήθως, δρουν το βράδυ, μαζικά και χωρίς πρόγραμμα. Βλέπουν κάτι που τους ενοχλεί και βγάζουν την πένσα τους για να το αφαιρέσουν. Άλλες φορές, επιλέγουν μια περιοχή που θα καθαρίσουν, λειτουργώντας ως «συνεργείο καθαρισμού».
Την πρωτοβουλία εμπνεύστηκε ο 34χρονος Λευτέρης Μάγγος, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα περιβαλλοντικά θέματα. Πριν από περίπου έξι μήνες, παρατήρησε ότι στην οδό Γραβιάς στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής υπήρχαν αρκετές διαφημιστικές πινακίδες μπροστά από δέντρα. Οι πινακίδες ήταν τοποθετημένες κατά τέτοιο τρόπο – η μία δίπλα στην άλλη – ώστε να κρύβουν το πράσινο. Τότε ήταν που ο κ. Μάγγος πήρε για πρώτη φορά την πένσα του και ξερίζωσε τις παλιές και σκουριασμένες πινακίδες που έκρυβαν τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Κάπως έτσι γεννήθηκαν οι cleanjunkies...
H προσπάθεια των «καθαριστών της νύχτας» έχει βρει τους δικούς της υποστηρικτές, ιδιαίτερα μέσω του διαδικτύου. Στο blog τους, cleanjunkies-cleanjunkies.blogspot.com υποδέχονται τους επισκέπτες με τη φράση: «Το μυστικό είναι να παρατηρείς. Θα δεις πολλά λάθη. Διόρθωσε αυτά που μπορείς». Σκοπός του blog είναι να διαδώσουν η δράση τους, να μοιραστούν τις απόψεις τους, αλλά και να επικοινωνήσουν με τους κατοίκους των περιοχών που επισκέπτονται.
Οι cleanjunkies έχουν δημιουργήσει και το δικό τους γκρουπ στο facebook, το οποίο αριθμεί, μέχρι στιγμής, περισσότερα από 950 μέλη. Ο κόσμος φαίνεται να ανταποκρίνεται στο εγχείρημα και ακόμα και επαρχιακοί δήμοι, βρίσκοντας την ιδέα τους πρωτοποριακή, ζητούν συμβουλές για να διοργανώσουν μια αντίστοιχη προσπάθεια.
ΠΗΓΗ: «Έθνος της Κυριακής»
ΑΠΟΨΗ: Ξυπνάμε σιγά σιγά, χρόνο θέλει και φρέσκα μυαλά

Δεν υπάρχουν σχόλια: