Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Σοκ στη Γαλλία από κύμα μαζικών απολύσεων


 

Η διοίκηση της Peugeot ανακοίνωσε ότι θα κλείσει εργοστάσιο στο Παρίσι και θα απολύσει 8.000 εργαζόμενους. Ο πρωθυπουργός Ερό ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει άμεσα σχέδιο για στήριξη της εταιρείας. Μεγάλες μειώσεις προσωπικού και σε άλλες επιχειρήσεις

Σοκ έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση Ολάντ και ανησυχία στο σύνολο της κλυδωνιζόμενης από την οικονομική κρίση βιομηχανικής παραγωγής της Γαλλίας η χθεσινή ανακοίνωση της γαλλικής PSA Peugeot Citroen ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε συνολικά 8.000 απολύσεις και θα κλείσει ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης.
Οπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας Φιλίπ Βαρέν, το εργοστάσιο στο Ολνέ κοντά στο Παρίσι, στο οποίο εργάζονται 3.000 εργάτες, θα σταματήσει την παραγωγή αυτοκινήτων το 2014 σε μια προσπάθεια να αναδιοργανωθεί η δυνατότητα παραγωγής εντός της Γαλλίας που έχει η εταιρεία.
Επιπλέον, ένα δεύτερο εργοστάσιο στη Ρεν θα απολύσει 1.400 από τους 5.600 εργαζομένους του, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης για τα μεγάλα μοντέλα της εταιρείας, όπως το Peugeot 508 και το Citroen C5, ενώ θα απολυθούν και άλλοι 3.600 εργαζόμενοι σε διάφορες θέσεις της εταιρείας.
Το εργοστάσιο στο Ολνέ θα είναι το πρώτο εργοστάσιο αυτοκινήτων που θα κλείσει στη Γαλλία τα τελευταία 20 χρόνια και πολλοί φοβούνται ότι, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην Ευρώπη, το παράδειγμα της Peugeot θα ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Fiat, η Renault και η Opel.
Βέβαια οι απολύσεις στην Peugeot είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου, καθώς αντίστοιχες ανακοινώσεις έχουν γίνει από τη φαρμακοβιομηχανία Sanofi (2.000 απολύσεις), την Air France (5.000 απολύσεις μέχρι το 2013) και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Baouygues και Vivendi.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί και το πρώτο σοβαρό τεστ του νέου Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της κυβέρνησής του, αφού ένας από τους στόχους που είχε θέσει στην προεκλογική του εκστρατεία ήταν η αναζωογόνηση της βιομηχανικής παραγωγής.
Πρώτη αντίδραση
Ως μια πρώτη αντίδραση η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι εξετάζει το σχέδιο της εταιρείας και ότι θα διασφαλίσει πως η Peugeot θα πρέπει να βρει θέσεις εργασίας για τους απολυμένους του εργοστασίου της Ολνέ.
Επιπλέον ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε σοκαρισμένος από την ανακοίνωση της εταιρείας και ανέφερε ότι μέχρι τις 25 Ιουλίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα αναλυτικό σχέδιο για την ενίσχυση της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Ο ίδιος, πάντως, ο Φιλίπ Βαρέν στην ανακοίνωση της απόφασης της εταιρείας ανέφερε πως αποκλείεται οποιαδήποτε περαιτέρω δανειοδότηση της Peugeot και οποιαδήποτε προσπάθεια να πάρει το κράτος μέρος της επιχείρησης. Σύμφωνα με τον Βαρέν, οι καθαρές ζημιές της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο θα ανακοινωθούν σύντομα, ενώ οι λειτουργικές ζημιές ανέρχονται σε 700 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το 2011 η Peugeot είχε ανακοινώσει επιπλέον 6.000 απολύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονταν και 2.500 θέσεις εργασίας εξωτερικών συνεργατών.

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Το σχέδιο υπήρχε από πέρυσι
Σεισμό για την απασχόληση στη Γαλλία χαρακτήρισε την απόφαση της PSA Peugeot Citroen ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας της CGT, Μπερνάρ Τιμπό, ο οποίος καταφέρθηκε μεταξύ άλλων και κατά της κυβέρνησης Ολάντ, κατηγορώντας την ότι δεν κράτησε σκληρή στάση απέναντι στο σχέδιο της εταιρείας και δεν έχει λάβει μέτρα για να μη γίνονται απολύσεις. Η σκληρότερη δήλωση από πλευράς κυβέρνησης για το θέμα έγινε από την υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριζόλ Τουρέν, η οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις απολύσεις από μια εταιρεία που έχει κερδίσει δισεκατομμύρια από την κρατική στήριξη τα τελευταία χρόνια.
Η διαρροή
Αξίζει επίσης να σημειωθεί εδώ ότι ήδη από πέρυσι είχε διαρρεύσει έγγραφο για κλείσιμο του εργοστασίου στο Ολνέ, όμως σύμφωνα με την κυβέρνηση η ανακοίνωση έγινε μετά τις προεδρικές εκλογές, ύστερα από σχετικό αίτημα του Νικολά Σαρκοζί προς τον ίδιο τον Φιλίπ Βαρέν.
Τέλος η κυβέρνηση θα έχει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τα οικονομικά της Peugeot σε δύο εβδομάδες, αφού τότε θα γνωστοποιήσει το πόρισμά του ο ειδικός ελεγκτής που έχει οριστεί από την κυβέρνηση για την εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: