Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Κόντρα για τα... φωνήεντα



Διαμάχη για τον αριθμό των φωνηέντων που υπάρχουν στο νέο βιβλίο «Νέα Ελληνική Γραμματική» για την Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού έχει ξεσπάσει μεταξύ δασκάλων από την Ανατολική Αττική και του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.
Σύμφωνα με την καταγγελία συλλόγου δασκάλων της Ανατολικής Αττικής, στο νέο βιβλίο «καταργήθηκαν» τα γράμματα η και ω και αντικαταστάθηκαν από το ου. Οπως εξήγησαν όμως αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Παιδείας, και ειδικότερα το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, επισημαίνεται ότι:
Τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου τα οποία χρησιμοποιούμε στον γραπτό λόγο είναι 24. Επομένως, κανένα γράμμα δεν αφαιρείται ούτε παραλείπεται στο διδασκόμενο εγχειρίδιο.
Οι φθόγγοι (ή ήχοι) που χρησιμοποιούνται στον προφορικό λόγο διακρίνονται σε φωνήεντα και σύμφωνα. Οπως διδάσκει ομόφωνα η επιστήμη της γλωσσολογίας, τα φωνήεντα, δηλαδή οι φωνηεντκοί φθόγγοι, είναι πέντε (a, e, i, o, u), ενώ τα γράμματα, δηλαδή η γραπτή απόδοσή τους είναι 12:7 μονά γράμματα (α, ε, ι, η, υ, ο, ω) και πέντε διγράμματα: τα ει, οι, υι για τη γραπτή απόδοση του φθόγγου, το αι για την απόδοση του e και του ου για τη γραπτή απόδοση του u.
Στο θέμα παρενέβη και ο πρώην υπουργός Παιδείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο οποίος συμφώνησε με την ανάλυση που έγινε για το θέμα από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Μάλιστα, ανέφερε πως «είναι κρίμα -αν όχι ντροπή- να ξαναγυρίσουμε σήμερα στον 21ο αιώνα στα λάθη, δηλαδή στη σύγχυση φθόγγων και γραμμάτων ή αλλιώς στη σύγχυση προφοράς και γραφής, που γίνονταν στις παλαιότερες γραμματικές». Εχουμε, κατέληξε, τόσα άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: