Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Κληρικοί και αιώνιοι φοιτητές στο στόχαστρο των περικοπών



Περί τις 150 προτάσεις έχει στα χέρια της η κυβέρνηση για εξοικονομήσεις δαπανών, τις οποίες εξετάζει προκειμένου στη συνέχεια να παρουσιάσει στην τρόικα, στις 24 Ιουλίου, ένα πακέτο περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2013 - 2014
Μάλιστα, στην αγωνιώδη προσπάθειά του να εντοπίσει ισοδύναμα μέτρα, το οικονομικό επιτελείο στρέφεται ακόμα και προς τους αιώνιους φοιτητές και τους κληρικούς.
Συγκεκριμένα, εξετάζει το ενδεχόμενο οι κληρικοί να πληρώνονται τον μισό μισθό τους από το Δημόσιο και τον υπόλοιπο μισό από την ίδια την Εκκλησία. Το κόστος μισθοδοσίας των κληρικών υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως και αντιστοιχεί στις αποδοχές περίπου 10.000 κληρικών και 100 αρχιερέων. Το εν λόγω σχέδιο βέβαια, που αν εφαρμοστεί θα ισοδυναμεί με εξοικονόμηση περίπου 100 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως και από την Εκκλησία της Ελλάδας, καθώς, σε ανάλογη απόπειρα, στο παρελθόν, είχαν προκληθεί οργισμένες αντιδράσεις.
Για τους αιώνιους φοιτητές, συζητείται η πρόταση, αν θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να πληρώνουν δίδακτρα για τα έτη πέραν των κανονικών χρόνων φοίτησης. Για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου αναζητείται νομική φόρμουλα, καθώς προσκρούει στα άρθρα του Συντάγματος για δωρεάν φοίτηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (δίδακτρα επιτρέπονται μόνο σε μεταπτυχιακό επίπεδο).
Παράλληλα, στο τραπέζι του διαλόγου έχει πέσει και η πρόταση οι στρατιώτες να υπηρετούν 12 αντί για εννέα μήνες, προκειμένου να γίνει εξοικονόμηση από τη μη πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών, ως ισοδύναμο για να αποφευχθούν νέες περικοπές στους στρατιωτικούς.
Στο επίκεντρο βρίσκονται παράλληλα περικοπές στα προνομιακά επιδόματα, στις δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων, στο εφάπαξ, στη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ προωθούνται κατά προτεραιότητα συγχωνεύσεις νοσοκομείων και οργανισμών και εξετάζονται ενδελεχώς ισοδύναμα μέτρα αντί απολύσεων στο δημόσιο. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι μισθοί ΔΕΚΟ και γενικότερα θα προταθεί στην τρόικα περικοπή λειτουργικών δαπανών 10-20%.
Προς τα παρόν, πάντως, κανένα μέτρο δεν έχει κλειδώσει, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοθεί σε εξαιρετικά δύσκολες ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ όλων των κοινωνικών ομάδων που θα θιγούν, λιγότερο ή περισσότερο, από το νέο πακέτο μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: