Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Ατολμία από υπουργούς για μείωση στις δαπάνες

Η ΑΡΝΗΣΗ αρκετών υπουργών να δεχτούν χωρίς συζήτηση τις περικοπές που τους ζητούνται για περαιτέρω μείωση των δαπανών των υπουργείων τους είναι η βασική αιτία για τη δυστοκία που παρατηρείται στην κατάρτιση του μεσοπρόθεσµου προγράµµατος σταθερότητας, το οποίο όπως δείχνουν τα πράγματα θα συμπληρώνεται έως την τελευταία στιγμή πριν από την έλευση της τρόικας στις 24 Ιουλίου.

«Η προσπάθεια για την περικοπή των δαπανών είναι ομαδική και από τους υπουργούς περιμένουμε τις προτάσεις τους. Αλλά οι προτάσεις αυτές πρέπει να είναι ρεαλιστικές» δήλωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εμπλεκόμενους υπουργούς με στόχο των προσδιορισμό των δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ που πρέπει να περικοπούν την περίοδο 2013-2014. Το βασικό μήνυμα του υπουργού Οικονομικών προς τους εμπλεκόμενους υπουργούς ήταν πως εάν τα υπουργεία δεν προτείνουν τρόπους να εξοικονομηθούν τα απαραίτητα χρήματα, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκαστεί να κάνει από μόνο τους τις αναγκαίες περικοπές.

Κυβερνητικός παράγοντας που μετέχει στις συσκέψεις τόνιζε πως «δεν μπορεί κάποιος υπουργός να προτείνει περικοπές 100 εκατ. ευρώ από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι μπορεί να περικόψει 2 ή 3 δισ. ευρώ».
Ο κ. Στουρνάρας είχε επαφές με τους υπουργούς Εργασίας Ν. Βρούτση, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, Υγείας Ανδρ. Λυκουρέντζο, Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Τα μέτρα που θα επιλεγούν, μαζί με τις παρεμβάσεις ύψους 3 δισ. ευρώ για τον εφετινό προϋπολογισμό που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο, θα τεθούν την Τετάρτη υπόψη των τριών πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το βάρος για τις περικοπές των δαπανών θα δοθεί στα υπουργεία Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Παράγοντες της κυβέρνησης αναφέρουν ότι, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, η περιστολή δαπανών θα κυμανθεί μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ για το υπουργείο Εργασίας και θα ανέλθει στα 2,1 δισ. ευρώ για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως «ο σχεδιασμός προχωρά με βάση το μνημόνιο και τη μελέτη του ΚΕΠΕ για τις δαπάνες που μπορούν να περικοπούν». Σχολιάζοντας μάλιστα το ενδεχόμενο για επιβολή πλαφόν στις υψηλές συντάξεις, υποστήριζαν πως όλες οι προτάσεις «βρίσκονται στο τραπέζι».
Ήδη ο υπουργός Εργασίας έχει ανακοινώσει την εφαρμογή πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το οποίο πιθανόν να είναι κοντά στο ύψος που ισχύει σήμερα για το σύνολο των κύριων συντάξεων, προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος 1 δισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, υπάρχει και η πρόταση του ΚΕΠΕ για αξιολόγηση των πολλαπλών συντάξεων, η οποία, όπως αναφέρεται, «πρέπει να γίνει αθροιστικά και καθ' ύψος». Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει ζητήσει να καταργηθεί η συντριπτική πλειονότητα των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και να δίδεται μόνο ένα επίδομα στο 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Για τα ειδικά μισθολόγια η κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει τις προτάσεις της για τα ισοδύναμα και περιμένει απάντηση.
Το «πακέτο» των μέτρων πρέπει να είναι έτοιμο στο σύνολό του έως τις 24 Ιουλίου, οπότε αρχίζει η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι θα επιτύχουν μια επιμήκυνση κατά δύο χρόνια, ώστε να υπάρξει τελικά ένα σχέδιο περικοπών τετραετούς (2013- 2016) και όχι διετούς διάρκειας (2013- 2014), το οποίο και θα προκαλέσει μεγαλύτερες κοινωνικές αντιδράσεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: