Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012

Ερντογάν: ''Οθωμανική κληρονομιά η Βοσνία''

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε σε Σερβία και Βοσνία η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι ''η Βοσνία αποτελεί οθωμανική κληρονομιά''. Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του ότι ο πρώτος πρόεδρος της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Άλια Ιζετμπέγκοβιτς, πριν πεθάνει του άφησε... παρακαταθήκη τη Βοσνία και τον βοσνιακό λαό.

''Ο Άλια Ιζετμπέγκοβιτς, όταν τον επισκέφτηκα στο νοσοκομείο μου είπε: ''Σου αφήνω τη Βοσνία παρακαταθήκη. Η Βοσνία είναι οθωμανική κληρονομιά'' ανέφερε ο Ερντογάν μιλώντας σε κομματική συνέλευση, στην Άγκυρα.

Η αντίδραση ήρθε από  τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς ο οποίος σχολίασε: ''Κάποιος πρέπει να προειδοποιήσει τον Ερντογάν ότι τέτοιες απόψεις δεν βοηθούν για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή''.

Και στη Βοσνία όμως ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ επισήμανε πως ''η δήλωση αυτή στέλνει σαφή μηνύματα για τις προθέσεις της Τουρκίας στην περιοχή'' και ανέφερε ότι ζήτησε εξηγήσεις από τον πρέσβη της Τουρκίας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Προβληματισμένοι από αυτή τη  δήλωση εμφανίζονται και οι Κροάτες: ''Οι απόψεις του Ερντογάν δυσαρέστησαν πολλούς πολίτες της Βοσνίας και κυρίως τους Κροάτες και τους Σέρβους.

Οι αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του Ερντογάν

Δεν νομίζω ότι είναι ευχάριστο να ακούει κάποιος ότι η Βοσνία αποτελεί οθωμανική κληρονομιά'' δήλωσε ο Βέσο Βέγκαρ, εκπρόσωπος Τύπου της Κροατικής Δημοκρατικής Κοινότητας (HDZ) που είναι το κυρίαρχο κόμμα των Κροατών στη Βοσνία.

Ο ιστορικός Σλαβένκο Τέρζιτς εκτίμησε ότι εγκυμονεί κινδύνους για τα Βαλκάνια η δήλωση Ερντογάν διότι, όπως είπε ''αποκαλύπτει τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες της Άγκυρας που εκδηλώνονται μέσα από την ιδέα του νεοοθωμανισμού''.

Την ανάγκη ομόφωνης καταδίκης των απόψεων Ερντογάν από το συλλογικό προεδρείο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης εξέφρασε ο Σέρβος ιστορικός Τσέντομιρ Άντιτς ο οποίος χαρακτήρισε ως προβοκατόρικη τη συμπεριφορά του Τούρκου πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: