Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Μια αυτοκτονία κάθε τρεις μέρες



Θυσία στο βωμό της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου, τις τελευταίες περίπου δέκα ημέρες, έχει πέσει ένας επιχειρηματίας, ένας πατέρας δύο ανήλικών παιδιών, ένας ιερέας, ένας πανεπιστημιακός και ένας συνταξιούχος, ενώ μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα έχει γίνει γνωστό ότι έχουν αυτοκτονήσει δώδεκα συμπολίτες μας!

Το φαινόμενο της αυτοχειρίας έχει εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα, καθώς σχεδόν καθημερινά άνθρωποι από όλη την Ελλάδα επιλέγουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων της οικονομικής κρίσης προστίθενται συνεχώς αυτόχειρες που φτάνουν στην απονενοημένη κίνηση, μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Μόνο τις τελευταίες αυτές ημέρες:

-«Θηλιά στο λαιμό» έγιναν οι οικονομικές δυσκολίες για έναν 40χρονο άνδρα στην περιοχή του Γκύζη κι έναν 60χρονο στο Αγρίνιο όπου και οι δύο βρέθηκαν κρεμασμένοι στα σπίτια τους.

-Προχθές το απόγευμα στον Πύργο βρέθηκε κρεμασμένος μέσα στο κατάστημα με ανταλλακτικά αυτοκινήτων που διατηρούσε ένας 50χρονος επιχειρηματίας της περιοχής. Στη δε Λαμία, ένας αγρότης άφησε το τρακτέρ του να κυλήσει και να τον καταπλακώσει…

-Την ίδια ημέρα, στην Κύμη ένας 44χρονος άνδρας, πατέρας δύο ανήλικών παιδιών, επέλεξε να βάλει τέλος στη ζωή του με μια καραμπίνα. Οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στους αστυνομικούς ότι ο αυτόχειρας δεν είχε δώσει ποτέ την εντύπωση του ανθρώπου που θα μπορούσε να βάλει τέλος στη ζωή του ενώ πιο κοντινοί του άνθρωποι δήλωσαν συγκλονισμένο κυρίως επειδή δεν είχαν καταλάβει ότι τον βασάνιζε κάτι τόσο πολύ ώστε να φτάσει στην αυτοκτονία.

-Την περασμένη Τετάρτη, 25 του μήνα, η πανεπιστημιακή κοινότητα συγκλονίστηκε από την αυτοκτονία του 38χρονου λέκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκου Πολυβού. Ο αυτόχειρας είχε εκλεγεί εδώ και δύο χρόνια στη θέση του λέκτορα αλλά, δεν είχε διοριστεί ποτέ λόγω του παγώματος των διορισμών που προβλέπει το μνημόνιο.

-Δύο ημέρες νωρίτερα, στις 23 Απριλίου, ένας 79χρονος άνδρας επέλεξε να κάνει «βουτιά» θανάτου στο λιμάνι της Πρέβεζας. Τον άτυχο άνδρα ανέσυραν νεκρό δύτες του Λιμενικού Σώματος. Την ίδια ημέρα, προκάλεσε σοκ στην τοπική κοινωνία της Νεάπολης του Δήμου Βοϊου η είδηση της αυτοκτονίας του 35χρονου ιερέα. Ο ιερέας που καταγόταν από την Αλβανία και βρισκόταν χρόνια στην Ελλάδα, έδωσε τέλος στην ζωή του πέφτοντας στο κενό από τον 5ο όροφο της πολυκατοικίας όπου διέμενε.

-Δύο ημέρες νωρίτερα, την 21η Απριλίου, είχε βάλει τέλος στην ζωή του τυλίγοντας μία θηλιά γύρω από τον λαιμό του ένας 57χρονος άνδρας, οικογενειάρχης από τη Φτελιά.

- Την προηγούμενη ημέρα, στις 20 Απριλίου, η κοινωνία στο Ηράκλειο της Κρήτης αναστατώθηκε από την αυτοκτονία του 54χρονου λογιστή ο οποίος βρέθηκε κρεμασμένος στη σκάλα της πολυκατοικίας όπου διέμενε.

-Δέκα ημέρες νωρίτερα, στις 10 Απριλίου, είχαμε άλλες δύο αυτοκτονίες που οφείλονταν στην οικονομική κρίση.

Τι λένε οι ειδικοί

« Αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στην ωρίμανση των συνθηκών που έχει δημιουργήσει το μνημόνιο» μας λέει ο Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχίατρος, Δημήτρης Μπούκουρας τονίζοντας ότι επιστημονικές έρευνες έχουν καταγράψει πως μια αύξηση κατά 3% στα επίπεδα της ανεργίας οδηγεί σε αύξηση κατά 4,5% των αυτοκτονιών των ανέργων.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι εκτός από τις οικονομικές δυσχέρειες οι οποίες οδηγούν στην αυτοχειρία, ένας άλλος παράγοντας είναι οι κλιματολογικές συνθήκες. « Έχει παρατηρηθεί ότι κατά την διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου οι αυτοκτονίες πολλαπλασιάζονται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι άτομα με ψυχοπαθολογικά προβλήματα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις «δοκιμασίες» που επιβάλλει η νέα εποχή. Με λίγα λόγια αδυνατούν να προσαρμοστούν για αυτό και καταρρέουν».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι για πρώτη φορά η ελληνική πολιτεία έρχεται αντιμέτωπη με ένα τέτοιο φαινόμενο…

By:John

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: