Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

«Θέλουμε να έχουμε μέλλον στην Ελλάδα μας»



Η ομιλία της 17χρονης μαθήτριας που παρέλαβε το πρωί του Σαββάτου το βραβείο καλύτερης εμφάνισης εφημερίδας Λυκείου στον 19ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων των «ΝΕΩΝ» ήταν σύντομη. Από το μικρόφωνο η φωνή της ακουγόταν να τρέμει. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η Δανάη - Αρσενία Φιλίδου αναγκάστηκε να κάνει μικρές παύσεις, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει. Αναφέρθηκε στη σημασία τού να μπορούν οι μαθητές να εκφράζουν τα συναισθήματα και τα όνειρά τους γράφοντας για τις μαθητικές εφημερίδες των σχολείων τους και μίλησε για την αγωνία της γενιάς της. Ωστόσο αυτό που οι δεκάδες γονείς, καθηγητές και μαθητές συγκράτησαν στην κατάμεστη αίθουσα του πρώτου ορόφου του Ιδρύματος Κακογιάννη ήταν η φράση με την οποία κατέληξε δακρύζοντας: «Θέλουμε να έχουμε μέλλον εδώ... Θέλουμε να έχουμε μέλλον στην Ελλάδα μας».
Η Δανάη είναι μαθήτρια της Β' τάξης Λυκείου στο 6ο Γενικό Λύκειο Καβάλας και η μεσαία αδελφή από τρία αδέλφια. Η εικόνα της δακρυσμένης έφηβης που εξέφραζε την αγωνία όλων των εφήβων για το αύριο που διαμορφώνεται για κείνους μέσα στην οικονομική κρίση έφυγε γρήγορα από την τηλεόραση στο Διαδίκτυο και προκάλεσε συγκίνηση. Το δικό της όνειρο, όπως λέει η Δανάη, είναι μετά το Λύκειο να σπουδάσει θέατρο σε κάποια δραματική σχολή. Δεν θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα, αλλά να παραμείνει και να προσπαθήσει για το καλύτερο. Οπως είπε στα «ΝΕΑ», συγκινήθηκε όταν είδε ότι πολλά παιδιά της ηλικίας της νιώθουν το ίδιο με εκείνη. «Ερχόμενη στην απονομή των "ΝΕΩΝ" συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν πολλοί καθηγητές που ενδιαφέρονται να κάνουν καλή δουλειά στα σχολεία. Το ίδιο συμβαίνει και στο δικό μας σχολείο και είναι πολύ ενθαρρυντικό», αναφέρει.
«Η αγάπη της για το θέατρο ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία», λέει στα «ΝΕΑ» η μητέρα της Μαρία Καπανταϊδάκη. Από παιδί παρακολουθούσε παραστάσεις και διάβαζε θεατρικά έργα, ενώ ασχολήθηκε με το μπαλέτο και το τραγούδι. Στην Καβάλα παρακολουθεί όλες τις παραγωγές που ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ και συχνά βοηθά εθελοντικά στις παραστάσεις.
«Η Δανάη είναι συναισθηματική και αυθόρμητη. Είναι ένα πολυτάλαντο παιδί, που συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου», λέει στα «ΝΕΑ» η φιλόλογος Βάσω Κατσάκη. Η ίδια μαζί με πέντε ακόμη καθηγητές επιμελείται το ετήσιο μαθητικό περιοδικό «Εντός, Εκτός και Επί τα Αυτά». Οπως εξηγεί, η επιλογή να εκπροσωπήσει η 17χρονη μαθήτρια το σχολείο στην απονομή ήταν συλλογική απόφαση, η οποία προέκυψε ύστερα από συζήτηση καθηγητών και μαθητών. Τονίζει ότι δεν οφειλόταν σε οικονομικά προβλήματα, αλλά σε υποχρεώσεις που τους εμπόδισαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση. «Η αλήθεια που έβγαλε η Δανάη είναι η αγωνία πολλών παιδιών της ηλικίας της», συμπληρώνει. «Στα θεωρητικά μαθήματα οι καθηγητές έχουμε συχνά την ευκαιρία να ακούσουμε τις απόψεις και τους προβληματισμούς των παιδιών. Μας ρωτούν: Πού οφείλεται η οικονομική κρίση, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί και πού θα μας οδηγήσει; Είμαστε και εμείς απογοητευμένοι. Ωστόσο προσπαθούμε να τους δίνουμε πάντα ένα αισιόδοξο μήνυμα», αναφέρει.

By: John

Δεν υπάρχουν σχόλια: