Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Ακαρπη η προσπάθεια Παπούλια για σχηματισμό κυβέρνησης



Σε νέες εκλογές οδηγείται η Ελλάδα, μετά το ναυάγιο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων. Στη μία το μεσημέρι της Τετάρτης θα γίνει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές

. «Βάλαμε πάνω από την καρέκλα το μέλλον της Ελλάδας, αλλά πέσαμε πάνω σε ένα τείχος αδιαλλαξίας», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς. «Πήρα με αξιοπρέπεια την απόφαση να μην προδώσουμε τις ελπίδες του ελληνικού λαού», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Κάποιοι έθεσαν υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το στυγνό κομματικό συμφέρον», είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

«Η χώρα πάει σε εκλογές με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ο Πάνος Καμμένος. «Κάποιες δυνάμεις επέλεξαν τις εκλογές για το στενό κομματικό τους συμφέρον», τόνισε ο Φώτης Κουβέλης.

Στην συνάντηση που είχε ο Κάρολος Παπούλιας με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Βαγγέλη Βενιζέλο, τον Πάνο Καμμένο και τον Φώτη Κουβέλη το μεσημέρι της Τρίτης, δεν προέκυψε συμφωνία.

Μετά το αδιέξοδο, το επόμενο βήμα είναι να αναθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε έναν από τους επικεφαλής των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Πρόκειται για τους: Ελένη Ασημακοπούλου (Αρειος Πάγος), Π. Πικραμμένο (ΣτΕ) και Ι. Καραβοκύρη (Ελεγκτικό Συνέδριο).

Την Πέμπτη θα ορκιστούν οι νέοι βουλευτές που προέκυψαν μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου σε μια Σύνοδο υπό τον δ' αντιπρόεδρο της απερχόμενης Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα.

Βάσει του Προεδρικού Διατάγματος, την Παρασκευή θα εκλεγεί και το νέο προεδρείο.

Με βάση την εκλογική νομοθεσία, οι νέες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν με λίστα.

Σαμαράς: Κάναμε ό,τι μπορούσαμε

Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, για να αποφύγουμε τις εκλογές, αλλά πέσαμε πάνω σε τείχος αδιαλλαξίας και αλαζονείας, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης ενότητας.

Τόνισε ότι στις επόμενες εκλογές θα αναμετρηθούν οι αριστερόστροφες συνιστώσες ενός αδιέξοδου λαϊκισμού με ένα ευρωπαϊκό μέτωπο ισχυρό και αποφασισμένο. Επίσης, κάλεσε σε συστράτευση εν όψει νέων εκλογών, ζητώντας ενότητα σε όλο τον χώρο της Δεξιάς.

Δυστυχώς οι εκλογές είναι πια αναπόφευκτες, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και σημείωσε ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα βρεθούν αντιμέτωποι από τη μια μεριά ο αριστερόστροφος κρατισμός και ο τυχοδιωκτικός λαϊκισμός και από την άλλη οι δημιουργικές φιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου. «Θα αναμετρηθεί το χθες με το αύριο» είπε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε ότι δύο είναι οι εθνικοί στόχοι, η παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ και η αλλαγή των όρων του μνημονίου.

Πρόσθεσε ότι έκανε τα πάντα για να υπάρξει κυβέρνηση, αλλά κάποιοι δεν τον άκουσαν. «Δεν το βάζουμε κάτω» συνέχισε, ειδικά τώρα που η Ευρώπη αρχίζει και καταλαβαίνει την αδιέξοδη πολιτική της, αλά και επειδή η χώρα έχει ανεκμετάλλευτες δυνατότητες, που μπορεί να αξιοποιήσει, αλλά μόνο εντός της ΕΕ.

Ζήτησε να αφήσουμε πίσω μας τις αμαρτίες του πολιτικού συτήματος, ενώ περιέγραψε με μελανά χρώματα το αντίπαλον δέος: «Έκαναν ήδη ζημιά με τις απερίσκεπτες δηλώσεις τους. Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν αναλάμβαναν και τη διακυβέρνηση» είπε και πρόσθεσε:

«Απέναντί μας έχουμε όσους επί δεκαετίες κλείνουν επιχειρήσεις, αποκλείουν λιμάνια και διώχνουν τουρίστες. Όσους επιμένουν στον κρατισμό και στη σπατάλη, τάζουν παροχές με λεφτά που δεν υπάρχουν».

Έχουμε απέναντί μας όσους θέλουν να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, συμπληρώνοτας ότι το μήνυμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο, «ναι» στο ευρώ.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης είπε για τη ΝΔ: «Βάλαμε πάνω από την καρέκλα το μέλλον της Ελλάδας, αλλά πέσαμε πάνω σε ένα τείχος αδιαλλαξίας».
«Έλαβα το μήνυμά σας και θα αγωνιστώ να το κάνω πράξη. Σας καλώ να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο ελπίδας» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι».

Σε πολλά σημεία της ομιλίας του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απηύθυνε έκκληση για συτράτευση: «Αυτή τη φορά να μην βρεθούμε διχασμένοι, να ενωθούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Τσίπρας: Είναι η ώρα να ολοκληρώσουμε το μεγάλο βήμα που έγινε στις 6 Μαΐου

Κάναμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργηθεί κυβέρνηση που θα σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

«Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, πιστοί στις ενυπόγραφες δεσμεύσεις τους, αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τις προτάσεις μας και επί της ουσίας έθεσαν ένα δίλημμα: μνημόνιο ή εκλογές» τόνισε ο κ.Τσίπρας.

»Δεν ζητούσαν απλά τη συναίνεσή μας, αλλά μας καλούσαν να βάλουμε υπογραφή στα μέτρα της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Αντισταθήκαμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας» είπε και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την απόφαση να μην προδώσει τις προσδοκίες του λαού.

«Οι δυνάμεις του χτες που κατεδάφισαν την κοινωνία ψάχνουν μία δεύτερη ευκαιρία επιβίωσης, απειλούν και τρομοκρατούν» σημείωσε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε ότι πρέπει να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

«Τώρα είναι η ώρα να ολοκληρώσουμε το μεγάλο βήμα που έγινε στις 6 Μαΐου, να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση Αριστεράς με ενισχυμένη δύναμη».

Βενιζέλος: Προέταξαν το κομματικό συμφέρον

«Η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επειδή κάποιοι έθεσαν εν ψυχρώ υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το στυγνό κομματικό τους συμφέρον» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, σε δήλωσή του από τα γραφεία του κόμματος, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Όσοι προέταξαν το κομματικό τους συμφέρον παρερμήνευσαν την επιθυμία του λαού, ο οποίος δεν ήθελε νέα προσφυγή στις κάλπες τόνισε ο κ.Βενιζέλος και υπογράμμισε: «Πηγαίνουμε αναγκαστικά σε εκλογές, ας πάμε ενωμένοι και για το όνομα του Θεού ας μην πάμε προς το χειρότερο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι «ο Πάνος Καμμένος διατύπωσε πρόταση να στηρίξουμε κυβέρνηση Καμμένου για την καταγγελία του Μνημονίου. Δεν μπορέσαμε να την κάνουμε δεκτή, γιατί δεν ήταν αυτή η εντολή του λαού».

Ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ηττήθηκε στις εκλογές της 6ης Μαΐου, αλλά κράτησε υπεύθυνη στάση και κατέβαλε προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνέργασιας. «Αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της επιμονής του κ.Κουβέλη να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση αυτή» τόνισε.

«Κάναμε προσπάθεια να πείσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ ώστε να προχωρήσουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας αλλά δεν το πετύχαμε» πρόσθεσε.

Ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να διαβάσει τα πρακτικά από την σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δει αποτυπωμένες με ανάγλυφο τρόπο τις στρατηγικές των κομμάτων. «Επικράτησε αλαζονεία, τυχοδιωκτισμός και μικροκομματισμός» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Καμμένος: Εκλογές με ευθύνη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

«Οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης μπλοκαρίστηκαν από την επιμονή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συνεχίσουν να υπηρετούν τα συμφέροντα του μνημονίου» δήλωσε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά επιδίωξε τις νέες εκλογές για να γίνει πρωθυπουργός.

«Η χώρα πάει σε εκλογές με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κάναμε μια ύστατη προσπάθεια, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, αφού μας απέκλεισαν τις προηγούμενες φορές, είπε ο κ.Καμμένος, ο οποίος τόνισε ότι κατέθεσε τις επτά προτάσεις του κόμματός του για την οικονομία.

«Καταθέσαμε έναν οδικό χάρτη για το πως θα μπορέσει να γίνει εφικτό το σχέδιό μας και ζητήσαμε ψήφο εμπιστοσύνης, αφού για να καταγγείλουμε την δανειακή σύμβαση χρειάζονται 180 βουλευτές. Τα δυο κόμματα μπλόκαραν τις προτάσεις μας. Υπηρετούν τα συμφέροντα του Μνημονίου και όχι του λαού» είπε ο κ. Καμμένος και τόνισε ότι το κόμμα του κατέθεσε ξεκάθαρες προτάσεις και θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα, λέγοντας πάντα την αλήθεια.

«Ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε στα επτά σημεία πλην της καταγγελίας των συμβάσεων» είπε, ενώ αναφερόμενος στην στάση του Αντώνη Σαμαρά τόνισε: «Ο κ.Σαμαράς θέλει εκλογές, θέλει να γίνει πρωθυπουργός».

»Οι Τσίπρας και Κουβέλης είχαν καλή πρόθεση, αλλά δεν υπήρχε ο ανάλογος αριθμός βουλευτών» πρόσθεσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και κατέληξε: «Όλες οι προτάσεις μας μπλοκαρίστηκαν από την επιμονή των κομμάτων του Μνημονίου να υπηρετούν τους δανειστές».

«Δυστυχώς πάμε σε προεκλογική περίοδο και ο λαός πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να ζει με τις απειλές της κ. Μέρκελ και των τραπεζιτών, και αν θέλει να συνεχίσουν ο κ. Φούχτε και ο κ. Ράιχενμπαχ να είναι κυβερνήτες του τόπου μας, ή θέλει μια Ελλάδα ελεύθερη που με σκληρή δουλειά θα προχωρήσει στο αύριο, για μια Ελλάδα που θα ανήκει στους Έλληνες», κατέληξε ο κ. Καμμένος προσθέτοντας ότι το κόμμα του δεν θα αλλάξει απόψεις, κάτω από καμία πίεση.

Απάντηση της ΝΔ. Κύκλοι της ΝΔ διαψεύδουν τις δηλώσεις Καμμένου σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Σαμαράς επιδίωξε εκλογές προκειμένου να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός. Οπως λένε χαρακτηριστικά «δεν θα το διαβάσουν στα πρακτικά και θα γελάσει κάθε ''καμμένος''».

Κουβέλης: Έκανα ό,τι μπορούσα


Την διαβεβαίωσή ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να μην πάει η χώρα σε νέες εκλογές έδωσε ο Φώτης Κουβέλης, σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνάντησης των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παράλληλα έκανε λόγο για μικροκομματικά παιχνίδια τα οποία εμπόδισαν το σχηματισμό κυβέρνησης.

Φαίνεται ότι, από την πρώτη στιγμή, κάποιες δυνάμεις είχαν την επιλογή να πάμε σε εκλογές, για το στενό κομματικό τους συμφέρον, συμπλήρωσε.

«Να πω με σαφήνεια και κατηγορηματικά ότι έκανα ό,τι μπορούσα με το ποσοστό που είχα για να μην υπάρξει προσφυγή σε νέες εκλογές και να υπηρετηθεί το συμφέρον της χώρας», τόνισε ο Φ.Κουβέλης.

«Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους και η κάθε πολιτική δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες της», είπε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόταση του για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με φερέγγυα πρόσωπα και συγκεκριμένο πρόγραμμα και στόχο την παραμονή στο εύρω και την απαγκίστρωση από το μνημόνιο.

Ζητούσε παράλληλα να υπάρξει ειδική δέσμευση των δυνάμεων που θα συμμετείχαν στην κυβέρνηση (τουλάχιστον τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ) για την άμεση έναρξη συστηματικής διαπραγμάτευσης.

Πρότεινε η κυβέρνηση να αναλάβει ενέργειες, μεταξύ άλλων, για την άρση νομοθεσίας στη μείωση μισθών και την επιμήκυνση της περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνία «πρότεινα να υπάρξει δέσμευση για
  αλλαγές στο πολιτικό σύστημα που θα υπηρετούν διαφάνεια», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς δεν επήλθε συμφωνία και η πρόταση δεν έγινε δεκτή», τόνισε ο κ.Κουβέλης.


Η συνάντηση

Στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν μετείχε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, ενώ δεν είχε κληθεί ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Κάρολος Παπούλιας ανέφερε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης προσωπικοτήτων.

Το κλίμα δυναμιστίστηκε από την κόντρα του Βαγγέλη Βενιζέλου με τον Αλέξη Τσίπρα και του Αντώνη Σαμαρά με τον Πάνο Καμμένο.

Στην πρώτη περίπτωση, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο για το ομόλογο που λήγει σήμερα, και ο κ. Βενιζέλος τού απάντησε: «έχεις μέντορα τον Αλέκο Αλαβάνο που διαφωνεί μαζί σου».

Η πρόταση για κυβέρνηση προσωπικοτήτων κατατέθηκε από τον Κάρολο Παπούλια τη Δευτέρα, κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών (Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης).

Τα κόμματα προσήλθαν στη συζήτηση με τις εξής γραμμές: Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως πρέπει να εξεταστεί ποιες πολιτικές δυνάμεις θα στήριζαν μια κυβέρνηση πολιτικών και τεχνοκρατών και έκανε λόγο για αλαζονική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει σε μια οικουμενική κυβέρνηση.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος εξέφρασε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ σε μία κυβέρνηση προσωπικοτήτων ως λύση ανάγκης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό το σχήμα θα πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική στήριξη -τουλάχιστον από ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και ΣΥΡΙΖΑ.

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην συγκρότηση «κυβέρνησης προσωπικοτήτων» εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας για «απόδειξη ήττας της πολιτικής» και χρεώνοντας την μέχρι τώρα αποτυχία για σχηματισμό κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κουβέλης επιμένει στην πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στη σύσκεψη με δεδομένες τις θέσεις του, όπως έχουν κατ' επανάληψη εκφραστεί.

By: John

Δεν υπάρχουν σχόλια: