Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Ντιμπέιτ για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα


Ντιμπέιτ με θέμα την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, διοργανώνει στις 11 Ιουνίου το online forum Intelligence στο Cadogan Hall του Λονδίνου. Το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα έχει αναζωπυρωθεί με αφορμή τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο το προσεχές καλοκαίρι, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που είναι υπέρ της επιστροφής τους από το Βρετανικό Μουσείο.

Ενδεικτικό είναι το πρόσφατο άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου του Observer, Χένρι Πόρτερ με τίτλο «Οι Ελληνες μας έδωσαν τους Ολυμπιακούς - Ας τους δώσουμε πίσω τα Μάρμαρα».

Υπέρμαχος της επιστροφής των μαρμάρων στο εν λόγω ντιμπέιτ θα είναι ο ηθοποιός Στίβεν Φράι, ενώ πολέμιοι ενός τέτοιου ενδεχομένου θα τεθούν οι Φίλιπ Φερνάντεζ – Αρμέστο και Τρίστραμ Χαντ. Τη συζήτηση θα συντονίσει η παρουσιάστρια του BBC World News, Ζέιναμπ Μπάνταουι.

Το ιστορικό της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθνώνα

«Ξέρετε, λένε ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε ένας θερμόαιμος λαός. Να σας πω κάτι, είναι αλήθεια. Και είναι γνωστό πως δεν αποτελώ εξαίρεση. Γνωρίζοντας τι σημαίνουν τα γλυπτά αυτά για τον ελληνικό λαό δεν είναι εύκολο να μιλήσω ψύχραιμα για το πως πάρθηκαν τα Μάρμαρα από την Ελλάδα, αλλά θα προσπαθήσω. Το υπόσχομαι». Με τα λόγια αυτά είχε ανοίξει την κουβέντα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα για να έρθει σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα το Βρετανικό Μουσείο τον Απρίλιο του 2007 να ανακοινώσει ρητά ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει την κυριότητα των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Με αφορμή τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακρόπολης, το 2009, το Βρετανικό Μουσείο «ξαναχτύπησε» με νέα του ανακοίνωση, με την οποία φαινόταν θετικό στο ενδεχόμενο να δανείσει τα Mάρμαρα, υπό τον όρο ότι η ελληνική πλευρά θα αναγνώριζε το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους στο Βρετανικό Μουσείο. Η πρόταση, όπως ήταν αναμενόμενο απορρίφθηκε αμέσως.

By: John

Δεν υπάρχουν σχόλια: