Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

«Με διάβασες; Χάρισέ με! Δώστε ένα βιβλίο, σώστε μια βιβλιοθήκη»


 

Με αυτό το σύνθημα 122 εκδότες προσκαλούν από αύριο το κοινό στο Πεδίον του Αρεως, σε μια χρονιά που ο τζίρος των βιβλίων έχει μειωθεί κατά 30%

«Με διάβασες; Χάρισέ με! Δώστε ένα βιβλίο, σώστε μια βιβλιοθήκη». Με αυτό το σύνθημα που προωθεί τη φιλαναγνωσία και αγγίζει την οικονομική κρίση ξεκινά αύριο η 35η Γιορτή Βιβλίου, η οποία έως τις 20 του μηνός, με 24 εκδηλώσεις ποικίλου περιεχομένου, υπόσχεται στους Αθηναίους γνώση και ποιοτική ψυχαγωγία.
Η κρίση που βιώνει αιματηρά και ο εκδοτικός κλάδος -30% μείωση του τζίρου σε βιβλιοπώλες και εκδότες για το 2011, σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Επιχειρήσεων Λιανικού Εμπορίου, και με δυσοίωνες προβλέψεις να φτάσει φέτος το 50%- προσδίδει βαρύτερο νόημα στον πολιτισμό και στο βιβλίο ειδικότερα. «Ο πολιτισμός, το ίδιο το βιβλίο, μπορεί να είναι το ανάχωμα στην κρίση», λέει ο πρόεδρος του διοργανωτή, του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ), Θάνος Ψυχογιός (εκδ. Καρδαμίτσα). Η φετινή έκθεση βιβλίου επιστρέφει στον χώρο με τον οποίο είχε παλαιότερα συνδεθεί, το Πεδίον του Αρεως. Επειτα από εννέα χρόνια περιπλάνησης στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τον Κεραμεικό και το Ζάππειο, η ενοικίαση του οποίου είχε κοστίσει πέρυσι στον ΣΕΒΑ 27.000 ευρώ, η έκθεση, με 122 εκδότες (πέρυσι 108), καλείται να συμβάλει «στην αναβάθμιση των χρήσεων» του Πάρκου, μετά την κατά το μεγαλύτερο μέρος ανάπλασή του.
Την προσπάθεια ενίσχυσης των βιβλιοθηκών στις ακριτικές περιοχές θα συνεχίσει και φέτος ο ΣΕΒΑ. Πέρυσι, το κοινό ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή του δίνοντας συνολικά 2.800 βιβλία για τις βιβλιοθήκες Λέρου και Λειψών. Φέτος, καλείται να κάνει το ίδιο, κατά της διάρκεια της έκθεσης, με αποδέκτες τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης και τις βιβλιοθήκες των Νοσοκομείων Παίδων, Αγίας Σοφίας και Αγλαΐας Κυριακού, καθώς και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και του Γυμνασίου-Λυκείου Βερδικούσας της Ελασσόνας. «Στην εποχή της κρίσης οι πολίτες βρίσκουν ''στέγη'' στις βιβλιοθήκες», λέει η πρόεδρος της Ενωσης Βιβλιοθηκονόμων, Χριστίνα Κυριακοπούλου. Σύμφωνα με την ίδια, ο αριθμός των πολιτών που πηγαίνουν στις βιβλιοθήκες αυτό τον καιρό έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί. Αυτό λέει η εμπειρία της από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, όπου εργάζεται, αλλά και από άλλες βιβλιοθήκες. Η εμπειρία όμως λέει και κάτι άλλο, σε μερικές βιβλιοθήκες, όπως της Β΄ Πειραιά, τα παιδιά πήγαιναν για να ζεσταθούν. Την Κεντρική Βιβλιοθήκη (οδός Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης), που χρονολογείται από το 1835, με μεγάλους θησαυρούς στις συλλογές της (60.000 τίτλους βιβλίων, αρχείο εφημερίδων από το 1863, αρχείο 900 τίτλων περιοδικών από το 1834, αρχείο ΦΕΚ από το 1833, κ.ά.), προσπαθεί να ζωντανέψει με διάφορες εκδηλώσεις ο Δήμος Αθηναίων.

By: John

Δεν υπάρχουν σχόλια: