Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Μνήμη Θόδωρου Αγγελόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον σκηνοθέτη ο οποίος μέσα από το προσωπικό του ύφος απελευθέρωσε την κινηματογραφική αφήγηση από το μελόδραμα κι ανέδειξε την πραγματικότητα ως δυναμική αφετηρία επίγνωσης και ανατροπής τιμά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η εκδήλωση-αφιέρωμα στην μνήμη του θα γίνει στις 31 Μαϊου (στις 19.00) στο πλαίσιο του Megaron Plus και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία προτεραιότητας.
Για τις ταινίες και το "ταξίδι" του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην ελληνική ιστορία θα μιλήσουν ο ιστορικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνης Λιάκος, η διδάκτωρ φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συγγραφέας Αιμιλία Καραλή, η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Ειρήνη Στάθη η οποία με την διδακτορική της διατριβή ερεύνησε τον «Χώρο και τον χρόνο στον κινηματογράφο του Θ. Αγγελόπουλου» και ο ομότιμος καθηγητής της αρχαίας κλασικής φιλολογίας Δημήτρης Μαρωνίτης. Τους ομιλητές θα συντονίσει ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος.
Το αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο περιέχει, επίσης, μια δική του ερωτική επιστολή προς την πόλη του, «μια γέρικη πόλη τεσσάρων χιλιάδων χρόνων» όπως υπογράμμιζε ο ίδιος, για την τηλεοπτική ταινία «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη», φτιαγμένη το 1983, για την ελληνική δημόσια τηλεόραση και την Trans World Film. Στο διάρκειας 43' φιλμ που φέρει την υπογραφή του Αγγελόπουλου στην σκηνοθεσία και το σενάριο, περιλαμβάνονται αποσπάσματα από τις ταινίες "Ο θίασος", "Οι κυνηγοί" και "Ο Μεγαλέξαντρος". Η φωτογραφία είναι του Γιώργου Αρβανίτη ενώ ακούγονται κείμενα του Κώστα Ταχτσή, ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη και του Τάσου Λειβαδίτη και μουσικά θέματα των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Λουκιανού Κηλαηδόνη και Διονύση Σαββόπουλου.
Στην γνωριμία του με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο αναφέρθηκε στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η οποία δόθηκε στις 29 Μαϊου, παρουσία των συμμετεχόντων στην εκδήλωση αλλά και της συντρόφου του σκηνοθέτη Φοίβης, ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Ιωάννης Μάνος. «Αυτό είναι ένα αφιέρωμα που έπρεπε να γίνει. Δυστυχώς, η περιρέουσα ατμόσφαιρα, η προεκλογική συγκυρία κ.λ.π δεν μας επέτρεψε να κάνουμε περισσότερα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάνος. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος προανήγγειλε ότι το Μέγαρο αναλαμβάνει την υποχρέωση διοργάνωσης διεθνούς συμποσίου μνήμης αλλά και προοπτικής για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο τον Φθινόπωρο του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: