Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Το Δημόσιο πουλάει όλες τις συμμετοχές του σε ΔΕΚΟ



Το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει το έδαφος για επιθετικές αποκρατικοποιήσεις με στόχο να δώσει απτά δείγματα γραφής πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Αμέσως μετά την κατά πλειοψηφία έγκριση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) του διορισμού της νέας διοίκησης του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η κυβέρνηση προχώρησε στην άρση των νομικών περιορισμών που απαγόρευαν στο κράτος να μειώνει το ποσοστό του στις ΔΕΚΟ κάτω από ένα όριο. Έτσι, το ελληνικό Δημόσιο δικαιούται - αν το αποφασίσει - να ιδιωτικοποιήσει μέχρι και το 100% των ΔΕΚΟ, σηματοδοτώντας ουσιαστικά το τέλος μιας ολόκληρης εποχής.
Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπεγράφη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα μπορεί να αποχωρήσει εντελώς ακόμη και από τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και τα ΕΛΤΑ αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των ποσοστών του στο ΤΑΙΠΕΔ. Ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ ορίζει ότι οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο μεταβιβαστεί από το Δημόσιο στο Ταμείο παίρνει οριστικά τον δρόμο για πώληση ή αξιοποίηση και δεν μπορεί να «επιστρέψει».
Η κυβέρνηση υιοθετεί ένα διαφορετικό μοντέλο από αυτό που εφαρμόστηκε τις προηγούμενες δεκαετίες καθώς το κράτος δεν θα διατηρεί πλέον ούτε ποσοστό, για παράδειγμα 34%, που θα του επιτρέπει τον έλεγχο ορισμένων επιχειρήσεων που συνδέονται με ζωτικά του συμφέροντα (ενέργεια, ύδρευση, βασικές υποδομές, ταχυδρομεία). Ο έλεγχος θα γίνεται με άλλο τρόπο. Το νέο μοντέλο προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία Ρυθμιστικών Ανεξάρτητων Αρχών, ο ρόλος των οποίων θα είναι να εγγυώνται το δημόσιο συμφέρον ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων που θα πωληθούν. Παράλληλα αυτές οι Αρχές θα αναλάβουν και την εποπτεία της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων.
«Για κάθε ένα ευρώ που θα αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία θα επενδύονται επιπλέον τρία ευρώ», δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος διατύπωσε την εκτίμηση ότι το ΤΑΙΠΕΔ «θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη δημιουργώντας 150.000 θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία». Στην ίδια συνεδρίαση ο πρόεδρος του Ταμείου αποκρατικοποίησης Τάκης Αθανασόπουλος εξέφρασε αισιοδοξία για την επίτευξη του στόχου της είσπραξης 19 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Διατύπωσε επίσης την άποψη ότι τα περιουσιακά στοιχεία εθνικής σημασίας όπως τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα δίκτυα ύδρευσης δεν θα πωληθούν, αλλά θα παραμείνουν κρατικά σημειώνοντας ότι «ο θεσμός του ρυθμιστή σημαίνει δημόσιο έλεγχο».
Η νέα ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Εμίρης και ο πρόεδρος κ. Αθανασόπουλος συναντώνται σήμερα με τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για το κρίσιμο ραντεβού με τους επικεφαλής - Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ - την άλλη εβδομάδα όπου και θα κλειδώσει το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συνεδριάσει την Τετάρτη. Παραμένουν σε αυτό ο εντεταλμένος σύμβουλος Ανδρέας Ταπραντζής καθώς και οι εκπρόσωποι των κομμάτων που στήριξαν την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, ο Γιάννης Βαρθολομαίος από τη ΝΔ και η Άννα Ζωηρού από τον ΛΑΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: