Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Πρώτο βήμα για έρευνες πετρελαίου


Γεωτρήσεις για την εκμετάλλευση πετρελαίου και αερίου σε τρεις περιοχές της δυτικής Ελλάδας, στα Ιωάννινα, στο Κατάκολο και στον Πατραϊκό Κόλπο είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν στο τέλος του 2012, καθώς χθες προκηρύχθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την υποβολή των προσφορών από τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στις έρευνες.
Τα εκτιμώμενα αποθέματα υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές φθάνουν τα 250 εκατ. βαρέλια. Πρόκειται για περιοχές στις οποίες στο παρελθόν είχαν γίνει έρευνες, που στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν είτε όπως στην περίπτωση του Κατάκολου επειδή ήταν οριακή η οικονομική εκμετάλλευση του κοιτάσματος που είχε βρεθεί, είτε για εσωτερικούς λόγους των εταιρειών που είχαν ασχοληθεί με το θέμα.
Γι' αυτόν το λόγο, ο διαγωνισμός δεν ξεκινά με την προκαταρκτική διαδικασία των σεισμικών ερευνών, όπως για παράδειγμα έχει γίνει στην περιοχή της νότιας Κρήτης και σε block του Ιονίου, αλλά απευθείας με τις προσφορές για την εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων με τη διαδικασία της ανοικτής πρόσκλησης (open door) για τα τρία υπό παραχώρηση «οικόπεδα», ενός χερσαίου και δύο θαλασσίων.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν προσφορές έως τις 2 Ιουλίου στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
«Η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού επιβάλλουν μία ενεργειακή πολτική, που να προωθεί δυναμικά την ανάπτυξη των εγχώριων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι μαζί με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η προσπάθεια για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής αυτής. Σύμφωνα με τις παλαιότερες έρευνες που είχαν γίνει στον Πατραϊκό Κόλπο τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα φθάνουν στα 200 εκατ. βαρέλια, στα Ιωάννινα οι εκτιμήσεις δείχνουν 50-80 εκατ. βαρέλια και στο δυτικό Κατάκολο γύρω στα 3-8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.
20 δισ. δολ.
Αν οι εκτιμήσεις επαληθευτούν απο τις γεωτρήσεις τότε τα τρία κοιτάσματα μπορεί να αποφέρουν σε βάθος 25ετίας περί τα 20 δισ. δολάρια, (διεθνείς τιμές του πετρελαίου 100 δολ./βαρέλι).
«Είμαστε βέβαιοι ότι η προκήρυξη θα προκαλέσει το ενδιαφέρον σοβαρών εταιρειών της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, υπενθυμίζοντας ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι άλλοι διαγωνισμοί γαι τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Οι προηγούμενες έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο, που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχει το πιο ελπιδοφόρο κοίτασμα από πλευράς μεγέθους τουλάχιστον, είχαν γίνει από την εταιρεία Triton, η οποία όμως το 2001 επέστρεψε την άδεια παραχώρησης στο ελληνικό δημόσιο για εσωτερικούς της λόγους. Καθοριστικό βέβαια ρόλο στην απόφασή της αυτή έπαιξαν οι εκτιμήσεις των ειδικών ότι επρόκειτο για μία δύσκολη γεωλογικά περιοχή, που ανάλογή της στην Ελλάδα δεν έχει διατρηθεί έως σήμερα.
Στο δυτικό Κατάκολο το 1982 έρευνα της τότε ΔΕΠ είχε εντοπίσει πετρέλαιο σε βάθος 250 μέτρων, με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα της τάξης των 3 εκατ. βαρελιών. Ομως τότε, η ποιότητα του πετρελαίου που βρέθηκε και το κόστος άντλησης σε συνδυασμό με τις διεθνείς τιμές του αργού εκείνη την εποχή, οδήγησαν στην απόφαση να μην προχωρήσουν περαιτέρω οι έρευνες και η εκμετάλλευση.
Στα Ιωάννινα
Στην Ηπειρο, στη χερσαία, ορεινή περιοχή βόρεια των Ιωαννίνων το ενδιαφέρον ανανεώθηκε μετά τα ευρήματα υδρογονανθράκων στη γειτονική Αλβανία. Η περιοχή είχε παραχωρηθεί προς έρευνα σε διεθνή κοινοπραξία, η οποία όμως επέστρεψε την άδεια το 2002, χωρίς να έχει ολοκληρώσει τις έρευνες για τεχνικούς λόγους. Πρόκειται επίσης για δύσκολη περιοχή, για την οποία εκτιμάται ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν δαπανηρές τεχνικές, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι έρευνες σε βάθος, που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 4.000 μέτρα.

By: John_Spider

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: