Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Σώπα, Διαδίκτυo, SOPA...


Ενώ εδώ περιμένουμε πολυνομοσχέδια που θα επηρεάσουν καταιγιστικά την καθημερινή μας ζωή, όσο πενιχρή κι αν έχει γίνει αυτή, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη «γη της επαγγελίας», υπάρχει κίνδυνος να ψηφιστεί ένα πολυνομοσχέδιο που θα μας επηρεάσει επίσης, αργά ή γρήγορα..

Το SOPA (Stop Online Piracy Act) είναι αυτό που κινδυνεύει να «φορέσει φίμωτρο» στο διαδικτυακό κατεστημένο των Αμερικάνων, οι οποίοι ωστόσο έχουν πολλές φορές κατακεραυνώσει την παρόμοια συμπεριφορά της Κίνας και της Βορείου Κορέας που καθημερινά μπλοκάρουν την εισροή πληροφοριών από τις περισσότερες ιστοσελίδες, οι οποίες βέβαια δεν μπορούν να επαναλάβουν το … «μάντρα» των κυβερνήσεων των χωρών αυτών.

Με την προφανή πρόφαση προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και την προστασία κατά της διακίνησης παράνομων αγαθών που προσφέρει το Διαδίκτυο, το SOPA αναμένεται να επηρεάσει τους κατοίκους όχι μόνο των ΗΠΑ, αλλά και του υπόλοιπου πλανήτη. Οι προτάσεις του νόμου προβλέπουν ρύθμιση με την οποία διαφημιστικά δίκτυα και δίκτυα πληρωμών δεν θα μπορούν να συνεργάζονται με τα μπλοκαρισμένα sites. Αυτό ισχύει και για όλες τις μηχανές αναζήτησης, όπως το Google, το Bing, το Yahoo.

Ενα βήμα παραπέρα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει πως οι πάροχοι των διαδικτυακών υπηρεσιών (Internet Service Providers) θα υποχρεώνονται να μπλοκάρουν οποιαδήποτε πρόσβαση στις εν λόγω ιστοσελίδες. Τέλος, δεν θα επιτρέπεται η ζωντανή αναμετάδοση γεγονότων χωρίς άδεια χρήσης πνευματικών δικαιωμάτων, με απειλή ποινής φυλάκισης έως και πέντε (5) χρόνια.

Αυτό προφανώς προκαλεί τεράστιο πρόβλημα σε δημοφιλή και μη sites, όπως το YouTube, το Flickr, το Vimeo, το Reddit, τη Wikipedia αλλά και δημοσιογραφικές ιστοσελίδες ή blogs που αναμεταδίδουν κείμενα ή βίντεο ανά τον κόσμο! Ακόμη και ο Μπαράκ Ομπάμα έχει αντιταχθεί στο πολυνομοσχέδιο αναφέροντας πως υπάρχει κίνδυνος να «σκοτώσει» την καινοτομία.

Οι υπέρμαχοι και υποστηρικτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν πως με αυτό τον τρόπο θα προστατεύονται τα πνευματικά δικαιώματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφού το συγκεκριμένο λόμπι χρηματοδοτείται από τις εταιρίες που αναμένεται να «κερδίσουν πολλά».

Το πολυνομοσχέδιο δεν πέρασε -ακόμα- από το Κοινοβούλιο των ΗΠΑ. Μπήκε στο συρτάρι για τον Φεβρουάριο οπότε οι υποστηρικτές του ευελπιστούν πως θα «περάσει ανενόχλητο» από τις … χαραμάδες.

Στις 24 Ιανουαρίου η Γερουσία των ΗΠΑ (με ρεπουμπλικανική πλειοψηφία) ελπίζει επίσης πως θα περάσει ένας άλλος νόμος, ονόματι PIPA (Protect IP Act), ο οποίος είναι παρόμοιος και άμεσα συνδεδεμένος με τον SOPA.
Αν και δεν υποστηρίζουμε την κακόβουλη κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων, οι νόμοι αυτοί αναμένεται να επηρεάσουν ολόκληρη την ελευθερία διακίνησης ιδεών και υλικού στο Διαδίκτυο για οποιοδήποτε λόγο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές ιστοσελίδες όπως η Wikipedia και το Reddit μποϊκόταραν τον SOPA κατεβάζοντας ρολά για μία ημέρα.

By: John

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: