Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012

Αυστηρές ποινές σε δημοσίους υπαλλήλους


Στη Βουλή κατατέθηκε χθες, τέσσερις μήνες μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο φιλοδοξεί να βάλει τέλος στην ατιμωρησία, με αυστηρότερες ποινές και ταχύτερους χρόνους απονομής της Δικαιοσύνης.
Στο... ποινολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους σημαντικό είναι ότι προβλέπεται αυτοδίκαιη αργία, με μείωση των αποδοχών, για τους υπαλλήλους που παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη μέχρι να αποφανθούν τα δικαστήρια, ενώ απόλυση περιμένει εκείνους που καταδικάζονται για ποινικό αδίκημα με έντονη κοινωνική απαξία, όπως δωροδοκία, υπεξαίρεση, ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου, ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας, παραπτώματα σχετικά με την παιδική πορνογραφία και το εμπόριο ναρκωτικών.
Παραγραφές
Προβλέπεται μεγαλύτερος χρόνος παραγραφής, με αύξηση κατά περίπτωση από 2 σε 5 χρόνια, και από 5 σε 7 ή ακόμη και σε 10 χρόνια για ορισμένες περιπτώσεις που αφορούν σοβαρότατα παραπτώματα (π.χ. αδικαιολόγητη αποχή από την άσκηση των καθηκόντων, παράνομο οικονομικό όφελος κ.ά.).
Προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα για την επιβολή ταυτοχρόνως και πειθαρχικής τιμωρίας και οικονομικής κύρωσης. Μάλιστα, οικονομική κύρωση μπορεί να επιβάλλεται και μετά τη συνταξιοδότηση του δημοσίου υπαλλήλου. Για παραπτώματα με οικονομικό αντικείμενο ο χρόνος παραγραφής αρχίζει από την ημερομηνία που η υπηρεσία έλαβε γνώση του παραπτώματος.
Επιταχύνεται η διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς ενώ μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για το χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών, στο εξής προβλέπεται η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης σε ένα μήνα και της ΕΔΕ σε δύο μήνες.
Αλλαγές
Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται ριζικές αλλαγές στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων, με πλήρη διάκρισή τους από τα υπηρεσιακά συμβούλια, τα οποία μέχρι τώρα είχαν τις σχετικές αρμοδιότητες. Στη σύνθεση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων δεν θα συμμετέχουν αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων. Ειδικότερα, στο μεν πρωτοβάθμιο θα συμμετέχουν δύο δικαστικοί λειτουργοί ή μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και τρεις υπηρεσιακοί παράγοντες με το βαθμό του διευθυντή με τη θέσπιση «ασυμβιβάστων».
Στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό καθήκοντα προέδρου ασκεί ένας αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως γινόταν και μέχρι τώρα, και συμμετέχουν τέσσερα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες με το βαθμό του γενικού διευθυντή.
Γίνεται για πρώτη φορά σαφής καταγραφή και αναφορά πειθαρχικών παραπτωμάτων, γεγονός που διασφαλίζει το δημόσιο υπάλληλο από αυθαίρετες κρίσεις.
Οι βασικές αλλαγές
Αυτοδίκαιη αργία, με μείωση των αποδοχών, για όσους υπαλλήλους παραπέμπονται μέχρι να αποφανθούν τα Δικαστήρια.
Απολύσεις για όσους καταδικάζονται για σοβαρά αδικήματα.
Δυνατότητα ταυτόχρονης επιβολής πειθαρχικής τιμωρίας και οικονομικής κύρωσης.
Αλλαγές στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων.
Μεγαλύτερος χρόνος παραγραφής.

By: John_Spider

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: