Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, οι χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ από το ΥΠΕΞ


Επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου, που διέπει τη λειτουργία και τις χρηματικές ενισχύσεις των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) από το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και πάγωμα των χρηματοδοτήσεων νέων προγραμμάτων τους, μέχρι να επανεξεταστούν τα παλαιότερα, ανακοίνωσε στη Βουλή, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης.
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις χρηματοδοτήσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.), ο κ. Δόλλης αναγνώρισε τη διαφορά που υφίσταται ανάμεσα στους σχετικούς οικονομικούς απολογισμούς των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών- και ανέφερε πως η κυβέρνηση πρόκειται να ζητήσει από επιτροπή ορκωτών λογιστών, να εξετάσει εκ νέου τους 195 επίμαχους φακέλους της περιόδου 2000- 2008, πριν υπάρξει οριστικό κλείσιμό τους.
Παράλληλα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει πρόταση νόμου, η οποία θα θεσπίζει αυστηρό πλαίσιο για τις όποιες νέες χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ υπάρξουν- και οι οποίες θα αφορούν αποκλειστικά τη χορήγηση αναπτυξιακής βοήθειας, στο πλαίσιο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. «Αναπτυξιακή βοήθεια για το εσωτερικό της χώρας δεν νοείται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δόλλης, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε η μόνη χώρα που χρησιμοποιεί το αναπτυξιακό χρήμα για την ανάδειξη διαφόρων οργανώσεων στο εσωτερικό» .
Σε κάθε περίπτωση, «αν και έχει γίνει και σοβαρή δουλειά, δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο Εξωτερικών να 'μουρνταρεύεται' με μερικά παραδείγματα χρηματοδοτήσεων, που κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει. Αν θέλεις να μεταφέρεις σε μια άλλη χώρα τη σημαία σου, τη μεταφέρεις ο ίδιος- δεν πληρώνεις τα δεκαπλάσια για να σου τη μεταφέρει κάποιος άλλος», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός.
Εκ μέρους της ΝΔ, ο Γιάννης Τραγάκης παρατήρησε πως οι μη κυβερνητικές οργανώσεις φθάνουν τις 80.000- μεγάλη μερίδα των οποίων διασπάθισε δημόσιο χρήμα, εκμεταλλευόμενη τα κενά του θεσμικού πλαισίου. Τόσο ο κ. Τραγάκης, όσο και ο Σήφης Βαλυράκης (ΠΑΣΟΚ) αντιπρότειναν τη διενέργεια ΕΔΕ για τις αποκλίσεις στους οικονομικούς απολογισμούς των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών, οι οποίες, για κάποια έτη, φθάνουν τα 12 εκατ. ευρώ. «Η ΕΔΕ καταλήγει σίγουρα σε αποτέλεσμα, όταν υπάρχει η πολιτική βούληση», παρατήρησε ο κ. Βαλυράκης.
Προληπτικό έλεγχο των χρηματοδοτήσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο στο μέλλον, πρότεινε ο Προκόπης Παυλόπουλος (ΝΔ) η δε Θεοδώρα Τζάκρη (ΠΑΣΟΚ) πρότεινε «ανάθεση της εποπτείας τους σε 'μίνι- ανεξάρτητη Αρχή', ώστε να μην είναι τελικός διατάκτης των χρηματοδοτήσεων ο εκάστοτε υπουργός» .
Τη δυσφορία τους για τα αποτελέσματα των χρηματοδοτήσεων ΜΚΟ από το Υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασαν η Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ) και ο Γιάννης Κοραντής (ΛΑΟΣ).
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο πρόεδρός της Θανάσης Τσούρας, πρότεινε να υπάρξει επέκταση της πληρεξουσιότητας που ζητά από τους βουλευτές η Επιτροπή της Βουλής για το «πόθεν έσχες», προκειμένου η αρμοδιότητά της για την εξακρίβωση των δηλώσεών τους, να επεκταθεί σε οποιοδήποτε κράτος και περιουσιακό στοιχείο και να μην περιοριστεί στην αναζήτηση ενδεχόμενων τραπεζικών καταθέσεων στην Ελβετία.
Απαντώντας ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, υπενθύμισε πως η Επιτροπή «έχει ήδη το δικαίωμα και την αρμοδιότητα να ελέγξει οποιονδήποτε πολιτικό, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Είναι, λοιπόν, μειωτικό για τους βουλευτές να δώσουν αυτή την πληρεξουσιότητα, γιατί σε λίγο θα ζητάνε να κάνουμε δηλώσεις πως δεν έχουμε καταθέσεις στις Παρθένους Νήσους και τα νησιά Κεϋμάν», υποστήριξε.

By: John_Spider

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: