Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΕΛΣΤΑΤ - Αν. Γεωργίου: Υποεκτιμημένα τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2005-2008


«Τα στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμα των ετών 2005-2008 ήσαν υποεκτιμημένα από την τότε Στατιστική Υπηρεσία - και δεν φαινόταν το πρόβλημα το οποίο κληροδοτείτο στο 2009. Εάν αυτά τα στοιχεία ήταν γνωστά πλατύτερα, πιστεύω ότι αυτό θα είχε βοηθήσει στο να παρθούν ορισμένα μέτρα νωρίτερα».
Αυτό ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα στατιστικά στοιχεία του οικονομικού έτους 2009 ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, κληθείς από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δ. Τσιρώνη, να εκτιμήσει «εάν η γνώση των πραγματικών διαστάσεων του ελλείμματος σε σχέση με την ύφεση, θα βοηθούσε τον Γιώργο Παπανδρέου να επισπεύσει τα μέτρα για την ελληνική οικονομία, λαμβάνοντάς τα, ακόμη και εντός του 2009».
Από την άλλη ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, πιεσθείς από τον ανεξάρτητο βουλευτή, Παναγιώτη Κουρουπλή, εκτίμησε πως η απαξιωτική δήλωση του γενικού διευθυντή της Eurostat, Βάλτερ Ραντεμάχερ στο πρακτορείο Bloomberg σχετικά με την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, οφείλεται ενδεχομένως στην ολιγωρία που επέδειξε το υπουργείο Οικονομικών, να παράσχει στοιχεία σχετικά με τα swaps -και κυρίως το μεγάλο swap του 2001.
«Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς εάν η δήλωση του κ. Ραντεμάχερ είχε ως επίπτωση άνοδο των spreads» ανέφερε ο κ. Γεωργίου, ερωτηθείς σχετικά από τον Π. Κουρουπλή. Πιεσθείς μάλιστα από τον βουλευτή, δήλωσε στη συνέχεια άγνοια για την πορεία των spreads μετά το δημοσίευμα. Αργότερα ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ παραδέχθηκε πως «ίσως η δήλωση Ραντεμάχερ να είχε προληφθεί, αν είχε λάβει τα στοιχεία για τα swaps από το υπουργείο Οικονομικών»:
«Είχα πει στον κ. Ραντεμάχερ πως κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να παρασχεθούν από την ελληνική μεριά τα στατιστικά στοιχεία γύρω από τα swaps, που είχαν ζητηθεί ήδη από τον Απρίλιο του 2010, αλλά δεν είχαν παρασχεθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Όταν έλαβα ένα γράμμα από τον κ. Ραντεμάχερ ότι αυτά τα στοιχεία εκκρεμούν, άμεσα επικοινώνησα με το υπουργείο Οικονομικών και ζήτησα να σταλούν. Υπήρξαν, όμως, κάποιες καθυστερήσεις».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, η παροχή των στοιχείων των swaps, μείωσε το έλλειμμα κατά 0,02%, αλλά εκτίναξε το χρέος κατά 2,26% του ΑΕΠ (5,3 δις ευρώ): «Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το μεγάλο αρχικό swap της Goldman Sachs το 2001, θα έπρεπε να επηρεάζει το χρέος της γενικής κυβέρνησης. Η αρχική επιρροή του επί του χρέους ήταν 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά μετά επαναδιαπραγματεύτηκε, άλλαξε χέρια, αυξήθηκε η αγοραία του αξία και έφτασε έτσι το 2008-2009 να κυμαίνεται μεταξύ 5,3 και 5,4 δισ. ευρώ», διευκρίνισε ο κ. Γεωργίου.
Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, ανέλαβε την πλήρη ευθύνη της καταγραφής της εκτίναξης του ελλείμματος του 2009 στο 15,7% του ΑΕΠ, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως η αποδοχή της καταγραφής των χρεών των νοσοκομείων στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, είχε ξεκινήσει (και σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί) από το υπουργείο Οικονομικών, ήδη τον Απρίλιο του 2010, υπό την καθοδήγηση του Σπύρου Πλασκοβίτη.
Ερωτηθείς από τον κ. Κουρουπλή, γιατί κατέγραψε τα χρέη των νοσοκομείων στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει πως η αποδοχή τους ήταν υπό την αίρεση του ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ απάντησε πως τα μεν συγκεκριμένα στοιχεία είχαν ήδη μπει από τον Απρίλιο του 2010 (πριν από την θητεία του, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους) «τα δε στοιχεία που παίρνουμε για τις πληρωτέες υποχρεώσεις, δεν είναι απαραίτητο να περάσουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την κατάρτιση των στατιστικών».
Email προς τον Τόμσεν αποκάλυψε ο Π. Κουρουπλής
Αίσθηση προκάλεσε σχετικά, η κατάθεση εκ μέρους του ανεξάρτητου βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενός ηλεκτρονικού μηνύματος του κ. Γεωργίου προς τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τρόικας, Πωλ Τόμσεν, στο οποίο ζητείτο από τον τελευταίο, παρέμβαση προκειμένου να αλλάξει ο νόμος για την ΕΛΣΤΑΤ και «να διευκρινιστούν οι αρμοδιότητες του προέδρου και των μελών της Αρχής, (συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου) δεδομένης της συνεχούς παρερμηνείας του υφιστάμενου νόμου από συγκεκριμένα μέλη της Αρχής, με καταστροφικές συνέπειες για την λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ και με διακινδύνευση της όλης διαδικασίας αναμόρφωσης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων».
Για την επιστολή αυτή, (το περιεχόμενο της οποίας δεν διέψευσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ), ο κ. Κουρουμπλής αξίωσε να ζητηθεί η παραίτηση του κ. Γεωργίου από τον Πρόεδρο της Βουλής, με την υπενθύμιση πως «ο κ. Γεωργίου είναι πρόεδρος ελληνικής ανεξάρτητης Αρχής διοριζόμενος από την ελληνική Βουλή και όχι τον κο Τόμσεν». Κατά τα άλλα, ο προκάτοχος του κ. Γεωργίου στη θέση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Μανώλης Κοντοπυράκης, επικαλέστηκε λόγους υγείας προκειμένου να μην προσέλθει να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής. Σύμφωνα με διευκρινίσεις του Χρήστου Πρωτόπαπα που προεδρεύει των εργασιών της επιτροπής, «μιλήσαμε με τον δικηγόρο του, κ. Αγιοστρατίτη και είπαμε πως δεν γίνεται αποδεκτή η άρνηση του πελάτη του να προσέλθει. Είναι βασικός μάρτυς και συντάκτης στοιχείων που απεστάλησαν στην Γιούροστατ. Ή θα μας φέρει χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο, ότι αδυνατεί να μετακινηθεί οπότε θα τον εξετάσουμε εκεί, ή θα τον φέρουμε εδώ με την κλούβα. Ύστερα από την επικοινωνία μας αυτή, ο κ. Αγιοστρατίτης μας απάντησε πως ο Μ. Κοντοπυράκης θα έρθει την επόμενη Τρίτη».

By: John

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: