Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

Όταν... η τρόικα απολογήθηκε για τα δεινά μας στο Ευρωκοινοβούλιο!


Επί σειρά μηνών προσπάθησαν να το αποφύγουν. Τελικώς, χθες, οι τρεις επικεφαλής των δανειστών μας (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ) απολογήθηκαν ενώπιον των ευρωβουλευτών για την αποτυχία της «συνταγής» του Μνημονίου. Εξηγήσεις, λοιπόν, για τη «συνταγή» που ακολουθείται στην περίπτωση της Ελλάδας ζήτησαν από τους εκπροσώπους της τρόικας, τα μέλη των επιτροπών οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη χθεσινή συνεδρίαση, με τη συμμετοχή των Ολι Ρεν, Γιοργκ Ασμουσεν και Πόουλ Τόμσεν.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας υπεραμύνθηκαν της πολιτικής που εφαρμόζεται, με τον επίτροπο Ολι Ρεν να δηλώνει ότι είναι ενθαρρυντικό το στοιχείο της δέσμευσης που έχουν αναλάβει οι ελληνικές αρχές για την εφαρμογή του νέου Μνημονίου. Ο Γιοργκ Ασμουσεν, εκ μέρους της ΕΚΤ, τόνισε ότι το οικονομικό πρόγραμμα θα πετύχει μόνον εφόσον εφαρμοστεί κατά 100%! Και με ρεαλισμό στα όρια του κυνισμού προειδοποίησαν πως πρόκειται για crash test της επόμενης κυβέρνησης. Τι σε περιμένει, Αντώνη Σαμαρά...
Σε γενικές γραμμές, οι εκπρόσωποι της τρόικας τόνισαν ότι είναι επώδυνη η λύση για την Ελλάδα, αλλά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση παρά τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί. Μάλιστα, έθεσαν ως απόλυτη προτεραιότητα την ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης. Αναφερόμενοι στους λόγους αποτυχίας του πρώτου προγράμματος, στάθηκαν ιδιαίτερα στη μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης. Επέμειναν, επίσης, στην ανάγκη της εσωτερικής υποτίμησης(!) στην Ελλάδα, δηλαδή στην ανάγκη περαιτέρω μείωσης των μισθών ώστε να ανακτηθούν οι απώλειες στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Συνεπώς, εμείς φταίμε, άρα πρέπει να μεταμορφωθούμε ταχύτατα από Ελλάδα του ευρωπαϊκού Νότου σε ελληνόφωνο Νότο των Βαλκανίων!
Οι ιθύνοντες της τρόικας επί δύο ώρες «ανακρίθηκαν» από τα μέλη των επιτροπών. Ωστόσο, παρά το μάλλον αρνητικό κλίμα που συνάντησαν, επέμειναν πως για την Ελλάδα ο δρόμος προς τη δημοσιονομική εξυγίανση είναι μονόδρομος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι γνωρίζουν ότι το φάρμακο που προτείνουν είναι «πολύ πικρό», πλην όμως «δεν υπάρχει άλλο».
Οσον αφορά το δεύτερο Μνημόνιο, ο Ολι Ρεν υπογράμμισε πως ανήκει στην Ελλάδα και ότι η τρόικα βοήθησε στον σχεδιασμό του. «Οι ίδιοι οι Ελληνες θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να μεταρρυθμίσουν τη χώρα τους και να αναλάβουν την ευθύνη γι’ αυτές τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Οικονομίας. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι απαιτείται εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιες τράπεζες να κλείσουν, ενώ χαρακτήρισε τη συρρίκνωση του ελληνικού δημόσιου τομέα, αλλά και την πάταξη της φοροδιαφυγής, εκ των ων ουκ άνευ για την επιτυχία του προγράμματος.
Συνεχίζοντας, ο Ολι Ρεν τόνισε ότι το δεύτερο πρόγραμμα συνοδεύεται από μια «άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη», κάτι το οποίο, όπως είπε, αποδεικνύει ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική δέσμευση από τις χώρες της Ευρωζώνης να δοθεί στην Ελλάδα χρόνος να ορθοποδήσει. «Δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αυτούς που ήρθαν να βοηθήσουν, μετά τη ζημιά που έγινε», δήλωσε ο κ. Ρεν.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν, εξάλλου, ο Γιοργκ Ασμουσεν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ, ο οποίος τόνισε ότι το πρόγραμμα θα πετύχει μόνον εφόσον εφαρμοστεί κατά 100% στο σύνολο της περιόδου. Παράλληλα, προέβλεψε ότι η ανεργία αναμένεται να σταθεροποιηθεί το 2013 και να αρχίσει να μειώνεται από το 2014.
Ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ζήτησε να πληροφορηθεί πώς θα στηριχτούν οι άνεργοι, τι θα γίνει με τις ιδιωτικές επενδύσεις, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα και έθεσε, τέλος, το θέμα των προεκλογικών προσλήψεων για τις οποίες αλληλοκατηγορούνται ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι η τρόικα δεν επιδιώκει τη διαμόρφωση μισθών στα επίπεδα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, της τάξης των 150 ευρώ, και εργασιακών συνθηκών στα πρότυπα της νοτιοανατολικής Ασίας.

By: John

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: