Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Με το... σταγονόμετρο οι επιστροφές ΦΠΑ


Με το... σταγονόμετρο γίνονται οι επιστροφές ΦΠΑ και το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί φόρμουλα για απλοποίηση των διαδικασιών.
Οι καθυστερήσεις παρατηρούνται λόγω των εκτεταμένων ελέγχων στα τιμολόγια και τα λοιπά παραστατικά που προσκομίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις και αγρότες για να λάβουν επιστροφές ΦΠΑ.
Οπως γνωστοποίησε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν σχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών επιστροφής του ΦΠΑ, με στόχο τον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση επιστροφής των φόρων.
Σήμερα η διαδικασία επιστροφής φόρων σε δικαιούχους ολοκληρώνεται, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, έπειτα από αίτηση του ενδιαφερομένου, εφόσον προηγουμένως πραγματοποιηθεί ο ενδεδειγμένος έλεγχος από τα αρμόδια όργανα ως προς τα τυπικά και ουσιαστικά στοιχεία που καθιστούν μια επιχείρηση δικαιούχο επιστροφής και αφού ελεγχθούν τα δικαιολογητικά ως προς τη νομιμότητα της επιστροφής.
Ειδικότερα οι επιστροφές του ΦΠΑ πραγματοποιούνται εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης εφόσον δεν απαιτείται έλεγχος, εντός δύο μηνών στην περίπτωση που προβλέπεται η διενέργεια προσωρινού ελέγχου και εντός έξι μηνών, κατά κανόνα, στις περιπτώσεις που απαιτείται διενέργεια τακτικού ελέγχου.
«Δυσλειτουργίες»
Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχεται ωστόσο «δυσλειτουργίες στη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ» και γι' αυτό, όπως ενημερώνει τη Βουλή, «οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών επεξεργάζονται ήδη ένα σχέδιο αναθεώρησης του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου με σκοπό τον εξορθολογισμό αυτού και την επιτάχυνση της επιστροφής φόρων». Yπογράμμισε ότι διενεργείται και έλεγχος για τυχόν οφειλές προς το Δημόσιο, ώστε αυτές να αποσβεστούν με τη διαδικασία του συμψηφισμού.
Σημειώνεται ότι το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Μπεκίρη, ο οποίος έχει επισημάνει ότι η μη επιστροφή ΦΠΑ σε ιδιώτες έχει προκαλέσει οικονομική ασφυξία σε χιλιάδες επιχειρήσεις και οι Ελληνες επιχειρηματίες βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης.
O κ. Μπεκίρης κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπ. Οικονομικών να ενημερώσει τη Βουλή εάν προτίθεται να επιστρέψει τον ΦΠΑ στους δικαιούχους, να προστατέψει τους επιχειρηματίες και φυσικά εάν θα προχωρήσει ο συμψηφισμός απαιτήσεων μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών.
Την ίδια ώρα, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελαρίδη σχολιάζοντας «σενάρια» για μείωση του επιστρεφόμενου ποσού ΦΠΑ κατά 30% τονίζει ότι «η απώλεια άλλου 1,5 δισ. ευρώ περίπου των επιστροφών ΦΠΑ από την αγορά και από τη ρευστότητα των επιχειρήσεων θα αποτελέσει ταφόπλακα στις προσπάθειες για ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και θα εκμηδενίσει τα θετικά οφέλη από την αύξηση των εξαγωγών της τελευταίας διετίας»

By: John

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: