Λίγα λόγια

Ο σκοπός αυτής της σελίδας και όχι μόνο ο δικός μου (αλλά και όλων των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων) είναι η έκφραση της οργή μου, του παραπόνου μου και της απελπισίας μου στην κατάντια μερικών απλών – διασήμων ανθρώπων (γιατί έτσι έχουμε καταντήσει να δίνουμε αξία σε μερικούς ανθρώπους) να συμπεριφέρονται σαν Neanderthal.
Σε αυτό των χώρο φιλοξενίας ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω άρθρων, εικόνας ή και βίντεο για ό,τι των ενοχλεί από την καθημερινή του ζωή ανώνυμα ή επώνυμα, γιατί η επιλογή του είναι δική του και μόνο δική του.

Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

Ισπανία - Η λιτότητα βάζει φωτιά


Σε γενική απεργία και μαζικές διαδηλώσεις προχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι στην Ισπανία μία ημέρα προτού η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι παρουσιάσει νέο πακέτο μέτρων στο πλαίσιο «μιας πολύ, πολύ αυστηρής λιτότητας» για το 2012, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Τα ισπανικά συνδικάτα κήρυξαν την απεργία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν εναντίον των μεγάλων αλλαγών στον εργασιακό τομέα στη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, που δεν έχει συμπληρώσει ακόμα 100 ημέρες στην εξουσία, έχει δηλώσει ρητά ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει και θα συγκρουστεί με τα συνδικάτα.
Πολλά εργοστάσια σε όλη την Ισπανία παρέμειναν κλειστά, ο δημόσιος τομέας παρέλυσε ενώ πραγματοποιήθηκαν λίγα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς - μόλις το 30%. Η κύρια αεροπορική εταιρεία, η Iberia, ακύρωσε το 65% των πτήσεών της. Διαδηλώσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ισπανών πραγματοποιήθηκαν στην Μαδρίτη και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με τους συμμετέχοντες να ζητούν «μια κίνηση» από την κυβέρνηση ότι θα εξετάσει το θέμα των μεταρρυθμίσεων, προειδοποιώντας όμως ότι εάν αυτό δεν συμβεί, θα ακολουθήσουν ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις στον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.
Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας διευκολύνουν τις απολύσεις, παγώνουν τους μισθούς, αλλάζουν πολλά στον δημόσιο τομέα και καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις.
Η Ισπανία κλείνει τη δεύτερη χρονιά σε ύφεση και πολλοί αναλυτές προβλέπουν πως άλλο ένα εκατομμύριο πολίτες θα προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των ανέργων που ξεπερνούν ήδη τα 5 εκατομμύρια. Η κυβέρνηση Ραχόι έχει προχωρήσει ήδη σε περικοπές ύψους 15 δισ. ευρώ αλλά υπολογίζεται ότι θα χρειασθεί να περικόψει πολλά ακόμα, κάτι που αναμένεται να γίνει κυρίως στους τομείς της περίθαλψης και της παιδείας. Οπως έγραψε η ισπανική εφημερίδα «El Pais», η ΕΕ ζητά από την Ισπανία πολύ μεγαλύτερες περικοπές από ό,τι στην Ελλάδα, την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία. «Δεν υπάρχει συγκρίσιμη προσαρμογή στη σύγχρονη οικονομική ιστορία», ανέφερε το δημοσίευμα.
Η συμμετοχή στην απεργία δεν ήταν καθολική, τα συνδικάτα που την διοργάνωσαν πάντως ανακοίνωσαν ότι έφθασε το 77%. Ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Εργατών Κάντιντο Μέντεζ διευκρίνισε ότι στους τομείς της βιομηχανίας και των κατασκευών η συμμετοχή έφθασε στο 97%. «Η απεργία ήταν απόλυτα επιτυχημένη», τόνισε. Τα εργοστάσια της Renault, της Seat, της Volkswagen και της Ford σε διάφορες περιοχές της Ισπανίας παρέμειναν κλειστά καθώς και πολλές άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

By: John


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: